Vesti iz fudbala

Darko Pančev: Replika dresa iz Barija mi vraća najlepše uspomene

komentari (0)

Izvor: Tanjug

29.05.2024 16:28
Drako Pančev je istakao kako su mu se vratile uspomene kada je obukao repliku dresa iz Barija Youtube/Printscreen
Drako Pančev je istakao kako su mu se vratile uspomene kada je obukao repliku dresa iz Barija

Fudbaleri Crvene zvezde, na današnji dan pre tačno 33 godine, ostvarili su istorijski uspeh osvajanjem titule prvaka Evrope.

Crveno-beli su 29. maja 1991. godine, na stadionu Sveti Nikola u Bariju, u finalu tadašnjeg Kupa šampiona savladali Olimpik iz Marselja rezultatom 0:0 - 5:3 penalima.

Darko Pančev je u penal seriji izveo odlučujući jedanaesterac, a u istoj sezoni je bio i najbolji strelac Evrope.

"Kako sam obukao ovaj prelepi dres, vratile su mi se uspomene na trenutak kada smo 1991. pokorili Evropu, a i moram priznati da je veoma udoban, dok pored svetog grba, na broju "devet" na leđima stoji i moj potpis, a ima i oznaku da sam osvojio zlatnu kopačku te čuvene godine", rekao je Pančev, preneo je zvanični sajt kluba.

"Drago mi je što se na ovaj način čuva sećanje na našu generaciju. Veliki broj navijača nas je tada pratio, a u narednim godinama su ti ljudi verovatno prepričavali svojim potomcima kako je sve to izgledalo, dok sada mogu dodatno da se približe i našoj generaciji i Zvezdi kao klubu", dodao je bivši igrač crveno-belih.

 

 

Pančev je istakao da je uvek lepo nositi crveno-beli dres.

"Kada sam obukao dres, dobio sam veliku želju da istrčim na teren, ali godine čine svoje. Veoma mi je drago što sam ponovo u crveno-belom i uvek je lepo obući za mene sveti dres, koje god da je marke. Sigurno ću iznenaditi prijatelje, velike zvezdaše sa replikom dresa iz Barija, a verujem da će se oduševiti", dodao je nekadašnji napadač Crvene zvezde.

Pančev je naveo da je mnogo teško ponoviti uspeh iz 1991. godine.

"Potrebno je mnogo novca, jer mladi i talentovani igrači odlaze u inostranstvo čim se ukaže prva prilika. Moja filozofija jeste da mlad igrač uvek ostane u Zvezdi par sezona, odigra minimum 150 utakmica, sazri i vrati klubu sve što mu je pružio, ali ne može se lako protiv evropske politike koja se promenila i zbog toga je teško da se naš uspeh ponovi, ali smo na dobrom putu da ga donekle približimo, što je zadovoljavajuće u ovakvim okolnostima", istakao je Pančev.

On je otkrio i sa kojim je saigračima iz Zvezde u kontaktu.

"Svako od naše šampionske generacije živi na različitom mestu, okružen svojim prijateljima, ali poštovanje i iskren odnos između nas je ostao do današnjeg dana, tako da održavamo kontakt i veoma često se čujemo. Skoro sam se čuo sa Robijem i čestitao mu kada je postao selektor Crne Gore. Pored njega, čujem se i sa Piksijem, Dejom, Maretom, Dikom... Veoma mi je drago što je to tako", zaključio je Pančev.