Vesti iz fudbala

Peru i Čile odigrali "nulu" na Kopa Amerika: Prvi takav remi posle skoro pola veka

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

22.06.2024 08:00
Fudbaleri Perua i Čilea u remiju na Kopa Amerika Tanjug/AP Photo/Julio Cortez)
Fudbaleri Perua i Čilea u remiju na Kopa Amerika

U noći između petka i subote po srednjeevropskom vremenu odigrane su dve utakmkice uvodnog kola A grupe Kopa Amerika, ljubitelji fudbala u Sjedinjenim Američkim Državama imali su prilike da na svojm stadionima vide berićetan početak odbrane titule Argentine protiv Kanade - 2:0 (1:0), te "prazan" remi Perua i Čilea - 0:0. 

Prvo su "gaučosi" odneli sve sa "talona", a zvezda večeri bio je naravno Lionel Mesi. Jedan od najboljih igrača sveta svih vremena nije se upisao u strelce, ali je pomogao kolegama da to urade. U oba slučaja odigrao je ključne pasove, prvi je pogurao Julijana Alvareza ka pogotku (49. minut), a drugi Lautara Martinesa (88).

Mesi je noćas u Atlanti upisao 18. asistenciju na ovom takmičenju i 35. nastupom postao fudbaler s najviše utakmica KA u nogama u istoriji takmičenja. Do sada je delio poziciju broj jedan sa Čileancem Serđom Livingstonom (1941-1953).

Nekoliko sati kasnije, viđen je i remi u A grupi južnoameričkog šampionata, jer je obostrano oprezna partija Peruanaca i Čileanaca u Teksasu završena bez golova. Prvi put na kraju jednog takmičarskog susreta ove dve selekcije još od 1979. godine. A, nije da nije bilo šansi. 

Istina, više je bilo žestokih duela i temperamentnih rasprava nego zicera, a ubedljivo najbolju priliku upropastio je Aleksis Sančez već u 16. minutu. Viktor Davila ga je povratnim pasom sa levog boka poslužio kao na tacni, ostao je napadač Intera sam na pet metara, ali se obrukao prebacivši čitav gol Perua. 

Peru je dugo bio bezopasan, ali se pred odlazak na odmor probudio. Tri minuta pre kraja prvog dela štoper Migel Arauho uputio je prvi udarac u okvir gola za svoj tim. Najviše je skočio posle centaršuta iz slobodnog udarca i tukao glavom, ali je iskusni Klaudio Bravo, koji je večeras postao najstariji golman (41 godina 69 dana) u istoriji Kopa Amerika, uhvatio živu loptu.

Poslednju iole opasniiju šansu imao je Peru. I opet je Lapadula bio u centru pažnje. Posle kornera 34-odišnji napadač je u trku uhvatio volej, ali se lopta na putu do gola odbila od zemlje te je Bravo uz malo poteškoća ipak uspeo da sačuva mrežu netaknutom. U meču u kom je Čile imao veći posed. 

Kopa Amerika

GRUPA A, 1. kolo

Argentina - Kanada 2:0 (0:0)
/Alvarez 49, Martinez 88/

Peru - Čile 0:0

Standings provided by Sofascore