Superliga Srbije

Šerif Endijaje najbolji strani strelac u istoriji "večitih derbija"

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

24.09.2024 16:30
Endiaje je protiv Partizana bio nezaustavljiv Guliver
Endiaje je protiv Partizana bio nezaustavljiv

Nema sumnje da je uz talentovanog Andriju Maksimovića koji je oduševio čitavu fudbalsku javnost, glavnu rolu u 174. "večitom derbiju" imao Šerif Endiaje sa ostvarenim het-trikom. Time je senegalski napadač uspeo da na četiri večita derbija postigne šest golova i postane najbolji stranac strelac u istoriji najveće utakmice srpskog fudbala.

Do sinoć, bio je Endiaje izjednačen sa Hugom Vijeirom, Segundom Kastiljom i Ričmondom Boaćijem, koji su protiv Partizana uspevali tri puta da pogode. Boaći je to učinio na osam utakmica, a Vijeira i Kastiljo na četiri. Uspešniji je Endiaje od svih, s obzirom na to da je snažni napadač na svakom derbiju na kom je zaigrao uspeo i da pogodi.

Sve je počelo još u 171. "večitom derbiju" kada je Zvezda doživela poraz od 2:1, a Endiaje u 71. minutu iskoristio ubacivanje Bukarija u peterac, i savladao golmana rivala. Nastavio je Endiaje seriju koja i dalje traje na sledećem derbiju, samo je ovog puta pogodio glavom na centaršut In Beom Hvanga iz kornera, a rezultat je uprkos brojnim šansama Zvezde glasio 2:2.

Najlepši gol kada je reč o derbijima, Endiaje je upisao na 173. kada je na maestralan način "bocnuo" golmana večitog rivala posle dodavanja Bukarija (3:2). Sinoć, potpuna dominacija Endiajea - prvo penal, zatim rutinska završnica na dodavanje Timija Maksa Elšnika i sjajna reakcija na centaršut Jegora Pruceva, za het-trik i ulazak u Zvezdinu istoriju.

Ujedno, od Endiajea su računajući ukupnu statistiku Zvezdinih strelaca u derbijima efikasniji samo Zoran Filipović sa sedam, odnosno Kosta Tomašević sa osam i na posletku Bora Kostić i Dragan Džajić sa devet pogodaka. Izjednačio se sa Ivanom Toplakom koji je takođe na koti od šest golova.