Vesti iz fudbala

Počinje Kopa Amerika! Nema više ni spavanja zbog fudbala

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.06.2024 12:25
Kopa Amerika Tanjug/AP Photo/Bruna Prado, File
Kopa Amerika

UEFA EURO 2024 polako se ubrzava i takmičenje u grupnoj fazi stiglo je do polovine. Gledaoci TV Arena Sport uživaju u najboljem reprezentativnom evropskom fudbalu, a od noći između četvrtka i petka pa sve do 14. jula imaće priliku da prate i najbolje selekcije iz Južne i Severne Amerike.

Domaćin 48. izdanja Kopa Amerika su Sjedinjene Američke Države, koje će u 14 gradova praktično imati generalnu probu za Mundijal, čiji su suorganizatori sa Kanadom i Meksikom 2026. godine.

Na završnom turniru učestvuje 16 reprezentacija, po dve najbolje iz četiri grupe izboriće plasman u četvrtfinala, zatim sledeće polufinalni dueli i meč za titulu. Gledaoci TV Arene Sport imaće priliku da sve utakmice gledaju u direktnim prenosima na kanalima najgledanije sportske televizije u regionu.

SASTAVI GRUPA:

GRUPA A: Argentina, Peru, Čile, Kanada
GRUPA B: Meksiko, Ekvador, Venecuela, Jamajka
GRUPA C: SAD, Urugvaj, Panama, Bolivija
GRUPA D: Brazil, Kolumbija, Paragvaj, Kostarika

 

Profimedia

 
Grupa A

Prvi favorit turnira je Argentina, koja u SAD dolazi po rekordnu 16. titulu. Svetski prvak i branilac trofeja na Kopa Amerika, predvođen Lionelom Mesijem, neće imati nimalo lak zadatak, jer isti cilj ima još nekoliko timova. U pitnaju je možda čak i poslednje veliko takmičenje koje će jedan od najvećih u istoriji odigrati za svoj nacionalni tim, tako da možemo očekivati nostalgični poslednji ples nekadašnje desetke Barselone.

 

 

Grupa A - raspored 

Argentina - Kanada (21.06; 02.00)
Peru - Čile                   (22.06; 02.00)
Peru - Kanada           (26.06; 00.00)
Čile - Argentina        (26.06; 03.00)
Kanada - Čile             (30.06; 02.00)
Argentina - Peru       (30.06; 02.00)

 

"Gaučosi" se trenutno nalaze u seriji 19-1, a jedini poraz doživeli su od Urugvaja u kvaliifikacijama za Svetsko prvenstvo. Može se reći da favoriti uopšte nisu prošli loše sa protivnicima. Jedini tim iz grupe koji se kvalifikovao za sledeći Mundijal je Kanada, a moramo imati u vidu da je tim sa severa to učinio dobivši prednost kao domaćin. Ostale države sa kojima će se izabranici Lionela Skalonija sastati zaista nisu na nivou, na kome su se nalazile prethodnih godina. Čileova uzbudljiva generacija sa Aleksisom Sančezom i Klaudijom Bravom je na samom zalasku i nema naznake da ima adekvatne naslednike, dok je za Peruance dovoljno istaći da su kvalifikacioni ciklus završili na poslednjem mestu iza Bolivije. 

 

Standings provided by Sofascore

 

Grupa B

U pitanju je verovatno najmanje atraktivna grupa čitavo šampionata. Ekvador i Venecuela su jedine dve južnoameričke države koje nikada nisu osvojile Kopa Amerika, dok su ostale dve nacionalne selekcije takođe "praznih vitrina", s obzirom da su u pitanju standardni gosti sa severnog podneblja - Meksiko i Jamajka. 

Grupa B

Ekvador - Venecuela (23.06; 00.00)
Meksiko - Jamajka   (23.06; 03.00)
Ekvador - Jamajka   (27.06; 00.00)
Meksiko - Venecuela (27.06; 03.00) 
Meksiko - Ekvador   (01.07; 02.00)
Jamajka - Venecuela (01.07; 02.00)

Logično je da se favorit sam nameće. "Trikolori" sa zapada su do sada dva puta bili finalisti turnira, i iako nemaju više predvodnike u najvećim evropskim klubovima, kao što je to svojevremeno bio Čičarito Ernandez, sudeći po CONCACAF kvalifikacijama za Mundijal (koje su zavšili na drugom mestu iza Kanade zbog lošije gol razlike), ponovo mogu predstavljati pretnju iz prikrajka. 

Zanimljivo je da će tri najveća imena tamošnjeg tima propustiti turnir. U pitanju su Irving Lozano, Raul Himenez i Giljermo Očoa. Himenez se od svoje teške povrede u Vulfsima muči sa formom i fitnesom, dok golman koji očarava na svakom svetskom šampionatu propušta turnir usled odluke trenera i Saveza. Ideja je da se, usled direktne kvalifikacije na Mundijal, osveži sastav i pripremi nova generacija koja bi mogla da napadne iskorak, posle ispadanja u grupi u Kataru. 

