UEFA Liga šampiona

"Kneževi" bez milosti: Monako je klasa, Zvezda prošla lošije nego 2022.

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

22.10.2024 20:45
Duel Brila Embola i Uroša Spajića Tanjug/AP Photo/Laurent Cipriani
Duel Brila Embola i Uroša Spajića

Crvena zvezda se predstavila u mnogo boljem svetlu na stadionu "Luj drugi" nego pre dve godine gledajući samo prvo poluvreme, ali Monako je ipak prejak rival za srpskog šampiona, pa je pobedio ubedljivije nego 2022. - 5:1 (2:1), sada u trećem kolu UEFA Lige šampiona. Napravili su Kneževi iskorak ka nokaut fazi, a crveno-bele ostavili na nuli pred naredno kolo kad na stadion "Rajko Mitić" dolazi Barselona i sa mnogo problema jer su ostali bez trojice povređenih igrača Bruna Duartea, Šerifa Endijaja i Pitera Olajinke.

Posle egal prvog poluvremena, gde je iz dva kiksa primila dva gola, Zvezda je bila potpuno nadigrana u nastavku gde je Monako propustio priliku da ubedljivije slavi. 

Trener Crvene zvezde Vladan Milojević odlučio se za jednu ofanzivnu postavu, sa dvojicom napadača Šerifom Endijajem i Brunom Duarteom, te sa Androjom Maksimović iza njih i Silasom, odnosno Olajinkom po krilnim pozicijama. Jasna je bila i ideja, da se iz pritiska dođe do lopte u poslednjoj trećini i negde dođe do situacije "četiri na četiri" dođe do gola.

Naravno, u takvoj priči je rizik kada lopta kroz pas prođe taj prvi odbrambeni pojas, jer Monako u timu ima Minamima, Ben Segira, Embola, Aklijuša koji su brzi, spretni i uigrani.

Međutim, posle samo pet minuta pala je u vodu ideja Milojevića zbog povrede Bruna Duartea, kome je stradala zadnja loža. Ušao je Dalsio, jeste pokrivao njegov prostor, ali nije napadač što se videlo u 13. minutu kada je posle oduzete lopte, slabo reagovao na pas Silasa a bio je u sjajnoj poziciji.

Bilo je prilično tempa, ali bez grešaka, a onda su se dogodile dve krupne u pet minuta i na semaforu je stajalo 1:1. Prvo je napadač Zvezde Silas ostao uspavan na desnoj strani, nije pratio liniju odbrane i Minamino  je bez problema rešio zicer. Na grešku je uzvraćeno greškom, Singo je proleteo ispod lopte, Šerif Endijaj krenuo sam ka golu da bi ga pokosio Tilo Kerer. Penal je Šerif pretvorio u izjednačenje.

Zvezda je bila egal rival sa domaćinom, čak je u 43. minutu čini se bila zakinuta i za penal. Jer, Zakarija je posle kornera nagazio Olajinku i oborio ga, sudije na terenu i VAR sobi nisu to procenile kao faul za kazneni udarac. Smanjila je Zvezda broj grešaka u odnosu na prethodna dva meča, ali neverovatno je da je za oba veća kiksa kažnjena. Embolo je odigrao "dupli pas sa Spajićem" i pogodio mrežu u četvrtom minutu nadoknade, baš u nevreme za goste iz Beograda.

Monako je u nastavku podigao ritam igre, ušao je Golovin da ubrza igru i brzo je pao Zvezdin odbrambeni zid. Posle dve odlične interevencije Marka Ilića, golman Zvezde je mogao projektil Singa sa 25 metara samo da isprati pogledom. Imala je Zvezda i sreće da je dva minuta kasnije lopta pogodila Embola u ruku, pa je gol bio poništen, ali srpski šampion nije mogao da parira ko-lideru Lige 1.

Ređale su se prilike domaćina, Aklijuš u tri navrata nije imao ni sreće, crveno-beli nisu uspeli da isprate ritam i bili su samo sparing partner bez napadačkih akcija. Gol Minamina broj četiri je stigao posle proklizavanja Rodića, da bi se zatim povredili Šerif Endijaj, pa Piter Olajinka, a Dalsio je statirao. Zvezda je bukalno imala dvojicu igrača manje poslednjih 10 minuta i na kraju je morao pečat da stavi Aklijuš.

 

Monako - Crvena zvezda 5:1 (2:1)

Stadion: Luj drugi.
​Sudija: Tobijas Štiler (Nemačka).
Strelci: Minamino u 20. i 70, Embolo u 45+4, Singo u 54, Aklijuš u 90+6. za Monako, a Endijaj iz penala u 27. minutu  za Zvezdu.

MONAKO: Majecki - Vanderson, Singo, Kerar, Kaio Enrike (od 77. Diata) - Zakarija (od 88. Mataza), Kamara (od 77. Lukas Mihal) - Akliuš, Minamino, Ben Segir (od 46. Golovin) - Embolo (od 77. Ilenikena).

CRVENA ZVEZDA: M. Ilić - Seol, Spajić, Điga - Silas (od 60. L. Ilić), Elšnik, Krunić (od 60. Rodić), Olajinka - Maksimović (od 74. Katai) - Bruno Duarte (od 6. Dalsio), Endijaj (od 74. Kanga).

UEFA Liga šampiona, treće kolo 

UTORAK 

Milan - Klub Briž 3:1 (1:0)
/Pulišić 34, Rajnders 61, 71 - Sabe 51/

Monako - Crvena zvezda 5:1 (2:1)
/Minamino 20, 70, Embolo 45+4, Singo 54, Aklijuš 90+6 - Endijaj 27 pen/

Arsenal - Šahtjor 21.00 (AS2)
Aston Vila - Bolonja 21.00 (AS3)
Đirona - Slovan Bratislava 21.00 (AS6)
Juventus - Štutgart 21.00 (A3P)
PSŽ - PSV 21.00 (AS1)
Real Madrid - Borusija Dortmund 21.00 (A2P)
Šturm - Sporting 21.00 (AS7)

SREDA

multiprenos 21.00 (A1X2)
Atalanta - Seltik 18.45 (A1P)
Brest - Bajer Leverkuzen 18.45 (A2P)
Atletiko B. - Lil 21.00 (AS1)
Barselona - Bajern 21.00 (A1P)
Benfika - Fejnord 21.00 (AS3)
Mančester siti - Sparta Prag (A3P)
Salcburg - Dinamo Zagreb (AS4)
Jang Bojs - Inter 21.00 (AS2)
Lajpcig - Liverpul (A2P)

Пласман обезедио Sofascore