UEFA Liga nacija

Najteže kad te izdaju "tvoji": Rajs i Griliš matirali Irsku

komentari (0)

Autor: Luka Marković

07.09.2024 19:57
Proslava gola Deklana Rajsa Profimedia
Proslava gola Deklana Rajsa

Kembridžov rečnik definiše reč "rival" kao osobe ili grupu koje se bore za istu stvar, na istom mestu... Teško je reći da su u tom kontekstu Englezi i Irci rivali, s obzirom da se ovi prvi (makar na papiru) bore za sve titule u reprezentativnom fudbalu, dok Irska želi jedno - da pobedi "Gordi Albion" i možda dođe do grupne faze nekog turnira. Poslednji put kada se prvopomenuto dogodilo bilo je na Evropskom prvenstvu 1988. godine, a heroj je nacije je bio Rej Huton, međutim sličnog slavlja neće biti i večeras na Smaragdnom ostrvu, pošto su "tri lava" ponovo trijumfovala sa 2:0 (2:0). 

I to kako! Teško da su izabranici Heimira Halgrimsona mogli na teži način doživeti još jedan poraz od ljutog neprijatelja jer su im dva pobednička pogotka ubacila dva odbegla sina - Deklan Rajs (11) i Džek Griliš (26). Stigli su navijači u zelenom na stadion u Dablinu sa porukom "zmije su se vratile", a ove su ih ujele po jednom već u prvom delu igre utakmice u Ligi nacija

 

 

Verovatno je već kultna stvar u fudbalu postalo "otimanje" igrača Irske od strane Engleske, tojest magnetski efekat koji postiže sjaj trofeja u odnosu na pokušaj ulaska na neko od velikih takmičenja. Ista je sila privukla Deklana Rajsa i Džeka Griliša. Obojica su u mlađim kategorijama branila zelene bele i narandžaste boje na osnovu smaragdnih korena (Rajsu su baba i deda sa očeve strane Irci, dok sličnu vezu ima drugi, samo po majčinoj liniji), da bi potom sa porastom cene na tržištu i kvaliteta sopstvene igre na terenu, svukli prvu i potonju "farbu", i zvanično promenili nacionalni tim. 

Od tada se lako može reći da su neprijatelji čitave nacije. Kao prvi se u strelce upisao Rajs (od 2015. nastupao za Irsku, 2018 je i debitovao, a potom godinu dana kasnije uspeo da zameni dres), kome je u 11. minutu pas doturio Entoni Gordon sa boka, da bi posle neuspelog pokušaja Harija Kejna, igrač Arsenala zakucao loptu u mrežu. Verovatno da nikome od navijača Irske na tribinama nije mnogo značilo to što se Deklan nije radovao. Ako smemo dodati, bilo je ofucano i nepotrebno. 

Praktično na isti način je svoj pogodak postigao i Griliš samo 15 minuta kasnije, kome je sa iste strane loptu dodao... pa strelac prvog pogotka. Ipak, napadač Mančester sitija nije pokušao kao svoj premijerligaški kolega sakriti zadovoljstvo zbog postignutog gola (makar je u mlađim kategorijama još odustao od nastupanja za Irce - od 2011 do 2014. nosio zeleni dres, a potom debitovao za seniore "Albiona" 2020. godine) - iskreno radovanje i nepatvorena sreća. 

 

 

Na kraju se ispostavilo da je ovo bio i konačan rezultat te da će Irska i dalje morati da čeka na svoj veliki trijumf, na 88', na dan kada će se nasmejati svojim odbeglim fudbalerima. 

UEFA Liga nacija

Liga A (Gr 3.) 

Nemačka - Mađarska 20.45 (A1P)
Holandija - BiH 20.45  (A2P)

 

Standings provided by Sofascore

 

Liga B (Gr. 1) 

Gruzija - Češka 4:1 (1:0)
/Kvaratskelija 33P, Čakvetadze 53, Mikautadze 63,
Kočorašvili 66 - Kalvak 80/ 

Ukrajina - Albanija 20.45 

 

Standings provided by Sofascore

 

Liga B (Gr. 2)

Irska - Engleska 0:2 (0:2)
/Rajs 11, Griliš 26/ 

Grčka - Finska 20.45  (A3P)

 

Standings provided by Sofascore

 

Liga C (Gr. 2)

Farska Ostrva - S. Makedonija 1:1 (1:0)
/Davidsen 9P - Bardhi 49P/ 

Jermenija - Letonija 4:1 (2:1)
/Bikakijan 6, Dubra 35AG, Zelarajan 48
Spertsijan 86 - Hurtjunjan 9AG/ 

 

Standings provided by Sofascore

 

Liga D (Gr. 2)

Moldavija - Malta 2:2 (2:0)
/Kaimakov 32, Nikolaesku 45+4P/ 

 

Standings provided by Sofascore