Vesti iz fudbala

Marko Mitrović za TV Arena sport: Cilj je da na Olimpijskim igrama ostanemo što duže

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

03.07.2024 12:59
Fudbal Andrea Vilchez/U.S. Soccer
Fudbal

Tim Srbije za predstojeće Olimpijske igre u Parizu čini više od 100 sportista, na taj spisak treba dodati sve trenere, članove medicinskog bloka, predstavnike ekipa, portparole, ali i Marka Mitrovića, fudbalskog stručnjaka koji će u Francuskoj sa klupe predvoditi Sjedinjene Američke Države.

Nekadašnji pomoćnik Veljka Paunovića u reprezentaciji Srbije do 20 godina koja se okitila titulom šampiona sveta na Novom Zelandu 2015. godine, dugo već karijeru gradi "preko bare", a u intervju za TV Arena sport otkrio je kakva su njegova očekivanja u Francuskoj.

"Termin održavanja Olimpijskih igara nije zvaničan u kalendaru FIFA i ekipe će u izmenjenim sastavima doći u Pariz. Zapravo, ne u Pariz, nego u Francusku jer mi naš turnir ne igramo u glavnom gradu. Ipak, u Savezu smo stava da to ne menja stvari, jer igrati na Olimpijskim igrama je nešto posebno i motiva ima na pretek", počinje priču Mitrović.

Sa igračima često pričam o Đokoviću, voleli bi da ga upoznaju

Novak Đoković je, verovatno, najzvučnije ime koje dolazi u Pariz, a da li Vaši igrači imaju želju da ga upoznaju?

"Nole je jedan od najboljih sportista današnjice i naravno da će svi želeti da ga upoznaju i slikaju se sa njim tokom boravka u Francuskoj. Pričam sa mojim igračima često o njemu, on je inspiracija svima  i ukoliko se ukaže prilika voleo bih da upozna moj tim. On je u karijeri osvojio sve što je mogao i nedostaje mu samo olimpijski turnir. Vidi se da je potpuno fokusiran na to i želim mu od srca da uspe u toj nameri."

Oni sportisti koji su imali sreću da učestvuju na Igrama listom ističu da je samo prisustvo ceremoniji svečanog otvaranja nešto što se pamti ceo život?

"Čuo sam i ja to, ali mi nećemo biti u prilici da budemo na tom spektaklu. Otvaranje Igara je zakazano za 26. jul u Parizu, a mi prvi meč na turniru igramo dva dana ranije u Marseju, protiv domaće selekcije, a 27. nam je naredni susret, dok protiv Gvineje igramo 30. jula u Sent Etjenu. Međutim, 11. avgusta je zatvaranje igara, a finalni meč fudbalskog turnira je dva dana pre toga, pa hajde da se potrudimo da barem pokušamo da budemo prisutni na zatvaranju.

Andrea Vilchez/U.S. Soccer

Marko Mitrović u razgovoru sa fudbalerima SAD

 

Deluje kao da imate baš krupne ambicije?

"Ne, ne. Samo sam rekao kako treba da se potrudimo da na turniru ostanemo što duže. Ne želim da najavljujem neke medalje ili trofeje, ali ćemo se sigurno boriti da ostvarimo što bolji rezultat. Fudbal je u Americi veoma popularan, a ove će se Igre pratiti sa posebnom pažnjom jer će posle mnogo godina učestvovati muška i ženska reprezentacija. Praktično, ove dve ekipe će se naizmenično smenjivati dan za danom i uzbuđenje je veliko.

Kopa Amerika je za uživanje

Trenutno se u SAD održava Kopa Amerika, prenosi su na kanalima TV Arena sport, a ko je po vašem mišljenju favorit?

"Kopa Amerika je veliko takmičenje, svi ovde u Americi sa mnogo uzbuđenja pričaju o njemu i zaista je su sve ekipe veoma jake. Sva najzvučnija imena iz svih ekipa su došla. Tu su Mesi, Suarez, Vinisijus. Svi koji su mogli su došli. Utakmice su izuzetno zanimljive i kvalitetne, stadioni su puni i svako ko voli fudbal može da uživa, ali je zaista nezahvalno prognozirati pobednika", rekao je Mitrović.

Očekujete li jak turnir?

"Rekao sam već da klubovi nisu dužni da puštaju igrače na Olimpijske igre, ali postavimo stvari ovako. Ne postoji nijedan značajan igrač u svetu fudbala koji se pojavio poslednjih 20 godina, a da nije bio učesnik olimpijskog turnira. To je mesto gde dolaze najbolji i gde se postaje najbolji. Svi imaju veliki motiv da igraju i pokažu se u najboljem svetlu. Biće tu izuzetno jakih reprezentacija i ne bih ulazio u to ko može da bude pobednik, ali će bez dileme biti veoma jak turnir.

Koliko za Vas lično znači učešće na Olimpiskim igrama?

"Igrati Olimpijske igrama je velika čast za svakog igrača, a iskren da budem, ponosan sam i ja. To je velika čast i svi treba da budemo srećni što nam se ukazala ova prilika. Fudbal je moj život, čini me srećnim i nastaviću da radim ono što volim i najbolje umem", kaže za TV Arena spoert Mitrović.