Vesti iz fudbala

Licenca, jezik, iskustvo... TITULA: Fudbalska asocijacija Engleske ima uslove za izbor novog selektora

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.07.2024 17:45
Geret Sautgejt, bivši selektor Engleske, odlaskom napravio neočekivan posao FA Guliver/AP PhotoScott Heppell
Geret Sautgejt, bivši selektor Engleske, odlaskom napravio neočekivan posao FA

Čim je Geret Sautgejt podneo ostavku, držeći se datog obećanja da će se sam povući ako ne dovede "Gordi albion" do titule na Evropskom prvenstvu, javnost u Engleskoj ali i šire počela je da "štancuje" kandidate za novog selektora A reprezentacije, a sada se oglasila i Fudbalska asocijacija Engleske tim povodom. 

Tako što je raspisala konkurs za njegovog naslednika i tačno opisala kakav bi trebalo da bude, odnosno postavila precizna pravila igre u borbi za prestižan posao. Podrazumeva se da pretendenti moraju da imaju Pro licencu, stečenu pri Evropskoj fudbalskoj federaciji i da dobro govore engleski jezik.

Dalje, očekuje sa da sledeći šef stručnog štaba bude dobar poznavalac prilika u engleskom klupskom fudbalu i da ima dovoljno dugo iskustvo u istom, da ima liderska znanja i veštine... Ali i da, ono što je najzanimljivije, ima sposobnost da konačno donese naciji trofej s nekog velikog takmičenja u sledećem ciklusu. 

 

 

Jer, engleska država kao kolevka fudbala već decenijama čeka na takav uspeh, jer je u međuvremenu propustila mnogo manjih ili većih prilika da ponovo bude prvak sveta ili prvi put osvoji kontinentalni tron. Sautgejt je pre EURO 2024 javno najavio ispravljanje grešaka iz finala 2021, ali je na kraju morao da čestita boljoj Španiji i ode s mesta kormilara. 

Rok za apliciranje je drugi avgust, posle čega će se uraditi analiza i izabrati valjani naslednik Sautgejta. Što ne znači da FA uveliko, u praksi i iza zatvorenih vrata, ne traga za novim Sautgejtom, obziron na to da nova sezona Lige nacija kuca na vrata,