UEFA Liga šampiona

Real Madrid se golovima Hosela plasirao u finale Lige šampiona, gde će igrati protiv Borusije iz Dortmunda

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

08.05.2024 23:05
Matijas de Liht i Vinisijus Tanjug/AP Photo/AP Photo/Manu Fernandez
Matijas de Liht i Vinisijus

Kralj je bio na kolenima, sve do 88. minuta. Ipak, Hoselu je "udahnuo" novi život kralju i golovima u 88. i 90. minutu oveo Madriđane u finale Lige šampiona, gde će im 1. juna na Vembliju, protivnik biti Borusija iz Dortmunda. 

 

 

Sudar titana u Madridu, tako je ponovo završen pobedom najtrofejnijeg kluba u duelu protiv Bajerna iz Minhena (2:1), pa će se tako izabranici Karla Anćelotija boriti za 15. evropsku krunu.

Madriđani su slavili u poslednjih osam finala Lige šampiona u kojima su igrali. Ukupno imaju 14 pobeda u 17 finala. 

Odlično je Real otvorio utakmicu i već u 13. minutu mogao da dođe do prednosti. Vinisijus je nakon konfuzije u odbrani gostiju pogodio stativu, a posle toga je imao priliku i da iz odbitka savlada Nojera. Ipak, nemački golman je sjajno reagovao.

Anćeloti ruši rekorde 

Karlo Anćeloti će pokušati da dođe i do pete titule Lige šampiona, prethodno dve osvojio je na klupi Reala (2014, 2022), a pre toga i sa Milanom (2003, 2007). 
Slavni Italijan je prvi i jedini trener koji je vodio ekipe u pet finala Lige šampiona, a ovo će mu biti šesto. 

 

Real je nastavio da pritiska Bavarce koji su čekali šansu iz kontre. U 27. minutu Serž Gnabri je zbog povrede morao da napusti igru, a umesto njega je na teren ušao Alfonso Dejvis.

Usledio je mirniji period igre na stadionu "Santijago Bernabeu", a potom i fantastična odbrana Nojera u 41. minutu.

Vinisijus je "zavrnuo" loptu u šesnaesterac Bajerna, po letu je delovalo da će ona sigurno završiti u mreži, ali se onda golman Bajerna izvio koliko je dugačak i spektakularnom intervencijom sačuvao mrežu. 

Uprkos brojnim šansama, Madriđani su morali da prihvate "nulu" na kraju prvog dela igre.  

Vinisijus je nastavio da se "poigrava" sa Bavarcima i u drugom poluvremenu, ipak, oprezni su bili igrači Bajerna, koji  mogu da zahvale golmanu Nojeru, što u prvom delu meča nisu primili gol.

Ipak, imao je i svojih prilika Bajern. Odličnu kontru u 47. minutu povukao je Kejn, a udarcem je završio Dejvis. Međutim, Lunjin je bio oprezan. Koji minut kasnije oboren je kapiten reprezentacije Engleske, ipak sudija Marčinjak se nije oglašavao. 

A, onda je usledila još jedna magija Vinisijusa, koji je ovoga puta uspeo da uposli Rodriga, ali je udarac Brazilca otišao pored stative u 55. minutu. 

Šanse su se pred golom Nojera ređale jedan za drugom, a u glavnoj ulozi u svakoj bio je upravo Vinisijus. Ipak, briljirao je i golman Bavaraca. Ovoga puta Vinisijus se ušetao u šesnaesterac, gađao iz prve, ali još jednu odbranu upisao je Nojer.

I kada se šanse ne iskoriste obično sledi kazna. Brzu kontru izveli su igrači Bajerna u 68. minutu. Alfonso Dejvis je dugo "vukao" loptu, a kada je ušao u šesnaesterac iskosa sa leve strane, "raspalio" je po loptu i doveo Baverce na korak od Lige šampiona - 1:0.

Skočili su navijači Reala u 72. minutu. Već su slavili izjednačenje, posle autogola Dejvisa, ali sudija Šimon Marčinjak je odlučio da poništi pogodak domaćih zbog faula Naća nad Kimihom. 

Nisu se predavali Madriđani. Kada se očekivalo slavlje Bavaraca, eksplodirao je stadion "Santijago Bernabeu". Vinisijus je sjajno šutirao u 88. minutu, loptu je ispustio Nojer, pritrčao je Hoselu i sproveo loptu u mrežu za 1:1.

Samo dva minuta kasnije, usledila je nova radost Madriđana, a Hoselu je iskoristio Ridigerov centrašut. Uspeo je da izbegne ofsajd i pogodi za 2:1 i veliko finale na Vembliju. 

U poslednjem minutu utakmice poništen je gol Bajernu iz Minhena zbog sumnjivog ofsajda. Ipak, na kraju je u finale prošao bolji tim - Real Madrid. 


UEFA Liga šampiona, polufinale

Utorak

(0:1) PSŽ - Borusija D. 0:1 (0:0)
/Humels 50/

Sreda

(2:2) Real M. - Bajern  2:1 (0:0)

/Hoselu 87,90 - Dejvis 68/ 

FINALE

Vembli, 1. jun

Borusija D - Real Madrid 21.00

 

Cup tree provided by Sofascore