Vesti iz fudbala

Kinezi imaju nultu toleranciju za rezultatske nameštaljke: Savez izrekao masovne doživotne suspenzije

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.09.2024 13:07
Gu Čao, bivši kineski reprezentativac, doživotno udaljen uz fudbala Guliiver
Gu Čao, bivši kineski reprezentativac, doživotno udaljen uz fudbala

Kineska država poznata je po tome što ne toleriše mnoge stvari, što pokazuje i nulta tolerancija tamošnjeg fudbalskog Saveza i njegov obračun s ljudima uključenim u razne koruptivne radnje. Pre svega s onima koji su dokazano učestvovali u nameštanju rezultata mečeva. 

Vest iz tog dela Azije kaže da su izrečene čak 43 doživotne suspenzije iz fudbala za učinioce razlitih kažnjivih dela, sve u cilju dalje borbe protiv nedozvoljenog upliva novca u timske sportove, a najviše u fudbal. 

Agencija Sinhua je objavila da je policijski zvaničnik Džan Sjaopeng na konferenciji za medije u Dalijanu izjavio da je dvogodišnja istraga otkrila serije slučajeva klađenja, nameštanja utakmica i podmićivanja.

 

 

Isti izvor preneo je i da je opsežnom istragom obuhvaćeno 120 utakmica više kineskih liga, 128 osumnjičenih za kriminal i 41 klub. Od suspendovanih čak 38 su fudbaleri, a petorica rukovodeći ljudi klubova. 

Među fudbalerima koji su doživotno suspendovani su i bivši kineski reprezentativci, Đin Đingdao, Guo Tjanju i Gu Čao. Ostali fudbaleri dobili su kraće suspenzije, uključujući i igrače sa stranim pasošima. Južnokorejac Son Jun-Ho i Kamerunac Evolo Donovan suspendovani su na po pet godina.