Vesti iz fudbala

Zvezda nepogrešiva u Rusiji: Lekovićev "nebeski" skok doneo pehar

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

08.07.2024 20:28
Fudbaleri Crvene zvezde dobro su se pokazali na drugom meču u Rusiji Facebook/FK Crvena zvezda
Fudbaleri Crvene zvezde dobro su se pokazali na drugom meču u Rusiji

Fudbaleri Crvene zvezde savladali su Zenit u Sankt Peterburgu rezultatom 2:1 (0:1), čime su ostali nesavladani na pripremnom turniru u Rusiji. Iako je naš šampion izašao prilično nesigurno na teren, kako su minuti odmicali, organizacija i samopouzdanje su rasli, a to je na kraju urodilo trijumfom i osvajanjem šitavog Letnjeg kupa.

Golove za goste iz Beograda postigli su Aleksandar Katai u 49. minutu i Stefan Leković u 86. minutu, dok je ispostaviće se, utešni strelac za domaćine bio Klaudinjo u 5. minutu utakmice. 

Prvi je ozbiljnije zabretio Zenit. Pre svega je In-Beom Hvang pokušao da uputi udarac sa ivice šesnesterca, ali se nije baš proslavio, a već u narednom napadu, Rusi su imali vrlo dobru priliku da povredu, s obzirom da je u četvrtom minutu utakmice Mostovoj lepo prevario Ognjena Mimovića, prebacivši mu loptu preko glave, da bi potom poslao udarac preko prečke. 

Ipak, vrlo brzo je Klaudinjo ispravio svog timskog kolegu, a ponovo je neobrazriv bio Mimović. Naš fudbaler je vrlo loše uputio pas sa boka koji je jedan od igrača Zenita presekao i posao svom brazilskom saigraču, da bi ovaj uputio vrlo precizan udarac sa 20-ak metara i tako savladao Ivana Gutešu iz prvog pokušaja koji je išao u okvir gola. 

Do 32. minuta, domaćini nisu kreirali previše konkretnih šansi. Maksim Glušenkov je uspeo da dođe do solidne pozicije za udarac iz kaznenog prostora, ali je ostao izblokiran, a onda je i Andrej Mostovoj imao imao kapitalnu priliku da duplira prednost. 

Posle izgubljene lopte na sredini terena, ruski fudbaleri su došli do šanse u kontranapadu tri na jedan. Klaudinjo je elegantno prosledio loptu svom pomenutom saigraču, a ovaj je isuviše nonšalantno pokušao da matira Gutešu u levi ugao, tako da srpski čuvar mreže nije imao većih problema, iako je pozicija bila izvanredna. 

Do kraja prvog poluvremena nije bilo većih uzbuđenja, a sveukupni utisak je da su crveno-beli suviše kaskali za brzonogim Brazilcima Zenita. Akcije i pasevi su se delili kao od šale, a naš šampion je često samo statirao dok su protivnici kombinovali blizu gola. Srećom po izabranike Vladana Milojevića, domaćini su malo spustili tempo do kraja, a Zvezda je upalila motore i po ulasku u drugo poluvreme povela.

Igrao se 49. minut, kada je klub iz Ljutice Bogdana izvršio veliki presing. Mimović se odličnim pritiskom, ispostaviće se, iskupio za greške, a njegov direktni uticaj se odrazio na to da Hvang oduzme loptu i doda je Dalsiju. Novo pojačanje u sastavu sa "Rajka Mitića" je uputilo dobar pas na levi kraj šesnestera, a tamo je Aleksandar Katai prilično ležerno pronašao malu mrežu i izjednačio rezultat. 

Odmah je postalo jasno da su mnogo raspoloženije izašli fudbaleri u plavim dresovima. Fizički su delovali spremnije da se nadmeću, a takođe je postavljanje na terenu izgledalo znatno bolje i staloženije. Mora se odati priznanje i Ognjenu Mimoviću koji je u drugom delu igre pokazao mnogo više samopozdanja, i praktično nije grešio. 

U 64. minutu je nastala nova solidna šansa za našeg šampiona. Fantastični Šerif Ndijaje našao se sa loptom u kaznenom prostoru i uspeo je vrlo egzibicionistički da pošalje pas Šljiviću. Ovaj je nesebično poželeo da vrati loptu svom saigraču, ali ga je u tome sprečio jedan od defanzivaca Zenita. Da je prošlo, pitanje da li bi bilo spasa Denisu Adamovu. 

Već u 72. minutu, Ndijaje je ponovo mogao da dovede svoj tim u prednost, tako što je dočekao jedan odbitak na penalu. Iako su dva štopera bila ispred njega, pokazao je svoju silinu i na kraju uputio udarac uz opstrukcije, koje su lopte skrenule tik pored stative. 

Iako su crveno-beli bili dominantniji, i Zenit je mogao u drugom delu da dođe do trijumfa. Još jedna brza kombinacija domaćih fudbalera na drugoj trećini terena, dovela je Izidora u šansu da nepreterano ometano okuša Gutešu, koji je dobrom paradom pokazao da odsustvo prvog golmana Omrija Glazera neće biti veliki problem. 

Kada je delovalo da ćemo odluku o pobedniku dobiti preko izvođenja penala (nešto na šta smo u usled aktuelnog Evropskog prvenstva navikli), desio se korner Zvezde koji je rešio sve. Gelor Kanga je ubacio savršen centaršut, koji je spremno dočekao Leković i preciznim udarcem glavom doneo svom timu pobedu u 85. minutu igre. Iako je Zenit igrao dobro, nije imao mnogo vremena i motiva da preokrene rezultat tako da su crveno-beli ostali stoprocentni na pripremama u Rusiji i osvojili trofej. 

Na kraju je i Sremčević mogao da načini pobedu ubedljivijom, ali je loše zahvatio odbitak Pume Rodrigeza, što je značilo da će rezultat ostati 2:1 u korist našeg tima. 

Izabranicima Vladana Milojevića predstoji još duel sa Taljeresom, koji će se odigrati za četiri dana (12.07.2024.), a taj susret možete pratiti na kanalima TV Arena Sport.  

 

 

Zenit - Crvena zvezda 1:2 (1:0)

/Kladuinjo 6 - Katai 49, Leković 86/

Stadion: Gasprom Arena;

Sudija: Vasili Kazarcev;

ZENIT (4-2-3-1): Latišonok (od 46. Adamov) - Volkov (od 82. Mantuan), Rodrigao, Eraković (od 63. Gorškov), Santos - Vendel (od 82. Kovalenko), Barios - Klaudinjo, Mostovoj (od 63. Pedro), Glušenkov - Kasijera (od 63. Isidor).

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Guteša - Mimović, Stojić (od 77. Leković), Điga, Rodić - Dalsio (od 77. Knežević), Hvan (od 63. Kanga) - Jovanović (od 46. Ilić), Katai (od 63. Puma), Ivanić (od 63. Šljivić) - Endijaje (od 90+3 Sremčević).