UEFA Liga šampiona

Utakmica sezone na TV Arena sport: Real Madrid i Dortmund "ukrštaju koplja" u finalu Lige šampiona na "Vembliju"

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

01.06.2024 08:30
Trofej Lige šampiona izložen u Londonu pred finale između Real Madrida i Dortmunda Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali
Trofej Lige šampiona izložen u Londonu pred finale između Real Madrida i Dortmunda

Više nego uzbudljiva sezona Lige šampiona polako se bliži kraju i staće večeras u 90 i nešto minuta fudbala na legendarnom "Vembliju", gde će o tituli novog prvaka Evrope odlučivati Dortmund i Real Madrid. Posle 11 godina nemački predstavnik boriće se za treći trofej u istoriji (računajući i KPK), dok će španski velikan, pokušati da obogati već svoju prepunu riznicu, 15. titulom.

Meč sezone na programu je od 21.00 na Areni 1 Premium, gde će vas uoči utakmice očekuje i specijalni studio posvećen finalu sa "Vembija", uz podsećanje da tok susreta i kretanje rezultata iz Londona možete takođe pratiti putem našeg sajta.

Nakon osvajanja Kupa Nemačke 2021. godine, ekipa iz Borusije ove noći juriće svoj prvi trofej, dok će Real pokušati da priroda sebi treću titulu ove sezone posle osvajanja Superkupa Španije i domaćeg prvenstva. 

Nakon što su takmičarsku godinu u Bundesligi završili na petom mestu tabele (najgori učinak od 2014/15), plasman u finale Lige šampiona spasio je sezonu Edinu Terziću i "milionerima", ali je pitanje koliko je pauza od dve nedelje između utakmica bez takmičarskog ritma, ostavila traga na njegovu ekipu. Poslednji susret Dortmund je odigrao 18. aprila, kada je slavio protiv Darmštada 4:0, dok je Real za to vreme imao dve dobre provere, završivši sezonu tek protekle subote.

Terzić: Finala se ne igraju, već pobeđuju

Finala se ne igraju, finala se - pobeđuju. I to je naš cilj od ove utakmice. Srećni smo što smo u finalu, ali da bismo držali pehar u našim rukama moraćemo da pobedimo Real Madrid. Ulazimo u finale sa velikim iščekivanjima i entuzijazmom. 

U svakom slučaju Dortmund će morati da podigne stepen igre kao što je to učinio protiv Pari sen Žeremena u polufinalu (pobeda u dvomeču 2:0) i da u duelu sa Realom, protiv koga ne zna pobedu u prethodna četiri susreta (dva poraza i remija), pokaže da nije slučajno došao do ove faze. 

 

 

Ovo će Bundesligašu biti sedmo evropsko finale. Do sada je četiri izgubio (UEFA Kup - Juventus 92/93, Fejenord 01/02. UEFA Superkup - Barselona 97/98 Liga šampiona - Bajern 12/13). Dok je u mečevima za titulu pobedio Liverpul (Kup Pobednika Kupova 65/66) i Juventus u novom formatu Lige šampiona 1997. godine.

Što se ove sezone tiče, grupnu fazu elitnog takmičenja, Borusija je završila na prvom mestu tabele sa tri pobede, dva remija i porazom u jakoj konkurenciji sa PSŽ-om, Milanom i Njukaslom. U nokaut fazi je potom pobeđivala PSV (3:1), Atletiko Madrid (5:4) i na kraju, pomenuti PSŽ sa 2:0 u ukupnom rezultatu.

Sa druge strane, susret na "Vembliju" biće 20. finale Lige šampiona (računajuči i KPK), za Madriđane, a u odlučujućim utakmica elitnog takmičenja izgubili su samo pet puta (Čelsi, Aberdin, Liverpul, Inter, Benfika), dok su evropski tron osvajali u 14 navrata.

Anćeloti: Poštujemo Borusiju, ali mi se pitamo

Imali smo dovoljno vremena da se spremimo kako treba, ekipa je zaista fokusirana, koncentrisana. Svlačionica iam neophodno samopouzdanje da odigra najbolje što može. Ovo je najvažnija utakmica sezone za nas protiv rivala kojeg izuzetno poštujemo. Rekli smo već da Borusija zaslužuje da bude ovde i verujem da će sve proći onako kako smo planirali.

Nakon što je grupnu fazu Lige šampiona ove sezone Real prošao sa pefektnim učinkom (6-0-0) u konkurenciji sa Napolijem, Bragom i Union Berlinom, Madriđani su u eliminacionoj rundi bili bolji od Lajpciga (2:1), Mančester sitija (4:4, penali 4:3) i Bajerna iz Minhena (4:3).

Dakle, nakon poprilično lakih protivnika u prvoj fazi šampionata, ekipa Karla Anćelotija, koja juri treću titulu pod komandom italijanskog stručnjaka, imala je dosta teže provere u nokaut fazi, gde će večeras pokušati da slavi u svom devetom uzastopnom finalu. (poslednji poraz u finalu LŠ protiv Liverpula u sezoni 1980/81).

Potencijalni sastavi:

Borusija Dortmund: Kobel - Rajerson, Humels, Škloterbek, Matsen - Sabicer, Džan - Sančo, Brandt, Ajdemi - Filkrug.

Real Madrid: Kurtona - Karvahal, Ridiger, Načo, Mendi - Valverde, Kamavinga, Kros - Rodrigo, Vinisijus, Belingem.