UEFA Liga šampiona

Zvezda pretila, Benfika na kvalitet i iskustvo slavila na Marakani

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

19.09.2024 20:40
Milson i Endijaj slave gol MN Press
Milson i Endijaj slave gol

Crvena zvezda nije večeras imala Rajka Janjanina, a ni Benfika nije dozvolila luksuz kao pre 40 godina, pa su portugalski "orlovi" pobedom na stadionu "Rajko Mitić" pobedili srpskog prvaka 2:1 (2:0) i zabeležili startnu pobedu u UEFA Ligi šampiona. Može se reći da su Portugalci na kvalitet i iskustvo dobili meč u kome se Zvezda natrčala, potrošila, imala skoro duplo više pokušaja da ugrozi goste, zakuvala meč golom Milsona a nije bila ni blizu da izbegne poraz.

Možda je "Marakana" Zvezdina tvrđava, ali Benfika je u ovom času mnogo kvalitetniji i iskusniji rival od srpskog šampiona, koji je pride umeo da kazne sve greške crveno-belih u prvih pola sata i povede 2:0. 

Jedan pogrešan centaršut Mimovića omogućio je kontru i prostor za Anhela Di Mariju. Argentinčeve supermoći video je na terenu Seol, a Turčin Akturkoglu je samo ispred Mimovića na drugoj stativi ubacio loptu u mrežu.

Nije Crvena zvezda toliko loše igrala u polju, naterali su Benfiku da se brani desetak minuta, a pritom su prilike propuštali Krunić, Silas, Olanjinka, da bi bombu Bruna Duartea odbranio Trubin.

Opet niz grešaka, pa faul na 20-tak metara od gola. A kada loptu nameste Kokču i Di Marija, svaki golman strepi, ali uglavnom ostne na svojoj poziciji i pomoli se da ova dvojica majstora promaše. Glazer se spremao za Di Mariju, napravio korak ka sredini, a Kokču mu je poslao loptu u njegov ugao. Jeftin pogodak.

Nisu desni bekovi večeras imali sreće, prvo se povredio Mimović, pa zatim na suprotnoj strani Bah. Kada se podvuče crta, statistički parametri su bili egal, ali je Benfika imala realizaciju od 66 odsto.

Koliko iskustvo igra bitnu ulogu u Ligi šampiona, pokazalo se na najbolji način u nastavku meča. Portugalci su se povukli, ostavili su Zvezdi da napada, da se troši, čekajući novu grešku, novu kontru kako bi "ubila" meč. Igrači srpskog šampiona davali su maksimum da se golom vrate u meč, međutim, gosti nisu grešili.

Uspela je Zvezda preko Milsona, na sjajan pas endijaja da postigne gol u 86. minutu, ali ne i da izbegne poraz.

Crvena zvezda - Benfika 1:2 (0:2)

Stadion: "Rajko Mitić".
Sudija: Majkl Oliver (Engleska).
Strelac: Milson u 86. za Zvezdu, a Akturkoglu u 9, Kokču u 29. minutu za Benfiku.

CRVENA ZVEZDA: Glazer - Mimović (od 26. Dalsio), Spajić, Điga, Seol - Krunić (od 81. Luka Ilić), Elšnik - Silas, Ivanić, Olanjinka (od 71. Milson) - Bruno Duarte (od 71. Endijaj).

BENFIKA: Trubin - Bah (od 37. Kabore), Otamendi, Antonio Silva, Kareres - Kokču (od 88. Bareiro), Florentino - Di Marija, Rolhajzer (od 56. Aursnes), Pavlidis (od 88. Amduni), Kerem Akturkoglu.

 

UEFA Liga šampiona, 1. kolo

Četvrtak

Crvena zvezda - Benfika 1:2 (0.2)
/Milson 86 - Akturkoglu 9, Kokču 29/

Fejenord - Bajer Leverkuzen 0:4 (0:4)
/Virc 4, 36, Grimaldo 30, Velenrojter 45/

Atalanta - Arsenal 21.00 (AS1)
Atletiko Madrid - Lajpcig 21.00 (AP3)
Brest - Šturm 21.00 (AS2)
Monako - Barselona 21.00 (AP2)