Superliga Srbije

"Remont" crno-bele psihologije pod komandom Miloševića: Srediti glave, pa se fokusirati na rezultat

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

04.10.2024 14:43
Trener Partizana Savo Milošević Profimedia
Trener Partizana Savo Milošević

Partizan će u subotu na svom stadionu (18.30 časova, TV Arena 1 Premium) dočekati Tekstilac u 11. kolu Superlige Srbije. U susret toj utakmici, u Humskoj je održana konferencija za medije, na kojoj je novi-stari trener crno-belih Savo Milošević izneo očekivanja pred još jedan okršaj u najjačem domaćem takmičenju.

Milošević će protiv Tekstilaca imati debi u drugom mandatu na klupi crno-belih.

"Ubeđen sam da do juna imamo više vremena, dodatnom selekcijom ćemo doći do evropske ekipe, ako preživimo do tad, naravno", uz osmeh je počeo Milošević. 

"Dug je put, ali rez je za mene normalna stvar. Suština je da tada to nije bila moja ideja, nego procena na osnovu onoga što smo imali. Na primer, za Sejdubu Sumu su mi ljudi govorili da nije za klub, da je bolje da ide, ali sam rešio da ga ostavim. Od igrača koje sam ja doveo tu je samo Natho, što znači da su svi ostali za mene isti. A ko će ostati ne zavisi od mene, nego od njih, dok ja sa saradnicima samo analiziram. Imamo vremana do juna, ali je i to pod znakom pitanja, pošto su rezultati jedino merilo, od njih će zavisiti i moja glava i glave svih nas ovde. To mora da bude prihvatljivo svima", rekao je nekadašnji golgeter Partizana.

Ono što je crno-belima nedostajalo u prethodnom periodu i nema mnogo veze sa fudbalom, jer trener "parnog valjka" smatra da je glavni problem ekipe "u glavi"."

Verujem da ću brzo srediti ekipu u psihološkom smislu. U odnosu na prvi boravak ovde, kvalitet i profil igrača jeste drugačiji, pa će biti i pristup, ali verujem u sličan ihsod. Tad sam došao u martu, već u junu je počeo letnji prelazni rok, mogli smo neke fudbalere da vraćamo ili dovodimo, dok sam do juna imamo više vremena, s obzirom da tokom januara možemo samo malo sebi da pomognemo", naveo je Milošević i dodao:

"Ekipa je pod ogromnim psihološkim pritiskom. Nije to ništa novo, nije ni prvi put, širom Evrope i sveta timovi dolaze u ove situacije. To je kamen spoticanja, reflektuje se na teren, ali se samo na jedan način izlazi iz krize: na osnovu spremnosti igrača da se žrtvuju jedan na drugog i na karakter probaju da prže više. Povoljni rezultati su najbolji lek za ovakva stanja. Otud je potrebna posebna žrtva, svih nas, u ekipi i oko nje. Ne znam nijednu ekipu na planeti koja je izašla iz krize tako što je igrala spektakularno, opušteno ili lepo", rekao je trener Partizana.

Promene u igri nekadašnjeg giganta srpskog fudbala trebalo bi da se vide već od subote i utakmice sa Tekstilcem.

"Probali smo da momke rasteretimo psihološki, delom smo uspeli. Ima i dobrih stvari, fizički delujemo dobro, trčanje i intenzitet su u Lučanima bili na ozbiljnom nivou, što pokazjje da postoji voljni momenat i da je momcima stalo, odnosno da im nije svejedno zbog toga gde su. To je dobra početna osnova. Spremni su da se žrtvuju i pruže maksimum. Kad je psihološki pritisak veliki onda je često vidljiv iz prve, po ponašanju i gestikulacijama. Zato mi je bilo jasno da greške protiv Mladosti nisu pitanje kvaliteta ili manjka istog, već ogromnog pritiska koji su igrači osećali. Kad dođe do gornje granice, onda je vidljiv. Bila im je utakmica prošlog kola baš stresna, doživeli je kao 'biti ili ne biti'. Došli su do granice pucanja. Srećom, koliko je fizički aspekt bitan, bili su svesni da moraju da daju sve od sebe i uspeli su".

Partizan na svom stadionu nema trijumf već dva meseca. U subotu je nova prilika.

"Postaraću se da tako ne bude. Najveću prednost u odnosu na protivnika možete da imate u vidu domaćeg terena. Moramo da nađemo način da tako razmišljaju i naši momci, jer na isti način rezonuju sve ekipe na svetu, u bilo kom sportu. Što se tiče kvaliteta, čak i da ga ima više, ne izlazi se iz krize kvalitetom, nego karakterom. Ova ekipa je pokazala u određenim delovima utakmice da može više i ozbiljnije. Sve su to bile nijanse. Moj prethodnik je završio kako je završio zbog detalja, jer smo imali Lugano na konopcima, a nije otišlo na našu stranu. Takve stvari određuju subinu, a ovde je sve otišlo u pogrešnom smeru. I Stanojević i ja možemo da pričamo koliko god hoćemo, međutim, samo su rezultati merilo", rekao je Milošević.