Vesti iz fudbala

Engleska licitara oko naslednika Sautgejta: Idealni Anćeloti, Gvardiola, Klop...

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

16.07.2024 14:00
Jirgen Klop je slobodan posle odlaska iz Liverpula Tanjug/AP Photo/Jon Super
Jirgen Klop je slobodan posle odlaska iz Liverpula

Englezi su se vratili kući sa finala UEFA EURO ponovo poghnute glave. Možda ovaj poraz od Španije za nijansu manje boli od onog pre tri godine doživljenog na Vembliju od Italije posle penala, ali suštinski odmah se kao i tada postavilo pitanje kredibiliteta selektora Gereta Sautgejta koji je povukao potez i podneo danas ostavku koja je prihvaćena.

Mediji na Ostrvu analiziarli su iz svih uglova novi neuspeli pokušaj "Gordog Albiona" da se popne na krov Evrope, stručni konsultatni sastavljeni od legendi poput Alana Širera, Gerija Linekera, Rija Ferdinanda su rekli svoje i onda je počela licitacija oko mogućeg novog selektora.

Nisu Britanci sigurni da će se FA Engleske uopšte odlučiti da ne nastavi ugovor sa selektorom do jula 2026. godine, ali smatraju da je sve moguće i da će se ta odluka ubrzo doneti. Englezi smatraju da ovu talentovanu grupu igrača treba da vodi neki pobednik, tipa Karla Anćelotija, Pepa Gvardiole i Jirgena Klopa. Njih trojica su imenovanmi kao idelani naslednici. Klop je slobodan, Anćeloti nije, Gvardiola će biti tek narednog leta, a FA Engleske u svakom slučaju može da ih kontaktira...

"Da li to garantuje da će imati bolji rezultat od Sautgejta? Naravno da ne", kažu mediji.

 

 

Ali, da bi "Gordi Albion" zaigrao hrabrije, u stilu "tri lava" koji ponosno nose na grudima a koji stoji na grbu Saveza, na klupu mora neko hrabriji od Sautgejta. Baš ta kolizija između "konzervativnog pristupa" selektora i ofanzivnog stila koji ti isti igrači gaje kroz sezonu sa klubovima, donose i zaključak da je potrebno promeniti Sautgejta ili da se sam Sautgejt promeni.

Međutim, kad za sedam godina selektor nije mnogo odmakao sa stilom igre, bez obzira na tri polufinala na tri uzastopna velika takmičenja, na dva finala UEFA EURO, realnije je bilo da on Savezu podnese  ostavku i da se ekipa sa Belingemom, Fodenom, Sakom, Palmerom, Rajsom, Stonsom poveri nekome ko bi nadogradio igru i iskoračio na pobedničko postolje.

"Englezi vole iznad svega svoju reprezentaciju, ali ne vole da je gledaju u gardu, kontrolisanu, defanzivnu", komentarisalo se tokom EURO.

 

 

S obzirom na to da će Savez teško doći do Anćelotija, Klopa, mediji su počeli i sa licitacijom nekih drugih imena. Na njemu su Grem Poter i Maurisio Poketino, nekadašnji menadžeri Čelsija, zatim Edi Hau, šef struke Njukasla, te Li Krsli, selektor mlade selekcije sa kojom je osvojio EP do 21 godine prošle godine i to pobedom nad Španijom. Model "De La Fuente" mogli bi da primene i Englezi, samo što je Španac sa 63 godine prošao sito i rešeto, a Krsli tek zagazio u te vode... Pitanje je samo da li neko od njih ima kapacitet da sjajne igrače za tri dana ustroji u pobednički tim.

Čeka se FA Engleske...