 

 

Očekuje se da drugoplasirani sastav bude Ekvador, koji se odlično pokazao na prošlom prvenstvu sveta. Predvođeni Mozesom Kaisedom, Čelsijevim veznim igračem, i nekolicinom manje poznatih evropskih imena, pokušaće da iznenade Meksikance i preuzmu prvo mesto u grupi. 

 

Standings provided by Sofascore

 

Grupa C

Urugvaj će takođe pokušati da posle 13 godine vrati titulu u svoje vitrine i tako postane pre Argentine selekcija sa najviše pobeda na Kopa Amerika. Iako ništa nije najavio, ovo bi takođe mogao biti poslednje veliko takmičenje za još jednog legendarnog fudbalera - Luisa Suareza. Sa svojih 37 godina je najstariji igrač u sastavu, a njegovo iskustvo bi moglo doprineti osvajanju "oproštajnog trofeja". 

Grupa C 

SAD - Bolivija        (24.06; 00.00)
Urugvaj - Panama (24. 06; 03.00)
Panama - SAD       (28.06; 00.00)
Urugvaj - Bolivija  (28.06; 03.00) 
SAD - Urugvaj       (02.07; 03.00) 
Bolivija - Panama  (02.07; 03.00)

Posebno bi trebalo obratiti pažnju na SAD. Domaćin ima velike ambicije za Mundijal, a one nisu ništa manje ni na ovom turniru, jer "jenkiji" vide šansu da na domaćem terenu ispišu najsvetlije stranice svoje fudbalske istorije. Poznato je da Amerikanci ulažu značajne svote novca u fudbal, a deluje da ni kvalitet na terenu ne manjka. Četa predvođena fudbalerom Milana, Kristijanom Pulišićem, u sebi sadrži samo tri igrača iz tamošnjeg MLS, tojest, praktično svi igraju na evropskom podneblju, što svedoči koliko je fudbal napredovao na severnoameričkom kontinentu. 

Pored krilnog napadača hrvatskih korena, tu su i igrači Juventusa, Timoti Vea i Veston Mekeni, zatim dva igrača PSV, Malik Tilman i Rikardo Pepi, kao i igrači Fulama Tim Rim i Antoni Robinson. 

 

 

Pored SAD i Urugvaja, tu su i timovi koji će vrebati svoju šansu iz prikrajka. Panama je debitovala na Svetskom prvenstvu 2018. godine,  i teško mogu ugroziti dva "Golijata" u grupi, dok je Bolivija poznata kao južnoamerička "domaćica" koja se ne snalazi toliko dobro van svog doma na velikoj nadmorskoj visini. 

 

Standings provided by Sofascore

 

Grupa D

Večiti rival i najveći protivnik prvog favorita Argentine je Brazil. "Selesao" nije u najboljoj formi, ali ko i da li iko sme da otpiše petostrukog prvaka sveta i po broju trofeja na Kopa Amerika treću selekciju. S obzirom na to da će na turniru nastupiti bez Nejmara, prva zvezda tima će biti neprikosnoveni Vinisijus Žunior, koji je ove sezone osvojio Ligu šampiona sa Real Madridom, dok će mu ispomoć biti klupski kolega Rodrigo, te vrhunski igrači poput Lukasa Pakete, Edera Militaa, Danila, Alisona, Bremera, Rafinje...

Grupa D

Kolumbija - Paragvaj  (25.06; 00.00) 
Brazil - Kosta Rika      (25.06; 03.00)
Kolubija - Kosta Rika (29.06; 00.00)
Paragvaj - Brazil          (29.06; 03.00)
Brazil - Kolumbija       (03.07; 03.00)
Kosta Rika - Paragvaj (03.07; 03.00)

Kolumbija je spreman na sve, ekipa Nestora Lorenca se odlično spremila i nema sumnje da će pokušati da drugi put u istoriji podigne prestižni pehar. Za sada, jedini put kada su se našli na šampionskom postolju, bio je 2001. godine, a od tada sau zaista imali kvalitetnu generaciju sa dva puta stizali do polufinala (2019; 2021.), ali im se zlato nije osmehnulo. Hamesu Rodrigezu i Davideu Ospina će pokušati da nadomeste prethodne neuspehe, dok će im u tome ispomoć biti i Luis Dijaz, fudbaler Liverpula. 

 

 

Da ova grupa zasluženo može nositi naziv najjače, svedoče dve preostale ekipe. U pitanju su večito prijatno iznenađenje u vidu Kosta Rike, i Paragvaj, koji nismo pratili na svetskoj smotri još od Mundijala 2010. godine. Ovaj put su sebi obezbedili plej-of i potencijalni prolazak dalje, gde bi mogli ponoviti četvrtfinale, iz kog ih je izbacila Španija sa samo 1:0. Pre toga, mogli bi ponovo iznenaditi planetu nekim nenadanim uspehom na Kopa Amerika.  

 

Standings provided by Sofascore

 

Utakmice Kopa Amerika igraće se u 14 gradova Dalasu, Atlanti, Ostinu, Šarlotu, Nju Džersiju, Hjustonu, Los Anđelesu, San Francisku, Finiksu, Las Vegasu, Kanzas Sitiju, Majamiju i Orlandu.

Finalna utakmica planirana je da se odigra na "Hard Rok" stadionu u Majamiju.