Vesti iz fudbala

Fudbalerke Španije isterale svoje: Štrajk prekinut posle povišice minimalne zarade

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

14.09.2023 18:05
Fudbalerke Španije isterale svoje: Štrajk prekinut posle povišice minimalne zarade Guliver/Foto von Manu Reino/DeFodi Images)

Ženski fudbal u Španiji ove godine, a naročito leta, vri od raznih problema, komešanja i skandala. Toliko da je u drugi plan pala činjenica da su tamošnje devojke na Mundijalu u Australiji i Novom Zelandu prvi put pokorile svet.

Predsednik tamošnjeg Saveza, Luis Rubijales, tek posle snažnog pritiska javnosti i suspenzije UEFA, pristao je da potpiše ostavku i tako plati za nedozvoljeno ljubljenje u usta reprezentativke Dženifer Ermozo na ceremoniji dodele medalja na SP, a nedugo zatim smenjen je i selektor Horhe Vilda, zbog ranijeg sukoba sa fudbalerkama i podrške prvom čoveku FŠ. 

Onda je došao štrajk igračica španske Lige F, s tim da je danas završen, jer je postignut dogovor o povećanju minimalne zarade, saopštili su liga i sindikat, a preneo je AP. 

Minimalna plata u ženskoj španskoj ligi do sada je iznosila 16.000 evra, u poređenju sa 182.000 za mušku ligu. Nova najniža cifra je 21.000 evra ove sezone, s tim da će se ta suma povećati do 23.500 do 2025. godine. Zarade bi mogle da budu i veće u zavisnosti od prihoda.

Prema podacima Lige F prošle sezone 80 fudbalerki od njih 334 je zarađivalo manje od 20.000 evra godišnje, dok je prosečna plata bila oko 40.000 evra. ova sezona u Ligi F trebalo je da počne prošlog vikenda, ali utakmice nisu odigrane zbog štrajka. U saopštenju se navodi da će drugo kolo biti odigrano po rasporedu.