UEFA Liga nacija

Stojković pred meč sa Španijom: Tamo i golman kontroliše loptu perfektno

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

04.09.2024 17:45
Dragan Stojković ima ugovor sa FSS do 2026. godine MN Press
Dragan Stojković ima ugovor sa FSS do 2026. godine

Fudbalskoj reprezentacije Srbije predstoji prvi meč u A grupi Lige nacije, na kojem će se "orlovi" sastati sa ni manje, ni više, evropskim šampionom, Španijom. Utakmica će se odigrati na stadionu "Rajko Mitić", sa početkom od 20.45 časova (Arena 1 Premium). 

Uoči susreta sa "furijom", za medije je govorio selektor reprezentacije Srbije, Dragan Stojković.  Za početak je govorio o nedavnim promenama u Savezu, ali i teškim rečima Jovana Šurbatovića i Miroslava Tanjge, generalnog sekretara i direktora za sportska pitanja, koji su završili svoju saradnju sa srpskom "kućom fudbala". 

"Ne bih hteo da dajem bilo kakve komentare i bilo kome da repliciram. Svako ima pravo da kaže i misli šta hože i na tome bih se zaustavio. Problema u srpskom fudbalu imamo za izvoz, možemo da ih prodajemo i tu ništa nije novo. Od kada sam došao da budem selektor, stalno su problemi prisutni. Ne bih zaista da polemišem i repliciram. Ja sam trener. Niti se bavim kadrovskim pitanjima, niti kadrovskim rešenjima, niti vodim politiku FSS. Da se jednom i zauvek zna i ne volim da se moje ime meša u te stvari. To je tendenciozna stvar koju jednostavno ne razumem. Trener sam i bavim se reprezentacijom, trudim se da svoj posao radim najbolje što mogu", rekao je Stojković i nastavio:

MN Press

Dragan Stojokvić na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj

"Već dva puta smo imali sastanke juče, analizu protivnika, video-analizu protivnika. Danas smo sve to ponovili još jednom, da utvrdimo gradivo i da dam smernice igračica šta bi trebalo raditi sutra i kako izgledati na terenu. A, što se piše i priča, moja poruka je da se samo fokusiraju na utakmicu i da ih ne dotiče. A, da je prijatno - nije. Navikli smo na to. Neću dozvoliti da me bilo ko izbaci iz takta i poremeti strategiju koju pripremam za sutra".

Potom je započeo o Španiji. 

"Neverovatna su reprezentacija, skup talenata, superiornost u tehničkom smislu. Tamo nema nijednog igrača, uključujući i golmana, koji ne kontroliše loptu kako bi svi voleli. Imali su oni generacije i iza ove, da ne pominjemo 2010, 2012. godinu, ali ova generacija sa mladim igračima je hrabar potez De La Fuentea da regeneriše španski tim. I dao je rezultate".

Kapitenska traka Nikoli Milenkoviću

"Ima najviše odigranih utakmica, 57, a zamenik će biti Predrag Rajković"

Dotakao se i kadrovskih problema u timu. 

"Imamo problema sa igračim kadrom, nadam da ste koga svesni. Veljković i Maksimović se vratili, neće igrati ni portiv Danske. To je dodatni problem, Tezić pod znakom pitanja, pa ćemo doneti odluke. Ekipa koja želi da bdue kompetivna, mora da igra na obe strane. Teško da je da odbranite gol od ovakve ekipe 90 minuta. Moramo da uradimo sve da ugrozimo gol portivnika".

Zanimljivo, Stojković je najavio debitantske nastupe protiv Španaca. 

"Sigurno da ima, ali to mora da se pokaže. Jedno je pričati, a drugo je raditi i uraditi. Šansa postoji, imate 90 minuta da pokažete talenat i da pokažete ono zbog čega ste tu. Neki igrači će biti po prvi put, moralo je doći do toga. Ne bežim od te odgovornosti i da neko ko nije do sada igrao da mu pružim šansu. Kad ćete? Debitovaćeš kad pokažeš kvalitet bez obzira na godine. Tako da će biti i onih debitanata sutra i to protiv velike Španije".

Istakao je da koliko je sistem koji igra reprezentacija sa Pirineja izvanredan. 

"Oni imaju formaciju 4-2-3-1, pa 4-2-4-2, pa je drugi sistem kad se Vilijans i Jamal spuste... Mnogo je tu sistema, ali neću dozvoliti da me neko pravi budalom i da mi prosipa, znate već na šta mislim. Dajte mi sistem koji garantuje da ćete biti pobednik. Dajte mi i mi ćemo ga implementirati. To ne postoji, samo fudbalska inteligencija koja pravi razliku. Za to morate imati igrače, sposobne da naprave razliku. Ne možete na silu ništa, niti od nekoga tražiti nešto što ne može. Ali kada imate kvalitet pred sobom, morate biti ludak da to srušite. Pogledajte sve ekipe koje imaju fudbalsku esenciju u sebi, kada je to lako. Fudbal je prost kada je jednostavan, a ta jednostavnost je najteža stvar u fudbalu"

Vidim mnogo mržnje

"Vidim mnogo mržnje, ali to je jednostavno tako. Učinićemo sve da Srbija izgleda dobro, da se suprostavi trenutno najvećoj sili u Evropi i momci koji sutra budu na terenu i koji budu ulazili zaslužuju podršku i da im se da aplauz i ona vrsta iskrene podrške"

Prisutnima se obratio i fudbaler naše reprezentacije Srbije, Saša Lukić. 

"Španija je pokazala najbolji fudbal na Evropskom prvenstvu i zasluženo ga osvojila. Najbolja su trenutno ekipa na svetu i biće jako teška utakmica za nas. Da bismo se nadigravali sa njima ili pokušali da ih pobedimjo, moraćemo da budemo perfektni i defanzivno i ofanzivno. Jako dobro poznajemo ekipu, ja takođe, jer sam 2017. igrao protiv njih na Evropskom prvenstvu i to su sve momci sada u A reprezentaciji", rekao je naš reprezentativac. 

MN Press

Fudbaler Fulama, Saša Lukić

Takođe, Lukić je govorio i o nenadanim otkazima pred susret sa Španijom. 

"Tu su mladi momci, osetio sam lepu energiju i želju da se napravi dobar rezultat. Bez svakog se sada trenutno mora, svako od nas je ovde zamenljiv, jedino što ostaje je reprezentacija. Mi koji smo tu od igrača moramo da ostavimo sve za reprezentaciju i da se po tome pamti. Ko će biti tu od igrača, nije bitno. Jako verujem u ove mlade momke, potrebna im je podrška, kao i strpljenje. Verujem i srećan sam što sam ovde sa njima", istakao je igrač Fulama. 

Mečeve Srbije u Ligi nacija možete pratiti na kanalima TV Arena Sport