Superliga Srbije

Već postaje pravilo - u "zaječarski" OFK igra najbolji fudbal: Partizan ne može samo od Natha živeti

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.09.2024 21:03
Gol Samjuela Ovusua u prvom delu MN Press
Gol Samjuela Ovusua u prvom delu

Navikli smo da domaće prvenstvo bude mučenje lopte, dosada, i učestalih 0:0 na oranicama od Subotice do Surdulice, ali OFK Beograd je nešto drugo. Tim sa Karaburme koji nastupa prinudno u Zaječaru još jednom je odigrao uzbudljiv meč sa mnoštvo šansi na obe strane, i na kraju zaslužio pobedu protiv Partizana rezultatom 3:2 (2:1) u osmom kolu Mozzart bet Superlige Srbije.  Trijumf je doneo gol Filipa Stojillkovića, najzvučnijeg pojačanja na "Omladincu" ovog leta, u 90+6. minutu igre.

Meč sa pregršt prilika je obeležio za momke iz Humske Ibrahim Zubairu, koji je asistirao kod prvog pogotka Aleksandra Filipovića (15), a potom i sam iskoristio šansu što mu je namestio Bibras Natho u 40. minutu utakmice. Sve bolje izgleda mladi napadač i bivši igrač Jedinstva. Evidentno je da ima mane, da nekada loše reaguje u završnici, ali prodornost i brzina sa kojom rukovodi su vredni strpljenja Aleksandra Stanojevića. Sa radom na popularnom Zubi, "parni valjak" bi mogao imati ozbiljan novac u svojim rukama. 

Što se "romantičara" tiče, izdvaja se Samjuel Ovusu. Igrač iz Gane je nakon samo tri minuta od primljenog gola, doneo izjednačenje odličnom "kiflom" i potpuno prevario Aleksandra Jovanovića, da bi posle pogotka svog sunarodnika umalo ponovo učinio istu stvar sa iste pozicije, u istom vremenskom razmaku od novog zaostatka. 

Valja istaći i uloge dva igrača sa obe strane. Već standardno smo navikli da je Bibras Natho pokretač svega dobrog u Humskoj, a i ovaj put je bio odgovoran za drugo vođstvo njegovog tima, odnosno za šansu koju je Zuba imao u 12. minutu utakmice. Sa druge strane, to su bili Edmund Ado i Aleksandar Paločević - dva potpuno drugačija profila fudbalera. 

Možda neprimetno na prvi pogled, ali pri boljem uvidu jasno postaje koliko Ado znači igri OFK Beograda. Kada je lopta kod njega, svi su svesni da je sigurna. Polako se zagradi, okrene, a kada je i izgubi, to nejčešće znači faul. Njegova sigurnost na lopti i Paločevićeva kreativnost napred veoma lako mogu doneti prevagu u veznom redu na svakoj utakmici.

Novu prilično slabu partiju odigrao je Jung-Džun Goh, koji je ponovo bio potpuno neprimetan svojim kretnjama (na početku drugog dela ga zamenio Kervin Arijaga). Uspeo je u jednom trenutku da pošalje solidan pas u kazneni i uposli Alda Kalulua, ali čak i tada je delovalo da je bio u ofsajdu. Kada govorimo o ovom drugom, prilično je čudno gledati ga na poziciji najisturenijeg napadača. Izgleda kao da ubacivanjima ume napraviti problem protivničkim odbranama, ali je prvi kontakt sa loptom u više navrata bio klimav, a realizacija onakva kakva se može očekivati od nekoga ko nije prirodni golgeter. 

U drugom delu je Natho nastavio da komanduje. Bledog Kalulua je zamenio Đorđe Jovanović, i več u prvom kontaktu sa loptom je nekadašnji napadač Bazela mogao da se upiše u strelce. Odličan pas mu je doturio Izraelac, ali je Balša Popović izašao pobedonosno iz ovog duela. Potom se svojom kretnjom postarao i bivši vezista CSKA da napravi prostor Gajasu Zahidu za udarac, ali se ovaj propisno obrukao sa "svoje" pozicije u 60. minutu

