UEFA Liga nacija

Mitrović je srce Srbije! Napadač vodio "orlove" do pobede, fanastični Rajković odbranio penal!

komentari (0)

Autor: Mira Milanović

12.10.2024 22:39
Reprezentativci Srbije i Švajcarske vodili su žestoku borbu u Leskovcu MN Press
Reprezentativci Srbije i Švajcarske vodili su žestoku borbu u Leskovcu

Kakav je igrač taj Aleksandar Mitrović! I ko posle onoga što je večeras radio protiv Švajcaraca može da sumnja u njegovu lojalnost reprezentaciji. Niko!

 

 

Jedan jedini, najbolji strelac Srbije, Aleksandar Mitrović, pokazao je klasu u tom 61.minutu. Prvo je stigao jednu loptu, koju su već svi videli u autu, a zatim je raspalio sa ivice šesnaesterca. Nije zano golman Švajcaraca, gde da se baci. Kasno, lopta je već završila u gornjem desnom uglu za 2:0. Posle dva poraza od Švajcaraca u novijoj istoriji, konačno treća sreća za "orlove".   

U gradu gde se jede najbolji roštilj i ajvar, igrao se večeras i najbolji fudbal u ovogodišnjoj Ligi nacija. Motivisani, borbeni, taktički spremni, istina bilo je i manjih propusta u odbrani, ali nikad tako "srčani" Piksijevi izabranici pokzalio su kako se igra za nacionalni tim. Na kraju Srbija - Švajcarska 2:0, za prvu pobedu u ovogodišnjoj Ligi nacija.

Srbija je utakmicu počela u očekivanom sastavu sa Rajkovićem na golu, dok su ispred njega bili Eraković, Milenković i Pavlović. Donekele je Stojković iznenadio sa Nemanjom Maksimovićem u startnih jedanaest, koji je preskočio septembarski ciklus zbog povrede. 

U napadu je očekivano bio Mitrović, dok su zaduženi da "dele" lopte kapitenu bili Samardžić i Lukić.
Prvih petnaest minuta igre u potpunosti su pripali gostujućeoj reprezentaciji,koja je imala i nekoliko prilika, ipak, dobro je reagovao Rajković, a pomagao je i Maksimović. Ndoj je pravio najviše problema odbrani Srbije, a mladi Nedeljković, imao je u par navrata ozbiljnih poteškoća da ga zaustavi.

Srbija je prvi put zapretila tek u 16. minutu preko Birmančevića, na dodavanje Mitrovića. Iako je bio brži od odbrane gostiju, slab je to bio udarac za Kobela.

Publika nikad glasnija na meču reprezentacije 


Imala je reprezentacija Srbije u srećnim danima veliku podršku navijača, kada se slavio odlazak na SP, pa Evropsko prvenstvo prošle godine, ali retko kad je kao večeras bilo na nekoj utkmici u Ligi nacija. 
Publika u Leskovcu, mksimalno je ispoštovala "orlove". Sa krcatih tribina stadiona, često se moglo čuti: "Ajmo, ajde svi u napad", Kosovo je srce Srbije", "Idemo Mitre, daj gol, daj gol". 
Gorelo je na tribinama, posebno baš kada bi Mitrović imao loptu, ali ništa manje bučno nije bilo i kada je do iste dolazio Džaka. 
Takva podrška evidentno prija Piskijevim "orlovima" jer su baš tu činii se baš od publike crpeli snagu kada su energetski "padali".

 

Ponovo je podigao publiku na noge Birmančević u 23. minutu. Kao "tane" stuštio se po levoj strani, a Vimer je morao da ga zaustavi grubim prekršajem. Nije se dvoumio Italijan uz žuti karton, Srbija je dobila i slobodan udarac. Birmančević je bio izvođač, međutim ponovo je sigurna bio golman gostiju. Upravo ove dve akcije, kao da su dale krila "orlovima", Mitrović je zapretio u 25. minutu, ipak, nije to bio šut u maniru najboljeg strelca Srbije, iako je Kobelu čak i ispala lopta.  
Sreća je bila saveznik Srbiji u 32. minutu, Embolo je osto sam u šesnaestercu Srbije, ali je umesto prazne mreže pogodio reklame iza Rajkovićevih leđa. 

