UEFA Liga šampiona

Ljutice Bogdana 1 "crna tačka" za norveške timove: Crvena zvezda ima pozitivan skor sa severnjacima

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

28.08.2024 08:50
Navijači Crvene zvezde, nagledali su se domaćinskih pobeda crveno-belih protiv Norvežana MN Press
Navijači Crvene zvezde, nagledali su se domaćinskih pobeda crveno-belih protiv Norvežana

Statistika ne mora ništa da znači u datom trenutku, ali može mnogo toga da govori i zvuči obećavajuće, kao kada je u pitanju skor fudbalera Crvene zvezde sa timovima iz Norveške, odakle dolazi i njen večerašnji rival u revanšu plej-ofa kvalifikacija za Ligu šampiona - Bode Glimt (21.00, TV Arena 1 Premium). 

Od ukupno deset odigranih mečeva, u raznim UEFA takmičenjima i njihovim fazama, crveno-beli su slavili na šest susreta, jedna utakmica je završena nerešenim rezultatom, uz tri pretrpljena poraza u duelima sa timovima sa severa Evrope. 

Prvi put fudbaleri Crvene zvezde su se sa Norvežanima sastali davne 1980. godine, kada su odmerili snage sa Vikingom. U šesnaestini finala Kupa evropskih šampiona na gostujućem terenu ostvarili su trijumf rezultatom 2:3, dok je u Beogradu trijumf bio još ubedljiviji (4:1).  

Naredni dvomeč je odigran dve godine kasnije, kada su se prvotimci srpskog kluba za osminu finala Kupa pobednika kupova borili sa ekipom Lilesterm. Prvi meč je ponovo bio rezervisan za gostovanje, a crveno-beli su bili i više nego ubedljivi sa 0:4. U svojoj kući su samo dokusurili već viđenu "žrtvu" - 3:0. 

Rozenborg je bio naredni Zvezdin rival sa prostora Norveške. U jesen 1986. godine prvo se slavilo na gostovanju u meču osmine finala Kupa evropskih šampiona (0:3), a onda i u Beogradu (4:1), za laganu "šetnju" do sledeće runde KEŠ-a.  

Dugo se čekalo do sledećeg okršaja Crvene zvezde sa nekim norveškim timom. Tek 2003. godine, naš tim je u drugom kolu Kupa UEFA odigrao nerešeno, bez golova sa Rozenborgom, da bi revanšu na "Marakani" doživeo poraz od 0:1. Što je bio jedini takav ishod na njenom stadionu u pomenutoj statistici.  

Poslednji duel pre dvomeča sa Bode Glimtom, crveno-beli su odigrali sa norveškom ekipom Tromso 2005. godine. Crveno-beli su nastupili na gostujućem terenu i izgubili (3:1).