Superliga Srbije

"Kao i jučer": "Puna" Humska se čekala i pre bojkota (13.10.2022 - 26.10.2024)

komentari (0)

Autor: Luka Marković

27.10.2024 08:50
Aleksandar Jovanović, kapiten Partizana, proslavlja pobedu pred "punom" Humskom MN Press
Aleksandar Jovanović, kapiten Partizana, proslavlja pobedu pred "punom" Humskom

Suviše utisaka zbrojilo se nakon jučerašnjeg trijumfa Partizana nad Čukaričkim. Utakmica sa "brđanima" bila je  ista kao i mnoge na mnogo načina. Niti su igrači otišli, niti smo gledali nešto novo, a opet očekivanja su postojala. I šta je, i ko istrčalo u Humsku? Ona ekipa koja je pod trenerom Aleksandrom Stanojevićem vezala mesec i po dana (od 04. 08. do 23.09.) bez ukusa pobede. 

Igra nije bila bolja, glumci su ponovo odigrali dramatizovani feljton, a opet? Nešto nije ličilo na "jučer". Mnogo štošta desilo se u fudbalskom klubu Partizan, i prethodilo je utakmici na kojoj su oni isti igrači izvojevali pobedu rezultatom 3:1 nad "rivalom" u borbi za mesto u Evropi. Mora se istaći - kontinentalna takmičenja su domet, a druga pozicija, sada uspeh. 

U odnosu na period paušalno spomenut u zagradi, postoji jedna velika razlika, ako izuzmemo sastav u loži i Ljubomira Perića za mikrofonom. Razlika po slobodnoj računici iznosi 17.000 hiljada. Toliko "grla" je "jučer" zapevalo "Da volim crno-bele" uoči 13. kola Mozzart bet Superlige Srbije .

Nije iznenađenje, reklo bi se, zateći gužvu na Autkomandi, ali zateći je u vreme utakmice Partizana, u poslednjih godinu i po dana, prilično je neočekivano. Navijači "parnog valjka" objavili su svoj bojkot 23. jula 2023. godine, i od tada, u Hramu fudbala, organizovana pesma nije imala svog dirigenta - sve do "jučer". 

MN Press

Navijači Partizana proslavljaju prvi gol na meču sa Čukaričkim

Partizan je konačno "napunio" stadion. Razgrabljeno je 17.000+ karata za utakmicu 13. kola domaćeg prvenstva, što je statistika koja prevazilazi i okvire grobarskog štrajka. Poslednji put kada je "JNA" uspeo da na svoja sedišta smesti petocifren broj ljudi, bilo je za vreme utakmice sa Kelnom (13.10.2022. - 13 dana nedostajalo je do punih dve godine od tada), kada je Gordan Petrić izveo neočekivani manevar, i savladao nemačkog predstavnika sa 2:0, 

Tada je u Humskoj bilo oko 15-ak hiljada pristalica, a broj je od 13. oktobra samo opadao. Snizio se do nezapamćenih dubina, te smo imali prilike da posmatramo stadion crno-belih kako prebrojava svoje posetioce u stotinama prethodne sezone. 

Ali izgleda da je suša konačno završena. Posle dve godine, Partizan je uspeo da r a s p r o d a (prilično važan glagol, s obzirom da nikada u računicu ne smeju biti uzete utakmice na kojima se ulaz označavao kao slobodan, ili da objekat koji broji 29.775 mesta može biti nazvan punim sa gotovo polovinom kapaciteta), 17.000+ hiljada karata. 

Da li je privremeni upravni organ imao magični štapić koji je "ekspelijamusom" otelotvorio gomile u nameri da ih sjati na jedno mesto? Ili je možda pločica sa natpisom Predrag Mijatović magnetisama nekim kritptonitom koji privlači crne ovce sa svih strana? 

MN Press

Dimna zavesa sa južne tribine na početku meča sa Čukaričkim

Ne, ne, i ne... Niti je privremeni upravni organ uspeo da za šest dana oktobra promeni nešto što su Milorad Vučelić i Miloš Vazura ostavili za sobom, niti su navijači u Humsku pohrlili ne bi li se nagledali atraktivnog fudbala. Razlika je samo u tome što Partizan ponvo diše. Partizan je konačno, posle više od 10 godina, osetio šta znači promena - šta znači "pokušaj za materijalizacijom nemogućeg". 

Nije se horda sakupila na pogrdno nazivanom "pašnjaku" samo da bi gledala istih 10 nezaslužnih, (jer uvek izostavljamo Aleksandra Jovanovića na golu) kako kotrljaju loptu, dok im po tradiciji nesrazmerni proseci "sašivaju" par komada. Sakupila se kako bi pokazala da klub i dalje diše, da ima zašto da živi, da 17.000+ nije tu slučajno, već da su svi samo čekali taj 26. oktobar, kako bi posle cirke dve godine, objavili "još smo tu, i uvek smo". 

Sada samo ostaje da se ne živi od "jučer", već da i sutra (09.11), na meču sa Radničkim iz Kragujevca, ponovo 17.000+ pozdravi Mijatovića i Lazovića skandiranjem, otpeva himnu, ne očita neprimerenu bukvicu nedoraslom igračkom kadru, kliče možda prvi put neomrznutoj upravi ("na određeno vreme"), i podrži crno-bele nadalje.