Vesti iz fudbala

U 2024. godini obavljen rekordan broj fudbalskih transfera: Milijarde dolara otišle na obeštećenja

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

03.09.2024 17:44
Fudbalska lopta, osnovni fudbalski rekvizit Guliver/Lobeca
Fudbalska lopta, osnovni fudbalski rekvizit

Ova godina ostaće upamćena u istoriji svetskog fudbala kao najplodonosnija kada su u pitanju transferi igrača, jer ih je širom planete obavljeno više nego ikada. Barem onih registrovanih u Savezima. 

Prema podacima Međunarodne fudbalske federacije, za poslednjih osam meseci i kusur dana, čak 11.000 sportista u kopačkama promenilo je klubove, lige, države ili kontinente u potrazi za boljim angažmanima ili većom minutažom.

Šo je povećanje od 4.8 posto u odnosu na isti period prošle godine. Kontra tom podatku, zabeležen je pad potrošnje novca na ime obeštećenja, u odnosu na, po tom pitanju, rekordnu 2023. Plaćeno je 6.4 milijarde dolara za odštete, što predstavlja pad za 13.06 odsto. 

Najveće trošadžije su bili i ostali Evropljani (5.58 milijardi), pre svega engleski klubovi, s ukupnim ulaganjem od 1.6 milijardi dolara samo tokom letnog prijelaznog roka. Ipak, i taj je iznos pad za 15.5 posto u odnosu na lani kada su Ostrvljani uložili dve milijarde dolara u pojačanja. 

Pad potrošnje, za velikih 50.74 posto, zabežili su i klubovi iz Saudijske Arabije. Posle prošlogodišnjeg buma, vrednog 875 miliona dolara, od januara na ovamo su potrošili 431 milion dolara, mada tamo fudbalska pijaca još nije zatvorena.