Superliga Srbije

Ogrejalo, obasjalo: Partizan do četvrte "recke" uz neprestanu pesmu sa juga

komentari (0)

Autor: Luka Marković

26.10.2024 17:56
Fudbaleri Bibras Natho i Mihajlo Cvetković u duelu MN Press
Fudbaleri Bibras Natho i Mihajlo Cvetković u duelu

U jeku novih promena u Partizanu, utakmica sa Čukaričkim u 13. kolu Mozzart bet Superlige Srbije došla je kao proslava novog početka. Konačno su se vratili navijači, centralnu ložu ispunila su najveća imena domaćeg sporta, a Ljubomir Perić je posle godinu i po dana pauze proglasio "poštovani gledaoci, ljubitelji fudbala, dobrodošli na stadion Partizana"! Na kraju je veselje uz veliku muku i brigu okončano trijumfom crno-belih posle preokreta rezultatom 3:1 (0:1). 

Nije sve "klizalo" onako kako treba. Igra crno-belih u prvom delu može se ravnati sa očajnom, s obzirom da su "brđani" u potpunosti dominirali i dozvolili "parnom valjku" da zapreti tek krajem poluvremena. Spor ritam pretežno su remetili lucidni potezi Lazara Tufegdžića i Mihajla Cvetkovića, koji su pred kaznenim prostorom domaćina pravili pravi mali dar-mar. 

Inicijativa ovog dvojica krunisana je pogotkom mladog napadača sa brojem 91 na leđima u 24. minutu utakmice (uz šta valja dodati da je Bibras Natho nekarakterističnim propustom za sebe u vidu izgubljene lopte začeo ovu brzu akciju), a da je moglo više, moglo je. Samo četiri minuta ranije, na praktično identičan način, Cvetković nije uspeo iskoristiti pas Sabua Sisoka, te je ispred Aleksandra Jovanovića prebacio čitav gol. Takođe, nedostajalo je i sreće za ubedljivije vođstvo, naročito kada je isti igrač u 45. minutu pogodio stativu sa ivice kaznenog prostora. 

Imala je Čuka dominantan pristup, i postojao je strah na tribinama da će se veliki povratak "grobara" (njih odo 17.000) okončati još jednim razočaranjem. Da se Aleksandar Filipović nije našao u na pravom mestu u 39. minutu, i uspešno izgurao špica gostiju posle atraktivnog duplog pasa njega i Tufegdžića, verovatno da bi se pevala neka druga pesma. 

Uvodni deo je okončan i slutilo je na katastrofu kluba iz Humske. Navijači su dozivali svoje ljubimce na poluvremenu, koji su pritrčali jugu, a evidentna bojazan je bila da će doći do kakve nemile bukvice, koja je i te kako umela biti očitana na "JNA" prethodnih godina. Međutim, novi početak podrazumeva i nove manire, te su navijači gromoglasnim aplauzom poslali poruku igrajte za nas, i ispratili tim u svlačionicu. 

Motivacija je izrodila potpuno drugačiji Partizan u nastavku! U prvom minutu nastavka je Bibras Natho pokušao da iskoristi raspoloženost Ibrahima Zubaire (čija je vanredna duga lopta prethodila Kaluluovom centaršutu uoči prvog pogotka), ali ovaj nije uspeo da uputi dovoljno snažan udarac glavom na asistenciju Izraelca. 

MN Press

Krcat jug na današnjem meču Partizana i Čukaričkog

Može se reći da su dve promene bile ključne za preokret i tu treba odati priznanje Savu Miloševiću. Osetio je srpski stručnjak da izbor Nemanje Nikolića od starta nije najbolji, ali i da Stefan Kovač deluje pomalo nesnađeno, te je umesto njih uveo Đorđa Jovanovića, odnosno Gajasa Zahida. 

