UEFA Liga nacija

Šta čeka Srbiju u oktobru u Ligi nacija? Ključna utakmica sa Švajcarskom, pobeda "briše" sve minuse

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

09.09.2024 11:00
Dragan Stojković, selektor Srbije MN Press
Dragan Stojković, selektor Srbije

Da je moglo i moralo bolje, za Srbiju na startu Lige nacija, nema dileme, svakako jeste. Sa druge strane u okolnostima bez nekolicine standardnih igrača, sa bodom iz septembarskog ciklusa i to protiv prvaka Evrope, Španije, kada se podvuče crta, Stojković delimično može da bude zadovoljan. 

 

 

Dobio je jednu novu grupu igrača na koju može da računa, video je njihove vrline, ali i mane, a opet, šta mogu i šta ne mogu, a čini se najviše se muče u ofanzivnom delu. Protiv Španije imala je Srbija šanse nekoliko prilika za gol, međutim u duelu sa Dancima, daleko su Jović, Ratkov i Jovanović bili od idealnih prilika.

Videlo se da u ova dva meča da timu nedostaju Vlahović i Mitrović i da bez obzora na sve Srbija nema taj luksuz da može tek tako da se odrekne takvih igrača.   

 

 

U svakom slučaju septembarska akcija "orlova" završena je negde u skladu sa očekivanjima, mada su bodovi bili projektovani iz duela sa Dancima, ali i onaj jedan sa Špancima, čini se u ovom trenutku velikim.

Naredni mečevi već za mesec dana, a to će ujedno biti prilika za popravni. Srbija će u trećem kolu 12. oktobra dočekati selekciju Švajcarske u Leskovcu, a tri dana posle tog meča sledi, verovatno i najteže gostovanje, protiv selekcije Španije.

Takmičenje u grupi završava se u novembru. "Orlovi" će gostovati Švajcarskoj 15. novembra, a u poslednjem kolu u Srbiju dolazi selekcija Danske.

Sistem takmičenja u Ligi nacija je sada promenjen u odnosu na prethodne sezone, pa Srbija i sa ovim bodom ima čemu da se nada.

 

 

Ranije su samo pobednici grupa išli na završni turnir, poslednjeplasirani su ispadali u niži rang, a drugo i treće mesto u grupi je donosilo opstanak u istoj diviziji. Ipak, od ove sezone i drugoplasirani tim u grupi ima mogućnost da ide dalje i to u četvrtfinale.  Posle toga će četiri najbolje ekipe iz Lige A izboriti plasman među najbolje četiri ekipe koje će se boriti za trofej. Ono što se još promenilo jeste da sad trećeplasirana reprezentacije iz A divizije igraja protiv drugoplasirane iz B u baražu, dok poslednje mesto u grupi donosi ispadanje u B diviziju.

Zato pobeda Španije ide u korist i Srbije, koja tako sa jednim osvojenim bodom iz dva meča zauzima treće mesto koje vodi u baraž za ostanak u A diviziji.

Ipak, najvažniji meč Srbije za opstanak u A diviziji ili plasman u četvrtfinale verovatno će biti onaj od 12. oktobra kada će naša reprezentacija ugostiti Švajcarsku. Pobedom bi se izabranici Dragana Stojkovića, bili mnogo bliži cilju, a u istom meču bi izbacili "sajdžije" iz igre za prve dve pozicije.

 

Пласман обезедио Sofascore