UEFA Liga nacija

UEFA Liga nacija: Francuska je možda u "kanalu", ali je Belgija 20 000 milja ispod mora

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

09.09.2024 22:42
Fudbaleri Francuske i Belgije u duelu Profimedia
Fudbaleri Francuske i Belgije u duelu

Fudbalska reprezentacija Francuske savladala je Belgiju na svom terenu u drugom kolu UEFA Lige nacija na svom terenu rezultatom 2:0 (1:0). Iako su "trikolori" prilično slabo otpočeli novi takmičarski ciklus, uspeli su da se uzdignu i savladaju đavole prilično lako - lakše nego što to govori i rezultat. 

Golove su za Francuze postigli Randal Kolo Muani u 29. minutu, i Usman Dembele u 57. minutu utakmice. 

Može se već nazreti da pored "trikolora" koji se evidentno muče od Evropskog prvenstva (uprkos) porazu postoje timovi sa većim problemima. Na vrhu te liste su Belgijanci. Evidentno da je Roberto Martinez napustio brod koji tone i ostavio Domeniku Tedesku na klupi "đavola" pune ruke nezahvalnog posla. 

Opšte je poznato da tamošnji nacionalni tim ima probleme u svlačinoci, a postaje i jasno da novi selektor nije spreman da bude taj koji će pokrenuti dugočekanu smenu generacija. Čak i da želja postoji, pitanje je koji bi igrači uopšte to bili i da li bi po kvalitetu mogli da pariraju prethodnim "zlatnim" reprezentativcima. 

 

 

Što se Francuza tiče, izašlo je u pariskim medijma da je došlo do rasprave u svlačionici posle susreta sa Italijom - da je golman Majk Menjan uzeo glavnu reč od tihog kapitena Kilijana Embapea i zamenika Antoana Grizmana. Pridika o "brukanju nacije" je urodila plodom pošto Belgiji nije pokazan ni gram milosti o čemu svedoči statistika 20+ šuteva ka Koenu Kastelesu (samo šest išlo u okvir). 

Velika napadačka raspoloženost je kapitalizovana u 29. minutu kada je Lukas Dinje ubacio nezgodnu visoku loptu Muaniju. Ovaj ju je prosledio Ngolo Kanteu, čiji pas je pokušao iskoristiti Dembele. Kasteles se izvio i odbranio neugodnu "skočicu", ali je Muani bio spreman za odbitak i lako pogodio praznu mrežu za vođstvo. 

Nisu bili konkretni Belgijanci. Oseća se da Kevin de Brujne ne može sam, nikada nije ni mogao, a u ovakvom stanju tima, punog relativnih anonimusa u odnosu na onaj koji se okitio mundijalskom bronzom,  već se vidi koliko na svojim leđima nosi svu pretnju koju tim može stvoriti. Sa time su upoznati i timovi, tako da smo neretko videli kako ga "trikolori" drže u dvočlanom zatvoru na sredini terena. 

 

 

Juri Tilemans ne liči na sebe, i tek neki odsjaji velikog talenta se naziru u ovom indolentnom 27-godišnjaku. Samo treba pogledati koliko tromo i nezainteresovano stoji kod drugog gola Francuza, u pokušaju da iz mesta izblokira razoran udarac Usmana Dembelea u 57. minutu i sigurno da će se svima razdaniti stav koji imaju i mnogi van terena - "ka' će ponovo klupski fudbal?" Toga je bio svestan i Tedesko, koji ga je tri minuta od dupliranog vođstva protivnika zamenio. 

U svakom slučaju, da je moglo biti ubedljivije, moglo je, da li bi to dokazalo nešto što nije osetno već sad? Ni najmanje. 

Francuzima u oktobru predstoji duel sa Izraelom u gostima, dok će Belgija na noge Italiji u Rimu. Mečeve Lige nacija možete pratiti na kanalima TV Arena Sport. 

UEFA Liga nacija

Liga A (Gr.2)

Francuska - Belgija 2:0 (1:0)
/Muani 29, Dembele 57/ 

Izrael - Italija 1:2 (0:1)
/Fani 90 - Fratezi 38, Ken 62/ 

 

Standings provided by Sofascore

 

Liga B (Gr.3) 

Norveška - Austrija 2:1 (1:1)
/Mihre 9, Haland 80 - Sabicer 37/ 

Slovenija - Kazahstan 3:0 (2:0)
/Šeško 23, 28, 63/ 

 

Standings provided by Sofascore

 

Liga B (Gr.4)

Montenegro - Vels 1:2 (0:2)
/Kamaj 73 - Mur 1, Vilson 3/

Turska - Island 3:1 (1:1)
/Akturkoglu 2, 52, 88 - Palson 37/ 

 

Standings provided by Sofascore