Vesti iz fudbala

Harizmatičan, inspirativan, duge karijere...: Đanluiđi Bufon dobitnik Predsedničke nagrade UEFA

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

28.08.2024 12:35
Đanluiđi Bufon, bivši italijanski golman, dobitnik Predsedničke nagrade UEFA Guliver/(AP Photo/Gregorio Borgia)
Đanluiđi Bufon, bivši italijanski golman, dobitnik Predsedničke nagrade UEFA

Legendarni italijanski fudbalski golman Đanluiđi Bufon ovogodišnji je dobitnik Predsedničke nagrade UEFA, odlučio je prvi čovek Evropske fudbalske unije Aleksander Čeferin.

Ista se dodeljuje za izvanredna dostignuća, profesionalnu izvrsnost i uzorne lične kvalitete, pa Slovenac nije imao dilemu da je čovek karijere duge skoro tri decenije pravi čovek za nju. 

"Đanluiđi Bufon je igrač kome sam se divio od kada se pojavio kao mlad, harizmatičan čuvar mreže u Parmi sredinom devedesetih godina prošlog veka. Pored duge karijere, njegova odlučnost je bila prava inspiracija ljubiteljima fudbala širom sveta. Njegova upečatljiva konstantnost kroz karijeru učinila je da mnogi pomisle da je lako ostati na vrhu...", objasnio je predsednik UEFA zbog čega priznanje ide baš u ruke čuvenom Điđiju. 

U obrazloženju nije zaboravio da pomene i klupsku odanost Bufona velikom Juventusu, kada je gigant iz Torina prolazio kroz mučan period, kao i uticaj Bufona na sportiste van terena. 

Činjenica da je odlučio da ostane u svom klubu i u Seriji B tokom svojih najboljih godina i uprkos pozivima najboljih klubova na svetu mnogo govori. Bufon je takođe jedan od prvih sportista koji je otvoreno govorio o problemima mentalnog zdravlja i depresiji i to je pomoglo da se skrene pažnja na ove probleme u profesionalnom sportu", podsetio je Čeferin. 

S 176 reprezentativnih mečeva Bufon je rekorder među čuvarima mreže, takođe niko kao on nije više puta nastupao za "azure", a na listi reprezentativaca evropskih zemalja, bez obzira na poziciju, nalazi se na visokom četvrtom mestu. 

U klupskoj karijeri nosio je dres Parme, pomenute "stare dwme" u kom je stekao status klupske ikone, kao i Pari Sen Žermena. Poslednje priznanje biće mu uručeno na ceremoniji žreba za Ligu šampiona, sutra u Monaku.