UEFA Liga Evrope

Partizan nastavlja da tone: Lugano sa igračem manje u 120 minuta izbacio crno-bele iz Lige Evrope

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.08.2024 23:06
Nihad Mujakić na meču Partizana i Lugana Profimedia
Nihad Mujakić na meču Partizana i Lugana

Teško je objasniti šta smo gledali večeras u Tunu. Jednom rečju - sve! Partizan je imao produžetke u rukama, pa ih je ispustio. Potom ih je opet zadobio, a onda i stekao prednost u vidu igrača više, samo da bi je protraćio u dodatnih 30 minuta. 

Na kraju je najbolja ovosezonska partija u Evropi okončana sa 2:2 (0:1), tojest ukupnih 3:2 u dvomeču za Lugano, što šalje crno-bele u kvalifikacije za Ligu konferencije protiv Genta

Videlo se da "parni valjak" ima štofa, a i za dobru igru su nagrađeni golom Gajasa Zahida u 44. minutu. Ipak, smušenost u nastavku im dolazi glave posle 180 sekundi, kada Renato Štefen donosi izjednačnje. 

Neočekivano, tim Aleksandra Stanojevića nije pao posle primljenog gola, i nastavio je sa dobrom igrom, što je krunisao Svetozar Marković u 68. minutu na asistenciju Zahida iz kornera, a nadu za prolaz dalje potpuno je vratio Hajdarijev crveni karton u 88. minutu. 

Nažalost, dodatnih 30 minuta nisu doneli ništa novo od crno-belih, a sa druge strane Luganu je dozvoljeno da se nadmeće kao ravnopravan tim, što je na kraju došlo glave Partizanu i sputalo ga sa dobrog pravca ka Ligi Evrope!

 

 

Početak je bio odraz onoga što smo videli u Beogradu. Dok su Švajcarci bili zadovoljni loptom u svojim nogama, Partizan je strpljivo čekao šanse, a nekoliko je uspeo i da dočeka. 

Ibrahim Zubairu je bio ponovo izvor energije na terenu, i stvarao je probleme odbrani Lugana po levoj strani. Pre svega, zapretio je glavom na centaršut iz kornera, a potom je i propustio odličnu priliku u 39. minutu, da takođe raspoloženom Ksanderu Severini donese asistenciju. 

Nažalost, nije uspeo da naleti na ubačenu loptu svog kolege rođenog u Holandiji, i praktično je promašio čitav "fudbal" sa mesta sa koga se pogoci očekuju. 

Ipak, samo pet minuta kasnije, Gajas Zahid je obradovao grobare koji su došli u na stadion Tuna kako bi podržali crno-bele. Severina je uspeo čak dvojicu čuvara da izbaci driblinzima uvlačeći se u sredinu. Pas je ostavio Norvežaninu, a ovaj je napravio odličnu fintu šuta i potom savladao Saipija desnom nogom sa 16 metara. 

Sve je bilo namešteno - dobra igra, gol u kasnoj fazi prvog poluvremena, energija, monentum, ali ne i pažnja. Samo se nesmotrenosti može pripisati primanje gola posle 180 sekundi igre u nastavku, i to tako što vam se igrač sa odbijenom loptom prošeta kroz kazneni, kao što je to Štefen uradio u 48. minutu. 

Međutim, da li je Partizan prestao da ponavlja stare greške konačno, ili je Lugano samo mislio da će jedan gol biti dovoljan za prolazak - možda nijedno, a možda i oba! 

Crno-beli su nastavili da napadaju, i bili nagrađeni u 67. minutu. Mario Jurčević je uputio naizgled loš udarac ka Saipiju, i delovavlo je da će ovaj uhvatiti loptu bez problema. 

Međutim, zadrhtala mu je ruka i golman Švajcaraca ju je poslao u korner. Iz ugla je centrirao strelac prvog gola, Zahid, a najbolji u skoku kraj neopreznog Papadopulosa bio je kapiten Svetozar Marković, koji je doneo novu prednost, odnosno egal, Partizanu!

Usledila je perfidan, ali vrlo nezgodan odgovor Lugana. Nije to bila totalna ofanziva, niti su grizli švajcarski Italijani, niti su bacili sve karte na sto, ali bi u dva navrata sigurno postigli gol, da na njemu nije stajao Aleksandar Veliki!

Delovalo je da neće uspeti nadmašiti svoju odbranu iz 82. minuta, kada je Hađu sa par metara razdaljine odbranio udarac glavom, namešten iz kornera. Međutim, prvo mu je već prilikom sledećeg udarca iz ugla prečka bila saveznica, a onda se postarao da potpuno prevaziđe sebe.

