Superliga Srbije

Stari Šerif je u gradu: Endijajeov het-trik je potpis Partizanove katastrofe

komentari (0)

Autor: Luka Marković

23.09.2024 20:55
Fudbaleri Partizana i Crvene zvezde u duelu MN Press
Fudbaleri Partizana i Crvene zvezde u duelu

Oranica u Humskoj je bila odraz igre crno-belih u 174. večitom derbiju - kao da je danas na popularni "JNA" istrčao neki klub kome dolikuju domaće utakmice po "jarugama", kome one predstavljaju svakodnevicu. Fudbaleri Crvene zvezde bili su Liga šampiona. Partizan - nešto mnogo drugačije. Ipak, posle konačnih 4:0 (2:0) u korist kluba iz Ljutice Bogdana, postaje jasno da ubedljiviji rezultat, toliku dominaciju jednog nad drugim, i potpuniju nemoć, nismo videli od  početka samostalne srpske lige - verovatno i duže.

Čovek koji je obeležio derbi, ne samo ovaj, već i derbi kao pojam, je Šerif Endijaje, koji je danas sa svoja tri pogotka (24P, 55, 65) postigao šest golova protiv Partizana na pet utakmica i tako postao stranac sa najviše golova u večitim derbijima, preskočivši Laminea Dijaru (5). Njegov het-trik je začinio Silas u trećem minutu nadokande prvog dela. 

U uvodnih 20 minuta praktično nismo videli nijednu situaciju vrednu pomena. Tempo je bio spor, i timovi očigledno nisu hteli rizikovati rano vođstvo protivnika. Ipak, posle pomenutog perioda, desilo se ono što će Partizana i koštati čitave sezone - nespretnost odbrane. Pomalo je komično bilo gledati Stefana Kovača kako ga Timi Maks Elšnik potpuno izbacuje iz igre ramenom, a potom ga pogađa u rulu unutar kaznenog prostora (ovde se posebno izdvaja peta Andrije Maksimovića, kojom je Slovenac uposlen). 

U svakom slučaju, sudija Novak Simović je posle konsultacije sa VAR sobom pokazao na belu tačku, a loptu je u ruke uzeo Šerif Endijaje, koji je pogotkom nastavio pokazivati odlično golgetersko raspoloženje protiv crno-belih (šest golova u pet utakmica). Valja istaći da je Aleksandar Jovanović pogodio stranu, ali je udarac bio toliko silovit da ništa nije mogao uraditi. 

Dovoljnu nepostojanost i nekonkurentnost o kojoj strateg Aleksandar Stanojević toliko govori, Partizan je pokazao činjenicom da je prvi udarac u gol rivala uputio u 28. minutu, kada je Gajas Zahid poslao Omrija Glazera na jedan lakši trening.  

Ipak, znaci života na EKG Humske ulice osetili su se četiri minuta kasnije, Ibrahim Zubairu, koji je sveukupno jedini pokazivao želju za igrom, uputio je solidan centaršut na drugu stativu rivala, a tamo je Mario Jurčević zahvatio loptu glavom, ali je pogodio prečku. 

Međutim to je bilo to u prvom delu od "parnog valjka". Zubairu je trčao, ali sve je to bilo suviše sirovo, suviše nekonkretno i bezidejno - ostali mu nisu pružili neku podršku. Vladan Milojević je, nasuprot drugoj strani, znao šta radi, tako da je sa Elšnikom i Krunićem napravio mali kavez Bibrasu Nathu iz koga ovome nije bilo izlaza, te je i zamenjen u nastavku za Jung Džun Goha. Ostaće upisano da je u 38. minutu poslao prilično nezgodan udarac, ali je ovaj završio pored gola. 

Gajas Zahid je na krilu bivao ugušen, a bilo je i očigledno da mu povratak u sredinu mora biti jedini spas, dok je Aldo Kalulu bio potpuno nevidljiv u špicu. U svakom slučaju, prava nadmoć Zvezde je tek počela na pola sata od početka. 

Piter Olajinka se u 35. minutu sam našao u šesnestercu, i mogao je da šutira neometano, ali se odlučio za pas baš tamo gde su se nalazili Nihad Mujakić i Kovač te je ova opasnost otklonjena lakše nego što je trebalo. 

