Vesti iz fudbala

Kanada dobila teksaški obračun s Venecuelom: Debitant s bele tačke do polufinala Kopa Amerike

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

06.07.2024 08:00
fudbaleri Kanade proslavljaju plasman u Top 4 na Kopa Amerike Tanjug/AP Photo/Richard Rodriguez
fudbaleri Kanade proslavljaju plasman u Top 4 na Kopa Amerike

Fudbalska reprezentacija Kanade ne prestaje da oduševljava na svom debitantskom učešću na Kopa Amerike, pa je posle istorijskog prolaska grupne faze jednog novajlije na čuvenom takmičenju, dve decenije posle prvog takvog podviga, pobedila Venecuelu i otišla u polufinale  - 1:1, penalima 3:4. 

I to u spektakularnom teksačkom obračunu šansama, jer se severnoamerički tim čak 17 puta šutirao prema golu rivala, a južnoamerička ekipe tek nešto manje (14), ali su samo dva udarca materijalizovana golovima, pa je pobednik morao biti odlučen boljim izvođenjem jedanaestsraca.

"Kanuksi" su poveli već u 13. minutu, preko Džejkoba Šafelburga, posle lepog prodora i asistencije Džonatana Dejvida, a onda su zaređali s promašajima, a imali su i nesreću da je Rafael Romo briljirao među stativama.

I stigla uh je kazna, takođe borbenog i ofanzivno nastrojenog protivnika... I to kakva! Salomon Rondon je posle loše akcije Kanađana iz auta, u kontri prvo "otresao" Bombita a onda sa 30 metara lobovao istrčalog Maksima Krepoa (65).

Ništa manje uzbudljivo nije bilo ni u penal seriji, odmah posle sviranog kraja regularnog dela uatkmice, jer na Kopa Amerika nema produžetaka. Smenjivale su se odbrane (Krepoa), šutevi pored gola, hici u centar mete...

Sve dok Ismel Kone nije "poentirao" za plasman u Top 4, Venecuelu ostavio bez reprize takvog uspeha čekanog još od 2011. godine, a ostatku sastava Džesija Marša doneo ponovni sudar sa Argentinom (10. jul).

U grupnoj fazi, Kanađani su glatko poraženi od aktuelnog prvaka sveta, pa će biti zanimljivo videti da li su naučili nešto iz tog duela, odnosno mogu li napraviti senzaciju protiv Lionela Mesija i njegovih saboraca, koji u SAD brane trofej Kopa Amerike. 

Kopa Amerike, četvrtfinale

petak

Argentina - Ekvador 1:1 (1:0) - penalima 4:2
/L. Martines 38 - Rodriges 90+2/

subota

Venecuela - Kanada 1:1 (0:1), penalima 3:4
/Rondon 65 - Šafelburg 13/

Kolumbija - Panama 23.55 (TV Arena 1 Premium)

nedelja

Urugvaj - Brazil 03.00 (TV Arena 1 Premium)

Cup tree provided by Sofascore