UEFA Liga nacija

Stevan Stojanović, direktor reprezentacije Srbije za Arena sport iskreno o bojkotu, "osveti", junaku: O Mitroviću svi moraju da pričaju sa respektom!

komentari (0)

Autor: Mira Milanović

13.10.2024 12:00
Stevan Dika Stojanović, direktor reprezentacije MN Press
Stevan Dika Stojanović, direktor reprezentacije

Za godinu dana čak dva puta se Srbiji posrećilo gostovanje u Leskovcu. Prvo su "orlovi" sa stadiona "Dubočica" otišli na Evropsko prvenstvo, a sada su iz trćeg pokušaja "slomili" Švajcarce. 

MN Press

Džajić, Radujko i Stojanović

Istina, nisu ni "sajdžije" što su nekad bile, ali u "grotlu" leskovačke lepotice teško da su mogli više. Mnogi su sumnjičavo vrteli glavom na startu ovogodišnje Lige nacija. Srbiju bez "glavnih" aduta niko nije shvatao ozbiljno. Španija u Beogradu je pokazla da ova generacija ima kvalitet, ali da im je potreban lider na terenu. I, kada se on pojavio u liku Aleksandra Mitrovića, pobeda protiv Švajcaraca bila je nekako "blindirna". 

Stevan Stojanović, direktor reprezentacije Srbije, za Arenu sport, dan posle velike pobede u Leskovcu, sumirao je utiske, ali se osvrnuo i na ono što sledi u Kordobi.

"Iza nas je veoma teška i zahtevna utakmica. Protivnik koji igra veoma važnu ulogu u evropskom i svetskom fudbalu u poslednjih nekoliko godina. Zato je ovo veoma važna pobeda za Srbiju. Nadam se da ćemo tako nastaviti i u narednim utakmicama", rekao je Stevan Stojanović, za Arena sport.


Rajković je samo radio svoj posao 

A, koga će bivši golman da pohvali, ako ne fenomenalnog Rajkovića. Branio je kao "hobotnica", a pročitao je gde će šutirati Embolo.
"Rajković je dokazan golman.Penal je bio njegov posao i to je dobro uradio", uz osmeh je rekao Stojanović.

 

Dugo se Srbija mučila da probije bunker pred golom Kobela, a onda je lopta ušla kada je bilo najpotrebnije u 45. minutu. Kasnije su "orlovi" odigrali čvrsto u odbrni i nisu dozvolili rivalu da se "razmahne". Posle dva poraza konačno, treća sreća za Srbiju u duelu sa Švajcarcima.

"Ovo je ako tako mogu da kažem jedna "osveta" za ona dva poraza u Rusiji i Kataru. Mada, to ne bih tako nazivao, jer je u fudbalu sve moguće. Veoma slatka pobeda za nas"

MN Press

Rajković i Stojanović

 

Bilo je teško Draganu Stojković, njegovim saradnicima, ali i prijateljima u minulom periodu da ostanu fokusirani samo na teren. Od kraja Evropskog prvenstva svi zajedno trpe veliki pritisak fudbalske javnosti, a čini se da bi se kritike nizale jedna za drugom, da su "orlovi" sinoć poraženi. Mnogi su spominjali čak i bojkot igrača, ali je isti oktobarskim spiskom demantovan.

"Malo su to mediji preneli kako ne treba oko spiska. Mi smo sa svim igračima stalno u kontaktu. Znamo da su svi opravdano izostali, naravno pre toga su razgovarali sa selektorom. Pokušali smo da napravimo reprezentaciju od mlađih igrača. Zato ove utakmice i služe u Ligi nacije. Želeli smo da isporbamo neke nove buduće reprezentativce za ono što je najbitnije, a to su kvalifikacije za SP u Americi".

MN Press

Mitrović i Birmančević proslavljaju gol 

Kad se već priča povela o otkazima, bojkotu, prvi na listi označenih da neće da igraju za Srbiju bio je Aleksandar Mitrović. Ipak, ono što je sinoć činio najbolji napadač srpske selekcije dematnuje svaku dalju eventualnu priču o bojkotu.

"Pre mesec dana niko nije verovao da je Mitrović povređen. Selektor i ja smo znali da je to jedina istina. Mitrović je iskren čovek i uvek kaže kako jeste i koju povredu ima. Normalno, da je dobio poštedu. Mislim da o Mitroviću svi moraju da pričaju sa respektom".

I kako to obično u Srbiji biva, euforije neće manjkati bar do utakmice sa Šapanijom. A, fudbalska Srbiji sklona je preterivanju. Posle pobede protiv Švajcarske, "orlovi" se kuju u zvezde, dok su evropski prvaci "male mace", a i Švajcarci nisu "nešto".

"To je kod nas poznata priča, mi idemo od vrha do dna i obrnuto vrlo lako. Španija je prvak Evrope i to sve govori. U Beogradu smo pružili maksimum, uzeli smo im bod, što mislim da će retko koja reprezentacija da uradi u ovoj grupi. Idemo tamo da igramo, to je utakmica gde možemo samo da dobijemo, naročito ovi naši mlađi igrači", zaključio je Stojnović, direktor reprezentacije.