Samo tri minuta kasnije, Timi Maks Elšnik se oprobao sa daljine, ali je šutirao visoko preko gola. Ponovo je Slovenac predstavljao polaznu tačku napada crveno-belih, i postavio primer čitavom veznom redu Partizana kako kontrolor i dirigent vode tim u napad. 

Delovalo je kako se mučenje prvog poluvremena za Partizan završilo, došla je sudijska nadoknada, isteklo je dva minuta, a onda potpuni šok. Posle jedne poduže akcije, u kojoj su se crveno-beli igrali u šesnestercu domaćina, Maksimović, pravdajući svoj nadimak "Mesi" je proturio loptu do Silasa, koji je kroz noge Mujakićeve savladao Jovanovića i napravio velikih 2:0. 

Na poluvremenu su se čuli pokliči "Stanoje odlazi", što je bila slika i prilika svega što se dešava sa Partizanom u poslednjih nekoliko godina. Međutim, postalo je lošije. 

Po ulasku u drugi deo, Zvezda je imala vanrednu šansu, koja se u gol nije pretvorila samo majstorijom Aleksandra Jovanovića. Isto nije mogao 180 sekundi kasnije. Ponovo je Elšnik prošetao odbranu crno-belih, praktično loptu doneo Šerifu, kome je lakši deo posla ostao za ubedljivih 3:0. 

Da li ima potrebe i govoriti o četvrtom pogotku u Humskoj? Jegor Prucev iskoristio je po svom ulasku, posle samo dva minuta, potpunu nekoherentnost defanzive crno-belih i asistirao Endijajeu za het-trik, koji nijedna od dve strane "brda" dugo neće prestati da spominje i pamti. Svi na stadionu gledali su Mihajla Ilića, kako ga gorostasni špic razgrće, te kako mladi štoper pada preko svog zanemoćalog golmana. 

Crveno-beli su sve u svemu, mogli i više golova dati - pitanje je samo je' li su hteli. Verovatno za većim trudom potrebe i nije bilo. Sve što smo videli u Humskoj danas, pokazalo je koliki jaz trenutno opstaje, a nepobitno i raste, između dva tima koja bi po logici stvari morali biti rivali. To danas nisu bili. 

Partizan - Crvena zvezda 0:4 (0:2)

Stadion: Partizana.
Sudija: Novak Simović.
Strelac: Šerif Endijaj u 25. iz penala, u 55 i 65, Silas u 45+3. minutu.

PARTIZAN: A. Jovanović - Filipović, Ilić, Mujakić, Jurčević (od 46. Antić) - Arijaga, Kovač - Zubairu, Natho (od 46. Goh), Zahid (od 56. Ž. Jovanović) - Kalulu (od 56. Lazarević).

CRVENA ZVEZDA: Glazer - Seol (od 83. Kanga), Điga, Spajić, Elšnik - Krunić, Maksimović (od 63. Prucev) - Silas (od 63. Milson), Ivanić (od 67. Katai), Olanjinka - Endijaje (od 67. Bruno Duarte).

Mozzart Bet Superliga, 9. kolo

Subota

Čukarički - Jedinstvo Ub 2:1 (0:1)
/Tufegdžić 51, Melo 55 - Mitrović 18/ 

TSC - Novi Pazar 5:2 (0:0)
/Jovanović 48, Đakovac 52, Pantović 63, Stanić 67
Ćirković 68 - Antvi 65, Opara 83/ 

Napredak - Mladost L. 1:2 (1:2)
/Stoiljković 39 - Pejović 7, Andrić 24/ 

Nedelja

IMT - Vojvodina 0:3
/Seri 52, 69, Poletanović 65pen/

Radnički Niš - Spartak ŽK 3:2 (2:0)
/Stjuart 7pen, 11, Ivelja 86 - Babić 57, Ubiparip 82/

Železničar - OFK Beograd 20.00 (AS2)

Ponedeljak

Radnički 1923 - Tekstilac 1:0 (0:0)
/Mirčetić 8/ 

Partizan - Crvena zvezda 0:4 (0:2)
/Endijaje 24P, 55, 65, Silas 45+3/ 

 

Standings provided by Sofascore