UEFA Liga šampiona

Partizan predaleko od Lige šampiona: Dominatni Dinamo stiže s velikim kapitalom u Beograd

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.07.2024 21:54
Fudbaleri i trener Partizana, teško poraženi u prvom meču sa Dijamom iz Kijeva MN Press
Fudbaleri i trener Partizana, teško poraženi u prvom meču sa Dijamom iz Kijeva

Sedam godina od poslednje borbe za Ligu šampiona, fudbaleri Partizana večeras su se vratii kvalifikacijama za elitno evropsko klupsko taimičenje, ali teško da će u njima ostati duže od dvomeča sa Dinamom, jer ih je kijevski tim do nogu potukao u prvih sat i po loptannja, na neutralnom terenu u Lublinu - 6:2 (3:1). Čuda u sportu su moguća i neretko se dešavaju, ali rezultat i još više rupe u viđenoj igri pre ukazuju da će crno-beli borbu za grupnu fazu nekog UEFA takmičenja nastaviti u trci za Ligu Evrope nego otići u duel sa Glazgov Rendžersom

Mada je trener Aleksandar Stanojević složio prilično ofanzivnu startnu postavu, prvih petnaestak minuta odvijali su se na polovini terena našeg tima. Ekipa neprijateljski raspoloženog Oleksandra Šovkovskog okupirala je prostor ispred Aleksandra Jovanovića, ali je golman crno-belih kao milion puta do sada sprečavao da "parni valjak" isklizne sa šina.

Kabajev i Jermolenko u najranijoj fazi, a onda drugi od njih i nešto kasnije bili su blizu toga da kazne veliku poroznost defanzive viceprvaka Srbije. Previše sporu i nekompaktnu u sudaru sa fizički jakim i tehnički potkovanim domaćinom, međutim refleski, znanje i mirnoća golmana Partizana držali su njegovim saigračima glavu iznad "vode".

 

 

Dok im nije "s neba pao" penal. Karavajev je želeo da izbije loptu, ali je umesto toga šutnuo Kalulua. sudija je pokazao da se igra nastavi, da bi posle asistencije VAR-a pokazao na belu tačku. Mateus Saldanja hladnokrvno je izveo panenku i majstorski doneo neočekivano vođstvo. To, međutim, nije promenilo odnos snaga u korist Markovića i društva. 

 

    

Partizan je nastavio da trokira, a Dinamo planski i samouvreno da navaljuje ka šesnaestercu. Bez dovoljno uigranog otpora protivnika, pa je samo bilo pitanje trenutka kada će anulirati minus i krenuti ka pobedi. Teško, ipak, da su i Ukrajinci mogli da pretpostave da će za samo šest minuta tri puta matirati  crno-bele.

Kabajev je prošao sa leve strane, doturio loptu do Šaparenka, a ovaj jakim i dovoljno preciznim šutem iz blizine prevario zaklonjenog Jovanovića (40). Drugom pogotku prethodio je niz neverovatno loših procena i suvišnih poteza odbrane, na šta je Bražko reagovao udarcem o stativu iz daleka (43). 

Ni to nije bio kraj stradanju golmana Partizana, koji je neretko ljutito širio ruke, ne verujući šta igrači u polju dopuštaju Dinamu. Nikola Antić u nadoknadi vremena nije hteo da mu odmogne, ali je imao nesreću da se šut Karavaeva odbije o njegov blok i prevari zadnjeg čoveka tima crno-belih (45+1). 

 

 

U nastavku smo dugo gledali isti film. Jedan tim je napadao, a drugi se branio i nije se sačuvao u 55. minutu. Kabajev je pušten da trči, trči, trči... kroz sredinu Partizanove odbrane, kao da se probija kroz švajcarski sir, da zastane i namesti se i dobrim izborom šuta donese svom timu veliki plus (55).

 

 

Stanojević je reagovao izmenama, novim snagama pokušao da povrati kakvu-takvu ravnotežu i zaustavi slobodan pad svog tima, ali ni rezervisti nisu uspeli da okrenu meč naglavačke. Nisu više tako često zviždale lopte oko Jovanovićeve glave, ali nisu ni ofanzivci crno-belih "oteli" posed rivalu i krenuli oštrije i konkretnije u kontra smeru.

Pa, ipak, su uspeli da smanja distancu. Lopta je stigla do Zubairua, na drugu stativu, posle akcije po desnom boku, a igrač koji je ovog leta stigao iz Jedinstva sa Uba poslao je pas u srce peterca, ka nepogrešivom Saldanji (66). 

 

 

Ispostavilo se ipak da je to samo lažna nada za crno-bele i njihov poslednji trzaj na meču u Poljskoj. KIjevljani nisu odustajali od sticanja još težeg kapitala za revanš 31. jula u Humskoj, bez prisustva publike, zbog suspenzije za naš klub iz prošle sezone. Prvo se Popov "pojavio" da podseti na apsolutnu dominaciju Dinama.

Bražko je iz sve snage izveo slobodan udarac, Jovanović je uspeo da blokira šut, ali je mao nesreću da odbitak stigne do Vološina, koji je dobio duel sa Antićem i uposlio Popova, a on rutinski iz peterca vratio Dinamo na +3 (83). Ni tu nije bio kraj stradanja crno-belih. Ponovo je odbrana Partizana statirala, a Pihaljonok je bez problema pečatirao rezultatsku katastrofu crno-belih (90+2).  

 

 

 

Za ogroman optimizam svog tima pred revanš, praktično odškrinuta vrata sledeće runde, odnosno veliki nespokoj za Stanojevića i njegov još neformiran i nedovoljno spreman tim uoči preostalih 90 minuta borbe sa Ukrajincima. Jer, s ovakvim fudbalom teško se može i do jeseni u drugom po jačini UEFA kupu. 

Dinamo (K) - Partizan 6:2 (3:1)

Lublin (Poljska)

Sudija: Kristijan Dingert (Nemačka)

Strelci: Šaparenko 40, Bražko 43, Karavaev 45+1, Kabajev 55, Popov 83, Pihaljonok 90+2  - Saldanja 22. pen, 66.

Žuti kartoni: Saldanja, De Medina

Dinamo Kijev (4-3-3): Buščan - Karavajev (od 46. Mališ), Diačuk, Popov, Vivčarenko - Bujalski (od 46. Pihaljonok), Braško (od 86. Andrijevski), Šaparenko (od 86. Lonvijk) - Jaromalenko (od 69. Vološin), Vanat, Kabajev.

Partizan (4-2-3-1): A. Jovanović – De Medina, Marković, Mujakić, Antić – Ariaga, Zahid – Severina, Goh (od 46. Šćekić), Kalulu (od 77. Trifunović) – Saldanja.