Vesti iz fudbala

Ukinite pravilo o pet izmena, ono više nema smisla: Jirgen Klinsman misli da je vreme da se vrati stara praksa

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

17.07.2024 07:55
Jirgen Klinsman na treningu Tanjug/AP Photo/Lee Jin-man
Jirgen Klinsman na treningu

Pravilo po kojem treneri i selektori tokom utakmice mogu da naprave pet izmena je imalo smisla u vreme pandemije koronavirusa, ali sada više nema opravdanja za njegovu primenu i trebalo bi ga ukinuti, smatra čuveni nemački trener Jirgen Klinsman.

Donedavni selektor Južne Koreje mišljenja je da su tri izmene sasvim dovoljne, kako bi igrači uspevali da prvaziđu umor koji ih obuzme tokom utakmice.

"Tokom pandemije koronavirusa bilo je orpavdano da se vrši pet izmena, ali to vreme je prošlo i trebalo bi da se vrati pređašnje stanje. Video sam izjavu selektora Engleske koji je rekao kako mu je bila ideja da promeni Belingema pre pobedonosnog gola Španije u finalu EURO 2024. Problem je taj što treneri u današnje vreme uvek razmišljaju o uvođenju svežeg igrača, umesto da veruju onima koji su na terenu", rekao je Klinsman i dodao:

"Svaki igrač tokom utakmice ima trenutak kada oseti kako više ne može i treneri kada to vide odmah posegnu za izmenom, a trebalo bi da puste igrača da prebrodi krizu i dopuste mu da završi započeti posao."

JirgenKlisnman smatra da bi u rosteru ekipe trebalo da bude najviše 23 igrača, kao što je to bio slučaj pre pandemije koronavirusa.

"Zaista mrzim to pravilo sa pet izmena, a da mene neko pita vratio bih i ono da treneri na raspolaganju imaju 23 igrača. To je lepota fudbala i trebalo bi da bude vraćeno", istakao je legendarni Nemac.