Nije i da OFK nije pokušavao doći do izjednačenja. Ulazak Nikole Mituljikića je napravio pravi dar mar po desnoj strani. U 63. minutu je Ado posle greške Arijage proigrao odlično svog mladog saigrača, a ovaj je pokušao da uposli Filipa Stjiljkovića, kome se u poslednjem trenutku isprečio fantastični Filipović

U završnih 20 minuta je odbrana plavo-belih stajal prilično visoko, tako da je to omogućilo Nathhu da se još malo poigrava lucidnim loptama u prostor. U dva navrata - jednom Jurčeviću (70), i jednom Jovanoviću (77) - omogućio je saigračima prilično solidne izlaske pred Popovića, ali su ga oni obrukali. 

OFK Beograd - Partizan 3:2 (1:2) 

Zaječar

Stadion: Kraljevica

Sudija: Milan Stefanović (Beograd)

Strelci: Ovusu (18), Paločević (84), Stojiljković (90+5)- Filipović (15), Zubairu (40)

OFK Beograd : Popović - Gobeljić (od 88, Lazić), Vukičević, Đermanović, Anan - Ado, Paločević - Ovusu (od 88 Momčilović), Knežević (od 90+3 Stanojlović), Cvetković (od 61, Mituljikić) - Vlajte (od 62, Stojilković)

Trener: Đorđe Ivelja

Partizan: A. Jovanović - Filipović, Ilić, Mujakić, Jurčević - Kovač (od 86 Nikolić), Natho (od 79, Šćekić) - Goh (od 64, Arijaga), Zahid, Zubairu - Kalulu.

Trener: Aleksandar Stanojević.

Kada je Izraelac izašao u 78. minutu, a zamenio ga Aleksandar Šćekić, tada je negde i prestala sva kreativnost na crno-belom frontu, ali je izgledalo da će zaliha od jednog gola biti dovoljna za prvi trijuf od avgusta - au contraire! Kako je izašao Natho, tako je katastrofa počela da se odmotava. Naizgled bezopasan i prejak centaršut u 85. minutu se završio igranjem rukom Marija Jurčevića, još jednog prilično neprimetnog igrača, a sudija nije imao dileme i pokazao je na belu tačku. 

Loptu je uzeo Aleksandar Paločević, i iskusno, neustrašivo, po sredini je savladao svog imenjaka, čime je doneo izjednačenje. I kada je već izgledalo da u Zaječaru ostaje bod, ceo plen su nanjušili "romantičari" i uzeli ga bez ustezanja.

Pre svega, Nihad Mujakić je katastrofalnom reakcijom omogućio Miljanu Momčiloviću da dva puta šutira neometano (90+5), ali je Jovanović uspeo ukrotiti ove pokušaje. Ipak, kod trećeg je opet ostao na vetrometini. Igrao se šesti minut nadoknade kada je Nikola Mituljikić proleteo po levom boku. Sačekao je mudro, a potom uposlio Filipa Stojilkovića koji je lako savladao praktično nečuvanu mrežu pored indolentnog Marija Jurčevića - opet na pogrešnoj nozi!

Partizan sada ima 11 poena, i u narednom kolu putuje igra večiti derbi na svom stadionu sa Crvenom zvezdom, dok OFK ima 16 poena i stoji na visokoj trećoj poziciji, a sledeći meč igra u Pančevu sa Železničarom.  

Mozzart Bet Superliga Srbije, 8. kolo

petak

Spartak – IMT 2:0 (1:0)
/Todorski 15, 57/

subota

Vojvodina – Železničar 2:0 (2:0)
/Petrović 9, Seri 43/

Crvena zvezda – Napredak 2:0 (1:0)
/Duarte 29pen, Ivanić 47/

Mladost– Radnički 1923 2:1 (0:1)
/Silva 11, Pejović 48pen, 55pen/

nedelja

Novi Pazar – Čukarički 2:2 (2:1)
/Đuranović 19, Mesarović - Melo 16, Stanković 68/

OFK Beograd – Partizan 3:2 (1:2)
/Ovusu 18, Paločević 86P, Stojiljković 90+6 - Filipović 15, Zubairu 40/ 

ponedeljak

Jedinstvo – Radnički Niš 20.00 (A2P)

 

Standings provided by Sofascore