Vesti iz fudbala

Crvena zvezda autoritativno počela odbranu trofeja "Kupa prijateljstva": Endiaje i Jovanović "rešili" Soči

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

05.07.2024 13:51
Šerif Endiaje, fudbaler Crvene zvezde i jedan od strelaca u pobedi protiv Sočija Guliver
Šerif Endiaje, fudbaler Crvene zvezde i jedan od strelaca u pobedi protiv Sočija

Fudbaleri Crvene zvezde. pobedom su počeli učešće na jakom međunarodnom turniru u Sankt Peterburgu, gde su prošlog leta uzeli trofej u finalnom okršaju s Fenerbahčeom, pošto su u prvom kolu bili bolji od Sočija - 2:0 (1:0). 

Bez obzira na činjenicu da je reč o pripremnom duelu, u susret zahtevnoj sezoni 2024/25 za sedmostrukog uzastopnog šampiona Srbije, kombinovani sastav osvajača poslednjeg državnog Kupa i pretendenta na grupnu fazu Lige šampiona potvrdio je razliku u kvalitetu u odnosu na "otpadnika" iz Premijer lige Rusije. 

Vladan Milojević sastavio je protokol bez trojice srpskih reprezentativaca - Stojića, Mijailovića i Spajića, puštenih da se odmore od Evropskog prvenstva, novopečenog oca Mirka Ivanića, prvog golmana Omrija Glazera... ali je i bez njih sklopio konkurentan sastav za premijerni nastup na "Kupu prijateljstva". 

Uvodni deo duela na "Gasprom areni" protekao je u agresivnoj igri gostiju, pa je prvu i odličnu šansu imao Šerif Endiaje u 2. minutu, da bi onda kontrolu preuzeo domaći tim. Ali, tako da mladi Guteša nije imao naročitog posla na gol liniji.

A i kada je bio primoran da reaguje radio je to sigurno i pravovremeno, čuvajući mrežu dok se ofanzivni deo ekipe nije ponovo razdrmao i krenuo po gol. Namučili su se Endiaje i ekipa da "otvore" rivala, ali su to uspeli u 39. minutu.

Novajlija Dalsio Gomeš dubinskim dodavanjem uposlio je napadača iz Senegala, ovaj je desnicom prihvatio loptu, vešto zaobišao istrčalog Degteva, pa preciznim udarcem istom nogom pogodio bliži ugao gola.

 

 

To je toliko delovalo inspirativno na ostatak tima da je Zvezdina igra dobila na ubrzanju, tešnosti i raznovrsnosti, a to ubrzo donelo dupliranje prednosti. S potpisom mladog pojačanja Lazara Jovanovića (44).

Prvo je Jovan Šljivić pokušao da se upiše u strelce, ali je Sočijev golman spremno dočekao njegov šut iz levog dela kaznenog prostora, posle par finti talentovanog špica, a budan je bio i sin bivšeg srpskog reprezentativca Milana Jovanovića, da odbitak rutinski, iz blizine, pospremi u mrežu. 

 

U drugom poluvremenu oba trenera su mnogobrojnim izmenama istumbala timove, rasporedila minutažu i testirala spremljene taktičke i kadrovske kombinatorike, a odnos snaga mahom je pretezao na stranu Sočija.

Ponovo bez efekta, jer Kramarić, Makarčuk, Levin... nisu pronalazili ključ za blindiranu bravu raspoloženog Ivana Guteše. Crvena zvezda nije previše pretila, ali nije ni paničila, šta više mirno je sačuvala kaparisani trijumf, u samom finišu propustivši šansu da podeblja pobedu. 

U susretu u kom je njen stručni štab, kako već biva u ovakvim prilikama, skenirao timske i individualene mogućnosti svojih izabranika. Ali i sačuvao energiju za daleko zahtevniji meč protiv superjakog Zenita, 8. jula na istom mestu. Ponovo u direktnom prenosu na TV Arena sport. 

Crvena zvezda - Soči 2:0 (1:0)

Sankt Peterburg

Stadion: Gasprom Arena

Sudija: Ivan Abrosimov

Strelci: Endiaje 39, Jovanović 44.

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Guteša - Mimović, Điga, Leković, Rodić - Dalsio, Ilić (od 57. Kanga) - Jovanović, Šljivić (od 46. Knežević), Katai (od 46. Anan) - Endijaje.

SOČI (4-3-3): Degtev (od 67. Zabolotnji) - Magal, Alves (od 78. Kožemjakin), Suslov (od 67. Litvinov), Makarčuk (od 67. Zajka) - Kravcov (od 77. Burmistrov), Savedra (od 82. Šagiahmetov), Levin (od 67. Makarov) - Kramarić (od 78. Mortovoj), Safronov (od 67. Lazarev), Guarirapa (od 82. Fedorov).