UEFA Liga Evrope

Tuhel, zvanično, preuzeo komandovanje "Gordim albionom": Nemac selektor Engleske

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

16.10.2024 12:05
Tomas Tuhel, nemački trener, novi selektor fudbalske reprezentacije Engleske Tanjug/AP Photo/Frank Augstein
Tomas Tuhel, nemački trener, novi selektor fudbalske reprezentacije Engleske

Glasne spekulacije o Tomasu Tuhelu kao glavnom kandidatu za mesto selektora fudbalske A reprezentacije Engleske dobile su danas zvaničan epilog, jer je tamošnji Savez definitivno izabrao Nemca da ubuduće vodi računa o igri i rezultatima "Gordog albiona".

Poznati stručnjak sešće na klupu tek pošto privremeni naslednik Gereta Sautgejta, Li Karsli, sledećeg meseca odradi preostale utakmice Lige nacija, protiv Grčke i Republike Irske, pa će imati dovoljno vremena da se na miru i detaljno pripremi za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2026. godine.

 

 

"Veoma sam ponosan zbog ukazane mi časti da vodim reprezentaciju Engleske. Dugo osećam ličnu povezanost s igrom u ovoj zemlji, a ona mi je već dala neke neverovatne trenutke. Ovo je ogromna privilegija, a prilika da radim sa posebnom grupom veoma talentovanih igrača je vrlo uzbudljiva", rekao je Tuhel povodom promocije u tek trećeg stranca na pomenutoj funkciji, jer su pre njega istu obavljali samo Šveđanin Sven-Goran Erikson i Italijan Fabio Kapelo. 

Od bvšeg trenera Bajerna, Pari Sen Žermena, Majnca i Augsburga, osvajača više klupskih titula i jedne Lige šampiona, očekuje se da ode korak dalje od Sautgejta, odnosno konačno osvajaču dva druga mesta na poslednjim prvenstvma Evrope, donese neku šampioonsku krunu. 

"Suštinski, želeli smo da angažujemo trenerski tim koji će nam dati najveće šanse da osvojimo neki veliki turnir i verujemo da smo uradili baš to. Fokus nam je na peharu Svetskog prvenstva 2026. godine”, optimista je izvršni direktor engleskog Saveza, Mark Balingem, povodom potpisane saradnje na 18 meseci.