Superliga Srbije

Šta "mućka" Aleksandar Stanojević za derbi? Ko je bonus, a ko predvodi navalu...

komentari (0)

Autor: Luka Marković

20.09.2024 19:00
Aleksandar Stanojević i Bibras Natho MN Press
Aleksandar Stanojević i Bibras Natho

Približio se najvažniji fudbalski okršaj u Srbiji - makar je nekada to bio negde drugde sem na papiru. Umesto primata na tabeli, boljeg međusobnog okršaja koji može odlučiti ishodište klubova na kraju regularnog dela, pitanje je samo časti. Fudbaleri Partizana će u ponedeljak pokušati da prekinu niz od mesec i po dana bez pobede na najteži mogući način - trijumfom protiv Crvene zvede u 174. večitom derbiju (Humska, 19.00, Arena 1 Premium). 

Kao da se iz godine u godinu ponavlja floskula o utakmici sezone u najgorem mogućem trenutku kada je u pitanju "parni valjak", što u suštini i oslikava vrtlog propadanja u kome se nalazi klub u prethodnih nekoliko sezona. Ne znajući šta možemo da očekujemo ni od postave, ostaje nam samo da nagađamo šta to Aleksandar Stanojević sprema za prelomni meč koji u suštini ne odlučuje ni o čemu (zaostatak od osam bodova pre dvocifrenog broja kola je samoeksplikativan).

Bonus, bonus, bonus i ponovo bonus... 

Počnimo od bonusa, s obzirom da je to pitanje koje će obeležiti ovu sezonu. Od kada je uvedeno pravilo da u svakom trenutku utakmice na terenu moraju biti dvojica mladih srpskih državljana (drugi propis je prilično savitljiv), sve o čemu se zbori u crno-belom taboru je pitanje ko će biti dodatak. 

Po odlasku Svetozara Markovića, na njegovo mesto je došao Mihajlo Ilić na pozajmicu iz Bolonje, a samim tim što je od starta bio u timu u porazu protiv OFK Beograda, već možemo biti sigurni da će on stajati pored neopravdano ustoličenog Nihada Mujakića, čije partije ni na koji način nisu navele navijače da se radi o pismenom štoperu sa kvalitetima dostojnih fudbalskog hrama. 

Ostali kandidati su Ibrahim Zubairu, Nemanja Trifunović, Vukašin Đurđević, Mateja Stjepanović, a prvopomenuti je na istom mestu i na listi favorita za poziciju u timu. Ponovo se može reći da nesrećni i bolni poraz od OFK Beograda krokira ekipu, jer je momak iz Gane bio najbolji pojedinac uz Bibrasa Natha na terenu, doprinoseći golom i asistencijom. 

Natho - Damoklov mač nad Humskom 

Kada već pominjemo slavnog Izraelca, on je najveća snaga i mana Partizana. Nema više potrebe spominjati koliki je njegov uticaj na igru, koliko od njegove vizije zavisi svaki trzaj koji pokaže posrnuli velikan. Samo na meču sa "romantičarima" je pored pasa kod Zubairuovog gola (delo samo istaknutih fudbalskih mađioničara), poslao još dve lopte Aldu Kaluluu i jednu Đorđu Jovanoviću da na milost i nemilost. 

Problem nastaje u minutaži. Koliko god postojala želja, pokazao je i pred put u Lublin, kada je istakao da će igrati sve dok ga noge ne izdaju, jasno je da ne može izgurati dva poluvremena u punoj pari. Takođe, protivnici već znaju da u Partizanu sve ide preko Natha, te je očigledno da je samo potrebno zaustaviti motor već oštećene mašine. 

Ukoliko Bibras počne, ubacivanje Gajasa Zahida otpočetka može se pokazati pogubno, naročito zato što se međusobno guše jer su obojica najbolje orijentisani iza napadača. Videćemo da li će Stanojević odlučiti da štedi svoju "zlatnu koku", ili će od prvog sudijskog zvižduka pokušati da napravi iznenađenje, ali po svemu sudeći, bez Natha se ne može, a ujedno i mora. 

Saldanja je otišao, ostala je muka

Na kraju ostaje pitanje napada - u vreme Mateusa Saldanje, nikada postavljano, posle iste, večito neodgovoreno. Videli smo da postoje dve varijante koje potencijalno mogu biti smatrane kao "očekivane" - Đorđe Jovanović i Aldo Kalulu. Što se prvog tiče, znamo da se radi o klasičnom napadaču sa karakteristikama snažnog špica, te je igra oko njega nešto prijemčivija svima zainteresovanima. Međutim, tu se svaka poredba sa ubojitim špicem završava. Koliko god golova protiv Jedinstva došlo, jasno je da čim se pred njim nađe snažnija ekipa (u šta ubrajamo i OFK Beograd u poslednje vreme) efikasnost nestaje. Ovaj utisak jača ako Natho nije iza njega... 

Slabo, slabije, opcije u špicu

Aldo Kalulu je ove sezone u Superligi i dalje bez ijednog postignutog gola, iako je počinjao na tri meča, dok Đorđe Jovanović ima tri postignuta gola, od kojih su dva došla protiv Jedinstva, fenjeraša sa najviše primljenih golova (20).

Što se Kalulua tiče, radi se o igraču koji nema njuh za gol i to je postalo očigledno. Međutim, svojim kretnjama je u više navrata pokazao da može otvoriti prostor svojim saigračima, posebno kadaje Zubairu na krilu. Utrčavanja u prostor otvaraju mesto za dugu loptu na krilu i prodor mladog fudbalera iz Gane. Ipak, pre bi njega trebalo očekivati u prvom timu, s obzirom da je Stanojević upravo takav sastav izveo u Zaječaru, ali i u Evropi više verovao Aldu u navali, nego srpskom napadaču. 

MN Press

Aldo Kalulu i Đorđe Jovanović

U oba navrata, Partizanu je potreban gol, neko da ga izgradi, ali i neko da odbrani. Samo jednom rečju - sve! Postaviti te zahteve na Zvezdinih 21 postignuti gol i tek četiri primljena (uporedimo to sa devet golova crno-belih i tri primljena, sva tri u poslednjem kolu), i nastaće prava mučnina u stomaku svih navijača na stadionu - pa i onih koji su navodno tu kako bi se popunilo brojno stanje na jugu - makar se tako šuška u poslednje vreme u sportskim krugovima. 

Večiti derbi možete pratiti na kanalima TV Arena Sport.