UEFA Liga šampiona

Praška Sparta se sa stilom vratila u UEFA Ligu šampiona

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

18.09.2024 20:45
Viktor Olatunđi je bio strelac za Spartu Tanjug/AP Photo/Petr David Josek)
Viktor Olatunđi je bio strelac za Spartu

Sparta iz Praga čekala je 19 godina na povratak u UEFA Ligu šampiona, a onda je taj povratnički nastup ovekovečila pobedom nad Salcburgom od 3:0 (2:0), na startu novog elitnog takmičenja. Bila je to prva pobeda na "Letni" u LŠ još od 9. decembra 2003. godine kada je bio pobeđen Lacio 1:0.

Bilo je dvoljno samo dva minuta da "eksplodira" atmosfera među navijačima jer je posle udarca Harslina, otbijenu loptu od golmana Blasviha u mrežu sproveo Kan Kairinen.

Ofanzivna igra Pražana, u čijem timu je dobru partiju pružio i Veljko Birmančević, isplatila se u finišu prvog dela kada je Olatunđi iskosa povisio prednost.

Salcburg je razočarao u prvih 45 minuta, Stefan Bajčetić je zaigrao od strata, a sem poništenog gola Jea i njegove još jedne prilike, gosti nisu ofanzivno mnogo uradili, dok su defanzivno napravili nekoliko ozbiljnih grešaka, od kojih su dve bile kažnjene.

Nastavili su "junoše" gostiju da greše, pa je Sparta posle kontre i dobre odluke Olatunđija da asistira a ne završava sam akciju donele gol Lačija kojim je stavljena tačka na pobednika. Trudio se Veljko Birmančević da postigne gol, ali Blasvih mu u to nije dozvolio. Na kraju meča šansu u gostujučem timu dobio je i srpski napadač Petar Ratkov.

Bolonja je posle 60 godina zaigrala u Ligi šampiona (drugi put), vratila se na evroposku mapu prvi put posle 24 godine i nije pobedila - protiv Šahtjora 0:0. I umalo da im presedne start protiv Šahtjora jer je Poš već u drugom minutu skrivio penal na Eguinaldom.

Ipak, golman Lukaš Skorupski uhvatio je "živu loptu" posle udarca Georgija Sudakova i od tog momenta na terenu se sve promenilo. Bolonja je propustila nekoliko odličnih prilika preko Kastra i Orsolinija.

Nastavila je Bolonja da napada, stvara i promašuje šanse. Na kraju ostaje im samo statistički podatak udaraca na gol - 18:4...

 

Sparta Prag - Salcburg 3:0 (2:0)

Stadion: Letna.
Sudija: Rade Obrenović (Slovenija).
Strelac: Kairinen u 2. Olatunđi u 42, Laci u 58. minutu.

SPARTA PRAG: Vindal - Vitik, Panak, Zeleni - Prasiado, Lači (od 84. Sadilek), Kairinen, Visner (od 71. Rineš) - Birmančević, Olatunđi (od 64. Rahmani), Haraslin (od 71. Krasnići).

SALCBURG: Blasvih - Dedić, Pjatkovski, Blank, Melberg (od 46. Diambo) - Kapaldo, Bajčetić (od 83. Ratkov), Klark (od 66. Gurne-Duat) - Nene (od 57. Dagim), Jeo (od 57. Konate), Gluh.

Bolonja - Šahtjor 0:0

Stadion: Renato Dal Ara.
Sudija: Rohit Sagi (Norveška).

BOLONJA: Skorupski - Poš, Beukema, Lukumi, Likojanis (od 78. Miranda) - Fabijan (od 78. Urbanski), Frojler, Moro (od 65. Pobega) - Orsolini (od 65. Iling Džunior), Kastro (od 65. Dalinga), Ndoje.

ŠAHTJOR: Riznik - Konoplja (od 41. Tobijas), Bonder, Matvijenko, Pedro Enrike - Bondarenko (od 79. Stepanenko), Kriskiv, Sudakov (od 79. Marlon Gomes) - Zubkov (od 79. Traore), Sikan (od 35. Njuerton), Eguinaldo.

 

UEFA Liga šampiona, prvo kolo

Sreda

Bolonja - Šahtjor 0:0

Sparta Prag - Salcburg 3:0 (2:0)
/Kairinen 2, Olatunđi 42, Lači 58/

Seltik - Slovan Bratislava 21.00 (AS1)
Briž - Borusija Dortmund 21.00 (AP3)
Mančester siti - Inter 21.00 (AP1)
PSŽ - Đirona 21.00 (AP2)