Superliga Srbije

Savo Milošević po dolasku u Partizan: Fokus je na brzom saniranju i rezultatima

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

30.09.2024 13:18
Savo Milošević je prethodno vodio crno-bele do 2020. godine MN Press
Savo Milošević je prethodno vodio crno-bele do 2020. godine

Posle kraha u večitom derbiju, došlo je do rotacije na klupi Partizana, i umesto Aleksandra Stanojevića, na mesto glavnog stručnjaka vratio se Savo Milošević, koji je klub predvodio poslednji put 2020. godine. 

Danas je održana konferencija za medije, na kojoj je nekadašnji fudbaler govorio o svojim planovima u drugom mandatu, ciljevima i drugim stvarima vezanim za tim. Ipak, pre Sava, medijima se obratio Ivica Iliev, sportski direktor kluba. 

"Pre svega želeo bih da se zahvalim pre svega našem bivšem treneru Saletu Stanojeviću, ali kako u životu tako i u fudbalu ništa nije garant da će tako biti, kako izgleda u nekom momentu. Sa velikim zadovoljstvom bi želeo da predstavim čoveka kojem sam se divio kao igraču, a isto tako i kao treneru, kojeg sam u svom prvom mandatu doveo na mesto trenera. Kada su me pitali ko bi trebao da bude trener, odgovarao sam im pitanjem: Sa kim je Partizan igrao najbolji fudbal? Svaki odgovor nije sadržao drugo ime sem Sava Miloševića. To me je učinilo posebnim što svi tako vide. Iz utakmice u utakmicu će biti više ljudi, pošto će prepoznati igru Partizanove škole i fudbala koji nas je krasio decenijama", rekao je Iliev i nastavio: 

"Ono što moram da pomenem da u prvom mandatu od sedam godina, dok je trener bio Savo Milošević, Partizan je imao najveći profit. Ono što je nama potrebno sada je takav jedan period koji će vratiti stabilnost u klub. On je moj izbor, došao je u trenutku kada mnogo toga je nepoznato, kada se mnogo toga priča i analizira. Kuju se takve teorije da više ni mi ne znamo šta je istina ili ne. Sportski sektor radi sa sebe kao nezavisno telo koje je pripojeno celom sistemu. Moramo da funkcionišemo u kakvom god stanju da je situacija. Donosimo odluke nevezano za ostale aktivnosti. Želim da napomenem da sam deo skupštine i 11. oktobra ćete saznati o potencijalnim promenama u sistemu. Hvala Savo, želim ti dobro došlicu i da sve bude kao u prvom mandatu, samo sa više trofeja."

Potom je Milošević imao svoje izlaganje. 

"Hvala direktore. Baš od srca. Nalazimo se u teškom momentu, insititucinalno, finansijski, rezultatski. Do pre mesec dana nisam razmišljao o ovoj situaciji. Kada je došao Sale Stanojević verovao sam da ćemo imati mir i stabilnost. Ponovo sam tu, uglavnom je najbitnije da sam pristao da budem ovde. Partizanu treba pomoć i što verujem da mogu da pomognem. Jeste teška situacija. Nisam čovek koji traži opravdanja. Malo vremena ima, prvenstvo je u toku. Što se tiče rukovođenja kluba - nemojte mi postavljati ta pitanja", istakao je Milošević.

Savo je istakao i primarne probleme kluba.

"U defanzivnom aspektu. Ne mislim samo na odbranu. Svih 10 igrača učestvuje. U svim aspektima može da se napreduje, ali defanziva mora što pre da se reši. U decembru ćemo imati priliku da popravimo. Imamo pauzu posle subote, to će nam mnogo značiti, za ono što bih ja voleo. Nisam pravio ovaj tim, moraću da se adaptiram. Sigurno je i evidentno da ekipa može bolje. Sale Stanojević je moj prijatelj, čovek kluba, on zna iznutra probleme. Ja to tek treba da vidim. Bilo je faza igre u nekim utakmicama vrlo dobrih. Ali su kratko trajale".

