UEFA Liga Evrope

Nesalomivi Bajer iz Leverkuzena novi evropski rekorder: Nadmašeno dostignuće Benfike

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.05.2024 10:09
Ćabi ALonso slavi prolazak u finale Lige Evrope Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader
Ćabi ALonso slavi prolazak u finale Lige Evrope

Bajer iz Leverkuzena je neuništiv, nesalomiv, čak i kada se čini da je poraz neminovan izniču iz pepela poput Feniksa i ostaju nesavladani. Gol Josipa Stanišića u sedmom minutu nadoknade sprečio je poraz od Rome, doneo finale UEFA Lige Evrope, ali i novi evropski rekord: 49 mečeva bez poraza.

Tako je nadmašeno dostignuće Benfike od 48 mečeva sa pozirivnim rezultatom ubeležen od devembra 1963. do februara 1965. godine. Leverkuzenov niz je podeljen na 41 pobedu i samo osam poraza, uz preko 100 datih golova.

U Bundesligi su u 32 meča ubeležili 26 pobeda i šest remija, u Kupu Nemačke svih pet pobeda, a u 12 susreta UEFA Lige Evrope imaju 10 trijumfa i dva remija. I tu nije kraj izazovima za sjajni tim još impresivnijeg trenera Ćabija Alonsa koji je sebi dao luksuz das revanš protiv  Rimljana započne bez dvojice najbioljih igrača Andriha i Virca.

"Znao sam da može da bude problema u revanšu protiv Rome. Gubili smo 2:0, primili dva gola iz situacija koje smo lako dozvolili kada smo skrivili penal, ali ne smemo da zaboravimo da smo sve vreme stvarali šanse. Dopala mi se reakcija posle 0:2 i zaslužili smo da igramo u finalu Lige Evrope. Prošle sezone smo bili blizu, sada smo tu. Igraćemo dva finala za sedam dana. Još imamo šansu da osvojimo trofej, a moji momci zaslužuju sva tri trofeja. Atalanta je sa Gasperinijem već godinama veoma organizovan tim. Biće pravi izazov i pravo finale", istakao je Ćabi Alonso.

Bajeru ostaju još dva meča u Bundesligi - Bohum (g), Augsburg (d). Ako ostanu neporaženi biće prvi tim koji je Bundesligu završio bez poraza od njenog osnivanja 1963. godine. Za rekordni niz u Bundesligi, koji drži Bajern sa 53 uzastopna meča bez poraza, moraće da ne izgube 20 narednih mečeva.

Ukoliko trijumfuju 22. maja u Dablinu protiv Ataalnte i osvoje UEFA Ligu Evrope, a potvrde dominaciju u finalu Kupa Nemačke protiv Kajzerslauterna (25. maj), Bajer će uz rekord kao neporaženi tim u sezoni osvojiti sva tri moguća trofeja.

Više nikad se neće u Nemačkoj čudi "Neverkuzen".