Vesti iz fudbala

Ten Hag nadmudrio Gvardiolu: Mančester junajted savladao gradskog rivala za trofej FA kupa

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

25.05.2024 17:56
Mančester junajted je osvojio 13. trofej FA kupa Tanjug/AP Photo/Kin Cheung
Mančester junajted je osvojio 13. trofej FA kupa

Pravo iznenađenje je viđeno na "Vembliju" u finalu FA kupa gde je Mančester junajted savladao Mančester siti 2:1 (2:0) i tako stigao do trofeja u najstarijem takmičenju u istoriji fudbala.

Klub sa "Old Traforda" je takođe ovim trijumfom osigurao igranje u Ligi Evrope iako su sezonu završili na osmom mestu u Premijer ligi. Sedmoplasirani Njukasl je tako ostao bez takmičenja u Evropi, dok je će Čelsi igrati Ligu konferencija.

Iako su "građani" imali veći posed i inicijativu tokom, ali su izabranici Erika Ten Haga prvi stigli do vođstva. Prvo je u 30. minutu Alehandro Garnaćo iskoristio nesporazum Joška Gvardiola i Štefana Ortege i doneo prednost "crvenim đavolima". Svega sedam minuta nakon toga je Markus Rašford duplirao vođstvo, ali je njegov pogodak poništen zbog ofsajda. Ipak, Mančester junajted je stigao do drugog gola pre kraja poluvremena preko Kobija Meina i tako sa velikih 2:0 otišao na pauzu.

 

 

Pep Gvardiola je reagovao izmenama odmah početkom drugog dela igre. Tako su Nejtana Akea, Matea Kovačića i Kevina De Brujnea zamenili Manuel Akanđi, Žeremi Doku i Hulijan Alvarez. Krenuo je Siti znatno bolje da igra, ali i dalje nisu uspevali da savladaju Andrea Onanu. Junajted je odbijao svaki nalet protivnika sve do 87. minuta kada je se Doku upisao u strelce. 

Ovo je ujedno i 13. put da je Mančester junajted osvojio najstarije fudbalsko takmičenje. Najtrofejniji je Arsenal sa 14, dok je Mančester siti ostao na sedam trofeja u nacionalnom kupu Engleske