Ono što će promeniti u odnosu na prvi mandat je fokus na protivnike.

"Nisam razmišljao o protivnicima. Partizan je klub koji igra sa namerom da pobedi. Trebalo bi da budemo dominantni u odnosu na rivale. Došlo je vreme da malo to korigujemo. Ne želimo da pobegnemo od Partizana i njegove filzozofije". 

Dotakao se i statusa Đorđa Jovanovića. 

"Aposlutno da. On se dokazao i kod nas i u inostranstvo. Imam poverenje od njega. Pokazao se u Lučanima. Ne volim da menjam pozicije igračima. Svaki igrač ima zonu komfora, generalno se treba držati da igrač bude na svojoj poziciji. Jovanoviću je pozicija špica priortet. Svaka ekipa mora da ima prvog špica. On je juče mimo gola uradio mnogo dobirh stvari".

Bilo je još reči o individualnim igračima, poput Jung-Džun Goha, Grimalda... 

"Ima prostora za individualni napredak. Neću nikog da ofiram. Ovde sam od 1989. godine, uvek je prva procena da iskoristimo ono što imamo. Pokušaćemo da od stranaca dobijemo više. Vrlo je prosto, treba da prave razliku. Ne želim da svaljujem krivicu samo na njih. Stranci treba da prave razliku".

Zanimljivo, demantovao je izjavu koju su preneli srpski mediji da se "neće vraćati u srpski fudbal". 

"Nisam to rekao... Ja sam izašao iz srpskih medija, nisam davao izjave tri godine. Jedine izjave sam davao na Zlatiboru, vezane za omladinske turnire... Nije se promenilo ništa, jako mi je teško. Isto je bilo i u martu 2019. godine". 

Imao je šta da doda i o stanju omladinske škole. 

"I prethodnih godina smo prodavali igrače. Sveta Marković je poslednji otišao, prodali smo Baždara i Ilića koji se vratio. Uvek imamo talentovane klince. To će biti jedan od fokusa ovog kluba, i uvek će biti. Posebno, što je naše finansiranje teže od našeg rivala. To je uvek naša fiklozofija. Žao mi je što su pojedinci otišli u Srbiju, ali gledaćemo da to korigujemo".

Potvrdio je ostanak Baneta Vukašinovića, a dodao i još dva imena koja će biti članovi njegovog stručnog štaba. 

"Tačno je da ostaje Vukašinović. Direktoru sam dao 12 imena. Tu će biti Nenad Cvetković i Marko Stojanović. Ostali će biti treneri kluba. Momci koji su radili u Partizanu".

Ciljevi su pomalo u magli, ali naglašava Milošević da se o tituli ne razmišlja. 

"Ja neću da gledam tabelu do februara, a kamoli da razmišljam o tome. Kup je jedina naša realna šansa. Probaćemo". 

Ivica Iliev se nadovezao sa rečima o tome koliko je teško bilo vratiti Sava u Partizan. 

"Lako je bilo vratiti da ga u Partizan. Čovek voli klub, imamo divan odnos. Traje dugo godina. Bili smo cimeri svojevremeno, kada je on bio zvezda. Mnogo mi znači, godinama je naš odnoas rastao. Poklapaju nam se filozofije fudbala, sada ćemo zajedno krierati tu priču. Uvek sam pozitivan. Nadam se da će biti dugovečan".

Za kraj, Milošević je istakao da ne živi od stare slave i prikačenog mu tereta "lepog fudbala". 

"Godi mi što me ljude hvale, ali fudbal je takav. Stalno počinjete iz minusa. Nećemo od toga sada imati koristi, jer je u fudbalu najopasnija stvar živeti od prošlosti", dovršio je Savo Milošević. 

Milošević će predvoditi Partizan na meču 11. kola protiv Tekstilca. Ovaj i ostale mečeve SLS možete pratiti na kanalima TV Arena Sport.