Drugopomenuti je tako rasteretio u velikoj meri Natha, dok je prvi pravio konstantan pritisak na zadnju liniju protivnika svojom teškom građom. Baš zbog toga je u 53. minutu, posle centaršuta Alda Kalulua, Miladin Stevanović srušio nekadašnjeg igrača sa Banovog brda i poslao Izraelca na belu tačku, koji je ovaj poklon i sa velikom sigurnošću iskoristio minut kasnije. 

Gol je izazvao pravu erupciju na tribinama, a radosna pesma se prvi put začula sa "JNA" posle dugačkog bojkota navijača. Zaustavljanja nije bilo, namirisali su krv crno-beli i pošli u napad. Samo 11 minuta zahvalne tribine morale su čekati na vodeći pogodak svojih ljubimaca.

Mario Jurčević je u 65. minutu uspeo da se iskupi za prilično loše prvo poluvreme, i očajnu reakciju kod gola Cvetkovića, tako što je iz kornera nabacio odličnu loptu na glavu Aleksandra Filipovića. Desni bek "valjka" se odlično snašao, a žurka u Humskoj je konačno mogla da odvija onako kako valja. 

I pored nekoliko šansi koje su imali fudbaleri Čuke, kao jednog vrlo dobrog udarca Tufegdžića, osećalo se da Partizan ovu pobedu neće ispustiti, a na kraju je uspeo da joj pridoda i trešnjicu na vrhu, u vidu gola Alda Kalulua (89) na asistenciju novajlije, Papea Furera (ušao u samoj završnici umesto Zubaire). 

Sunce iznad Humske je ponovo ogrejalo, Ljuba Perić je tri puta uzvikivao "gol, gol, gol", a crno-beli su nastavili sa serijom pobeda, u kojoj je ova bila četvrta, uz oprez i veliku pažnju na lošu igru prvog dela, koja se ne sme ponavljati. Tim Sava Miloševića se trenutno nalazi na šestom mestu sa 20 bodova, dok je Čukarički četvrti sa 22.

Sve mečeve domaćeg prvenstva možete pratiti na kanalima TV Arena Sport. 

 

Partizan - Čukarički 3:1 (0:1)

Stadion: Partizana.

Sudija: Milan Ilić.

Strelci: Natho 54. pen, Filipović 65. Kalulu 90 - Cvetković 25. 

Žuti kartoni: Ilić (Partizan), Docić, Cvetković, Tufegdžić (Čukarički). 

(4-2-3-1): Jovanović – Filipović (od 74. Đurđević), Ilić, Arijaga, Jurčević – Ovusu (od 78. Šćekić), Kovač (od 46. Zahid) – Zubairu (od 89. Furer), Natho, Kalulu – Nikolić (od 46. Đ. Jovanović).

ČUKARIČKI (4-2-3-1): Mirković – Stanković, Stevanović, Jovanović, Miloš Cvetković – Sisoko (od 80. Pavkov), Docić – Tufegdžić (od 69. Cionis), Miladinović (od 80. Bačanin), Ivanović – Mihajlo Cvetković (od 69. Tedić).

Mozzart Bet Superliga, 13. kolo

PETAK

IMT – Tekstialc 3:0 (1:0) VIDEO
/A. Stevanović 32, M. Jović 61, Glišić 87/

Radnički 1923 – Jedinstvo 4:0 (3:0) VIDEO
/Gluščević 6, Ćosić 15, Stankovski 33, Zeljković 54/

SUBOTA

Partizan – Čukarički 3:1 (0:1)
/Natho 54, Filipović 65, Kalulu 89 - Cvetković 24/ 
Spartak – Crvena zvezda 18.00 (A1P)
Železničar – Novi Pazar 18.00 (AS4)
Vojvoidna – OFK Beograd 20.00 (AS4)

NEDELJA

Napredak – TSC 19.00 (AS4)
Radnički Niš – Mladost 20.00 (AS8)

 

Пласман обезедио Sofascore