Vesti iz fudbala

Šampion Evrope neutralisan na "Marakani": Srbija preživela i izborila remi protiv Španije

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

05.09.2024 22:39
Veljko Birmančević MN Press
Veljko Birmančević

Nije pobeda, ali je uspeh ostati neporažen protiv šampiona Evrope. Fudbaleri Srbije odigrali su skoro savršenu utakmicu protiv Španije, čak su u nekoliko navrata mogli i da postignu gol, ali se čini da je na kraju remi pravedan rezultat u prvom kolu četvrte grupe A divizije Lige nacija - 0:0.

Kako se i očekivalo, Španija je imala inicijativu i početni minuti protekli su u igri na polovini Srbije koja je čekala svoje šanse iz kontranapada.

Već u šestom minutu "orlovi" su razvili dobar i brz napad. Andrija Živković je želeo da doda do Luke Jovića, lopta se odbila do Lazara Samardžića čiji je udarac bio izblokiran, a odbitak je pokupio Saša Lukić, međutim šutirao je veoma neprecizno.

Španija je nastavila da pritiska, u jednom momentu je imala i 72% poseda lopte, ali nije bilo previše gol šansi, uglavnom je svaka intervencija Predraga Rajkovića bila rutinska.

A onda, šok na "Marakani". U jednom, naizgled, bezazlenom napadu "orlova", Živković je fenomenalno proigrao Jovića, koji je izašao sam pred golmana Španije.

I taman kada se očekivala erupcija oduševljenja na tribinama, Jović je promašio nemoguće. Hteo je da plasira loptu u suprotni ugao, ali je nažalost promašio ceo gol. Ostalo je 0:0, neverovatno šta je promašio napadač Milana...

Ipak, Srbija je mogla da bude zadovoljna posle prvog poluvremena, a publika je imala čemu da se nada u nastavku, koji je takođe dobro počeo po naše momke.

Ivan Ilić je iznudio faul na 18 metara od gola, potom je vezista Torina i izveo prekid, gađao bliži ugao, ali nedovoljno precizno.

Iako su Španci konstantno stezali obruč oko gola Srbije, na momente su izabranici Dragana Stojkovića uspevali brzo da pređu iz odbrane u napad. Igrao se 59. minut jada je Strahinja Pavlović uz pomoć Jovića izneo loptu na protivničku polovinu, ali dodavanje Ilića za Kostu Nedeljkovića nije bilo dovoljno dobro da mladi bek uradi nešto više sa loptom.

Imala je i Španija svoje šanse, Lamin Jamal je u 66. minutu poslao loptu na drugu stativu, ali je na sreću našeg tima Fabijan Ruiz malo, ali dovoljno zakasnio.

Svega četiri minuta kasnije, Alehandro Grimaldo je probao sa 30 metara, Rajković je uspeo da odbrani, ali se lopta odbila do Jamala, koji je prvo bio izblokiran, a onda je poslao loptu milimetar pored stative srpskog tima, koji je imao i malo sreće u ovoj situaciji.

Opet četiri minuta kasnije, opet Jamal. Karakteristično je zalomio sa desnog boka u sredinu, odlično šutirao, a Rajković je još jednom bio na visini zadatka.

Odmah posle toga, neverovatnu grešku napravio je mladi Jan Karlo Simić, poklonio je loptu Fabijanu Ruizu na svega nekoliko metara od gola, ali je ovaj oklevao, što je iskoristio Marko Grujić da mu je "skine" sa noge i spasi našu selekciju.

Davila je Španija "orlove", pretila sa svih strana, Srbija se branila u niskoj zoni i mučila se da barem na kratko zadrži loptu u svojim nogama.

Međutim, Srbija je bila sve sigurnija da može da izdrži i dođe do boda protiv evropskog šampiona, a u tome je na kraju i uspela!

Valja napomenuti da nema mnogo vremena za slavlje i zadovoljstvo, jer "orlove" već u nedelju očekuje duel sa Danskom u Kopengahenu, dok će Španija odmeriti snage sa Švajcarskom u Ženevi.

Srbija - Španija 0:0

Stadion: Rajko Mitić (Beograd)
Sudija: Serdar Gozubujuk (Holandija)

Srbija (3-4-2-1): Rajković - Eraković (od 46. Simić), Milenković, Pavlović - Nedeljković, Lukić, I. Ilić (od 85. Mitrović), Živković (od 62. Belić) - Samardžić (od 72. Grujić), Birmančević - Jović (od 72. Ratkov).

Španija (4-3-3): Raja - Karvahal, Le Norman, Laport, Kukurelja (od 57. Grimaldo) - Ruiz (od 76. Pedri), Zubimendi, Olmo (od 82. Hoselu) - Jamal, Perez (od 57. Ojarzabal), Vilijams (od 82. Tores).

UEFA Liga nacija (1.kolo)

Liga A, Grupa 4 

Srbija - Španija 0:0

Danska - Švajcarka 2:0 (0:0)
/Dorgu 82, Hojberg 90+2/

 

Standings provided by Sofascore