U 84. minut, prema njemu je išao odličan udarac, koji je pritom odskočio pred njegovim golom. Kao što je opšte poznato, nema gorih pokušaja za čuvare mreže od "skočica", ali je Jovanović i nju ukrotio i doneo svom timu novi život. 

Taj život, ojačao je crveni karton za Hajdarija u 88. minutu, koji je zaradio faulom nad Grimaldom pred sam kraj regularnog dela. 

Morala je brojčana prednost dati Partizanu elan, ali u uvodnih 15 minuta produžetka, nije ga bilo nigde. Najbolju šansu u ovom delu 120 minuta duge utakmice, imao je Vladi, koji je pretrčao Jurčevića, izašao sam pred Jovanovića i čistom srećom pogodio spoljni deo mreže.

Očekivalo se da bi "parni valjak" u drugih 15 minuta mogao da pojača pritisak, i za trenutak, tako je izgledalo. Ovusu je uspeo da izbori na startu završnog perioda faul na oko 18. metara od gola. Šutirao je Arijaga, ali je za par centimetara promašio. 

Potom je Marković ponovo zapretio glavom iz kornera, ali se Saipi ovaj put snašao. I baš kada je delovalo da Partizan juri pobedu, dobio je šamar - neizmerno težak. 

U 111. minutu utakmice, Vladi je bio na ivici kornera, ali je nekako doturio loptu Štefenu. Ovaj je centrirao, i nekako pogodio nebranjenog Mahua, koji je lako savladao Jovanovića. Ostaje samo pitanje: šta je Natan de Medina radio, kada mu se dodeljeni igrač šetao neometano po kaznenom prostoru. 

Da li je Partizan mogao više? Da. Da li je zaslužio? Pristup u produžetku sa igračem više sam nudi odgovor. 

Naredni meč, Partizan igra protiv Genta, a Lugano će ponovo protiv Turske ekipe, sada Bešiktaša

Lugano - Partizan 2:2 (0:1)

Sudija: Rikadro de Burgos (Španija)

Stadion: "Štokhorn arena"

Žuti kartoni: Papadopulos - Arijaga, Zubairu
Crveni kartoni: Hajdari 

Strelci: Štefen (48.) - Zahid (44.), Marković (67.)

LUGANO (4-2-3-1): Saipi – Zanoti, Papadopulos, Hajdari, Valensuela – Dumbija, Grgić (od 64. Grgić) – Stefen, Bislimi (od 88, Mai), Dos Santos (od 54. Vladi) - Aliseda (od 64 Mahu).

PARTIZAN (4-2-3-1): A. Jovanović – De Medina, Marković, Mujakić, Jurčević – Arijaga, Zahid (od 88. Ovusu) – Severina (od 88 Trifunović), Goh (od 46, Saldanja), Zubairu (od 64. Grimaldo) – Kalulu (od 64. Nikolić).

Kvalifikacije za Ligu Evrope,  3. kolo

Utorak

(0:1) TNS – Petrokub 0:0

Sreda

(2:0) RFS - Santa Koloma 7:0 (5:0)
/Ikaunieks 2, 10, 22, Lipušček 17, Osuagvu 44, Kigurs 67, Mares 77pen/

Četvrtak

(0:2) Linkoln Red Imps - Dinamo Minsk 2:1 (1:0)
/Bar 30, 78 - Alfred 54/

(1:0) Rapid Beč - Trabzon 2:0 (0:0)
/Seidl 77, Lang 88/

(1:1) Elfsborg - Rijeka 2:0 (0:0)
/Baidu 68, Kuasem 83/ 

(2:1) Viktorija Plzenj - Krivbas 1:0 (0:0)
/Vasulin 53/

(0:3) Serkl Briž - Molde 1:0 (1:0)
/Kvatara 41/

(1:0) Ajaks - Panatinaikos 0:1 (0:0) - penali 13:12
/Tete 89/ 

(1:0) Lugano - Partizan 0:1 (2:2)
/Štefen 48, Mahu 111 - Zahid 44, Marković 67/

(2:1) Makabi Tel Aviv - Panevežis 3:0 (1:0)
/Perec 45+3, Davida 54, Jehezkel 70/ 

(0:0) Servet - Braga 1:2 (0:1)
/Kutesa 90+2 - Kvacani 45+1, Fernandez 69/

(1:2) Borac Banjaluka - KI Klaksvik 3:1 (1:0)
/Srećković 17, Savić 82, Meijers 93 - Pavlović 53/

(0:1) Šamrok - Celja 4:1 (2:0)
/Vats 37 P, Faruđa 41, Burk 96, Burns 106 - Karničnik 83/