Zapretio je sa druge strane Pavlović. Dug korak i "bum" sa dvadesetak metara. Dovljno, međutim samo za novi korner.
Mitrović se u 39. minutu posle centaršuta Birmančević, našao na zemlji, ali baš kao i na SP u Rusiji, za sudiju iz Italije ovo nije bio penal.

"Ajmo, ajde, još deset minuta, idemo", bodirio je Mitrović saigrače, koji su u finišu prvog dela igre sve češće bili pred golom Švajcarske, a dva faula, jedan za žuti izborio je Pavlović.

MN Press

 

I kada su svi na stadionu očekivali kraj prvog dela igre, usledio je gol i erupcija oduševljenja na tribinama. 
Samardžić je izveo slobodan udarac iskosa sa desne strane, lopta se prvo odbila od Akanđija, do Milenkovića, a onda je kao u "fliperu" udarila u Elvedija i od njegove noge završila u mreži - 1:0.

Srbija je na startu drugog dela imala zicer. Sam je izašo jedan na jedan Jović sa golmanom Švajcarske, ali je kao pobednik izašao Kobel. U poluvrmenu Stojković je inače u svlačionci ostavio Grujića, a umesto njega je na tren poslao upravo napadača Milana. 

Radovali su se Švajcarci u 54. minutu, ali je visoko podignuta zastavica arbitra iz Italije posle gola Emboloa, pokvarila sreću gostima.  Strahinja Pavlović je igrao kao da je napadač u većem delu utakmice, često se ubacivo iz drugog plana, pa se u još jednoj dobroj šansi našao i u 56. minutu. Lopta je posle njegovog šuta, ovoga puta završila na tribinama.

Pre toga Stojković je umesto povređenog Lukića, ubacio Zdjelara, što se ispostavilo kao odličan potez, Upravo je Zdjelar poslao dugu loptu ka Mitroviću. Činilo se da kapiten neće stići do iste na oko dvaadesetak metara od gola Švajcaraca. Uporan je bio. Usledio je onda majstorski potez. Brzo se Mitrović oslobodio čuvara, zatim je raspalio po lopti i poslao je u gornji desni ugao za erupciju odušveljenja na tribinama - 2:0.

Preporodio je gol "orlove", šanse su se nizale jedna za drugom, a pod pravom rafalnom paljbolm bio je golman Kobel, koji je u nekoliko navrata sačuvao Švajcarce.  

Bacio je Murat Jakim sve u napad u 70. minutu. A, već u sledećem napadu, Eraković je srušio Endoja. Italijan je pokazao na belu tačku, a šut Emboloa, zaustavio je fenomenalni Rajković, koji je i kasnije u nastavku činio čuda na golu Srbije. Za reprezentaciju Srbije, debitovo je i mladi Andrija Maksimović, koji je šansu dobio umesto Koste Nedeljkovića u finišu utakmice. 

Stojković je u 74. minutu izveo iz igre sjaajnog Mitrović, koji je nagrađen aplauzom. Zasluženo jer Mitrović zasita nosi in leđima ovu generaciju.   

Sledeću utakmicu Srbija igra u utorak 15. oktobra protiv slekcije Španije u Kordobi,

Srbija - Švajcarska 2:0 (1:0)

Strelci: /Elvedi 45ag, Mitrović 61/
Stadion: "Dubočica" Leskovac
Gledalaca: 8.000
Sudija: Simone Soca (Italija)
Žuti kartoni: Vidmer, Elvedi (Švajcarska) 
SRBIJA (3-4-2-1): Rajković, Eraković, Milenković, Pavlović, Nedeljković /74. A.Masimović/, Grujić /46. Jović/, Maksimović, Birmančević /87.Čumić/, Samardžić, Lukić /53.Zdjelar/, Mitrović /74. Simić/ .
ŠVAJCARSKA (3-4-3): Kobel, Vidmer /46. Rider/, Elvedi, Akandži, Rodrigez /70. Garsija/, Fojler, Ebišer /70.Fernandez/, Endoje, Džaka, Embolo /86.Montiro/, Amduni /70.Zećiri/