UEFA Liga šampiona

Zvezdina statistika protiv rivala u Ligi šampiona: Red pobeda, red poraza... Štutgart jedini "uljez"

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

30.08.2023 08:25
Fudbaleri Crvene zvezde proslavljaju ulazak u Ligu šampiona, gde ih čekaju stari znanci MN Press
Fudbaleri Crvene zvezde proslavljaju ulazak u Ligu šampiona, gde ih čekaju stari znanci

Fudbaleri Crvene zvezde četvrti put u poslednjoj deceniji igraće najjače moguće evropsko klupsko takmičenje, a žreb prve faze novog formata borbe za kontientalnu krunu dodelio im je osam protivnika. Izuzev Štutgarta, dobro poznatih iz bliske i dalje prošlosti, jer su već imali posla sa Interom, Milanom (Italija), Benfikom (Portugal), PSV-om (Holandija), Jang Bojsom (Švajcarska), Monakom (Francuska) i Barselonom (Španija).  

Statistika kaže da je bivši prvak Evrope i sveta, iz Ljutice Bogdana 1, "tukao" nove (stare) rivale, igrao nerešeno s njima, ali i gubio važne bitke. Konkretno, sa Interom je Zvezda igrala četvrtfinale Kupa evropskih šampiona 1981. godine: prvi meč na Apeninima završen je remijem - 1:1, dok je u Beogradu bio bolji tim sa severa "čizme" (0:1). 

Zajednička istorija sa Barselonom beleži čak devet odmeravanja snaga, počev od 1962. godine pa do 1996. godine, a na ovom mestu možete pročitati sve detalje skora sa gigantom iz Katalonije, u različitim takmičenjima pod okriljem Evropske fudbalske federacije. 

S Benfikom su se crveno-beli dva puta sretali i to u dvomeču šesnaestine finala Kupa evropskih šampiona, kada smo pobedili sa 3:2 na našem stadionu, a zatim doživeli poraz od 2:0 u Portugalu.

Često se prepliću putevi Crvene zvezde i Milana... Sve je počeo 1988. godine kada nas je Milan eliminisao posle jedanaesteraca nakon što su obe utakmice završene 1:1, i nakon što je revanš meč pri vođstvu Zvezde prekinut zbog magle. Utakmica je ponovljena i završena 1:1. U kvalifikacijama za Ligu šampiona, na leto 2006. godine, Milan koji je potom osvojio elitno takmičenje nas je eliminisao nakon što je pobedio 1:0 u Italiji, a zatim 1:2 u Beogradu. Najsvežije sećanje datira iz febrara 2020. godine kada smo zbog pravila gola u gostima ispali od Milana. Tada je bilo 2:2 na Marakani (praznoj), i 1:1 u Italiji, a to čuveno pravilo više nije na snazi.

Iako se Jang Bojs danas doživljava kao dužnik Zvezde za prošlu sezonu, s obzirom na to da smo prošle sezone u grupnoj fazi poraženi 1:2 od njih u Beogradu, da bi remizirali u Švajcarskoj sa 2:2, iako smo bili daleko bolji rival, utisak je da smo protiv švajcarskog tima imali najviše uspeha kroz Evropu. Eliminisali smo ih i 2004. (2:2 u Švajcarskoj i 3:0 u Beogradu), kao i 2019. (2:2 u Švajcarskoj, 1:1 u Beogradu).

Kada je reč o ekipi PSV-a, s njima smo se susreli u avgustu 2004. godine i pobedili na Marakani sa 3:2, da bi u Ajndhovenu izgubili sa 5:0 i završili kvalifikacije za Ligu šampiona.

Monako je isto veoma sveže sećanje, s obzirom na to da smo bili u istoj grupi u Ligi Evrope. Bila je to jesen 2022. godine, a doživeli smo dva poraza - 0:1 u Beogradu i 4:1 u Kneževini.

Sa Štutgartom nas tek očekuje prva utakmica...