Superliga Srbije

Crvena zvezda i Čukarički čuvaju blago: Maksimović i Cvetković među 60 najboljih mladih igrača u Evropi

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

16.10.2024 09:18
Mihajlo Cvetković, napadač Čukaričkog MN Press
Mihajlo Cvetković, napadač Čukaričkog

Nije baš sve tako crno u srpskom fudbalu, kao što su mnogi skloni da kažu. Da ima budućnost Srbja potvrdio je i britanski Gardijan, koji je i ove godine sastavio listu od 60 najtalentovanijih mladih igrača u Evropi. 

Upravo u ovoj elitnoj grupi nalaze se i dvojica srpskih igrača. U društvu Jamala, Esteva, Vuškovića, našli su se biseri Crvene zvezde i Čukaričkog, Andrija Maksimović i Mihajlo Cvetković. Gardijan je za napadača Čukaričkog napisao da je jedan od onih mladih igrača koji odmah privlače pažnju.

"Univerzalni napadač koji najbolje funkcioniše kao drugi napadač ili unutrašnji krilni igrač, Mihajlo Cvetković je jedan od onih igrača koji odmah privuče pažnju. Sa četiri gola i asistencijom u pet mečeva, bio je jedan od najboljih igrača na Evropskom prvenstvu za igrače do 17 godina ovog leta, gde je Srbija stigla do polufinala. Već skuplja seniorske nastupe za svoj klub, a direktor Čukaričkog, Goran Grkinić, opisao ga je kao "ekstreman talenat."

U Srbiji mladog napadača upoređuju Jamalom, piše Gardijan, a Cvetković se rado priseća prošlogodišnje utakmice protiv Španije do 17 godina, koja je završena rezultatom 1:1. 

"Jamal mi je prišao i rekao: "Brate, odličan si. Da si Španac, nas dvojica bismo bili najbolji napadački tandem u Evropi!'"

Što se tiče Andrije Maksimovića, on je več na radaru velikih evropskih klubova i teško će ga klub iz Ljutice Bogdana zadržati na duže staze. Gardijan je i za njega imao samo reči hvale.

"Izuzetno talentovan, elegantan igrač koji bi trebalo da se smatra jednim od najboljih svetskih perspektiva zbog svoje tehnike, kreativnosti i vizije. Međutim, sumnje ostaju u vezi sa njegovom sposobnošću da se prilagodi modernom fudbalu: da li je on klasična, starinska balkanska "desetka"? Može li se prilagoditi i postati više od toga, napredni plejmejker u savremenoj igri? Šanse bi bile protiv Andrije Maksimovića da nije njegovog izuzetnog talenta. Kao iznenađujući starter u beogradskom derbiju, asistirao je kod jednog gola u pobedi od 4:0 protiv Partizana i pokazao da možda zaista jeste Mesi". 

Mlad fudbaler Crvene zvezde, ne krije da postoji trenutno blagi pritisak, ali da se dobro nosi sa tim.

"Iskreno, težina očekivanja mi otežava, ali me i tera da se još više borim i pružam maksimum na treninzima i utakmicama," rekao je Maksimović.