UEFA Liga šampiona

Tri duela bivših jugoslovenskih i sovjetskih klubova: Ižrebani parovi prvog kruga trke za fudbalsku Ligu šampiona

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.06.2023 16:47
Tri duela bivših jugoslovenskih i sovjetskih klubova: Ižrebani parovi prvog kruga trke za fudbalsku Ligu šampiona Guliver/Photo by Ahmad Mora/DeFodi Images

Žrebanjem u sedištu Evropske fudbalske federacije, u Nionu, danas su sastavljeni parovi prvog kola kvalifikaciju za Ligu šampiona, koje se igra 11/12. i 18/19. jula. 

Upada u oči to da će se tri kluba sa teritorije bivše Jugoslavije sastati sa klubovima sa prostora eks SSSR, pa će se tako Struga (Severna Makedonija) za drugi krug boriti sa Žalgirisom (Litvanija), Zrinjski (Bosna i Hercegovina) protiv Urate (Jermenija), a Olimpija (Slovenija) sa Valmirom (Letonija). 

Jedino će Budućnost (Crna Gora) u drugi kraj sveta, jer ako prođe pretkvalifikacioni turnir ide na Šamrok Rivers (R. Irska). 

Žrebom su dobijeni i parovi: Haken - Nju Sejnts, Balkani - Ludogorec, Klaksvik - Ferencvaroš, Helsinki - Larne, Linkoln Red imps - Karabag, Rakov Čestova - Flora Talin, Slovan Bratislava - Svift Hesper, Farul Konstanca - Šerif Tirsapolj, Hamrun Spartans - Makabi Haifa, Partizani - Bate Borisov i Astana - Dinamo Tbilisi. 

Određena i dva para iz kojih će i poraženi tim nastaviti kvalifikacije za Ligu šampiona i to kroz treće kolo staze šampiona - Linkoln Red imps/Karabag i Rakov/Flora Talin.

U preliminarnoj rundi igraće Atletik Eskalades i Budućnost Podgorica i Tre Pene i Breidablik. Pobednici ovih mečeva igraće finale pretkvalifikacija, a pobednik će otići u prvu rundu kvalifikacija. Ostala tri idu u kvalifikacije za Ligu konferencije.

Srbiju ove godine već ima sigurnog učesnika grupne faze, Crvenu zvezdu, jer su crveno-beli odbranom titule iskoristili napredak Mozzart Bet Superlige na UEFA listi nacionalnih prvenstava, dok će TSC probati da joj se pridruži u bitkama u trećem kolu kvalifikacija i eventualnom plej-ofu.