Superliga Srbije

Zvezdina akademija četvrta u Evropi, Partizan na desetom mestu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

22.08.2024 12:55
Kosta Nedeljković, crveno-beli biser sad u dresu Aston Vile Profimedia
Kosta Nedeljković, crveno-beli biser sad u dresu Aston Vile

Možda srpski klubovi ove sezone nemaju sreće u Evropi, pao je domaći fudbal po koeficijentu na najniže grane, ali se zato može pohvaliti dobrim radom u mlađim kategorijama. 

Posebno se to odnosi na Crvenu zvezdu i Partizan, mada poslednjih godina ne zaostaju ni ostali naši klubovi.
Ono što "večitima" niko ne može osportiti jeste da godinama "proizvode" kvalitetne igrače, ali ih i brzo šalju preko granice. Upravo u prilog tome govori i istraživanje CIES fudbalske observatorije.

Crvena zvezda je sa 60 igrača koji su pohađali omladinsku školu u Ljutice Bogdana, trenutno četvrta po broju igrača širom sveta, računajući 58 prvenstava. Pod tim se podrazumeva najmanje tri sezone u klubu između 15. i 21. godine.

Ispred crveno-belih, nalaze se akademije Ajaksa (61 igrač), Barselone (64) i Real Madrida (67). Peto mesto rezervisano je za slavnu Benfiku (59), a zatim dolaze Dinamo Kijev (56), Sporting iz Lisabona (55), Dinamo Zagreb (53), Mančester sitija i Partizan sa po 42 fudbalera.

Partizan je bio ranije bio bolje kotiran, ipak uspeh je biti među deset najboljih. Kao što je poznato iz crno-bele akademije potekli su Vlahović, Mitrović, Lukić, Pavlović, Milenković, Birmančević. Igrače na koje Dragan Stojković računa za predstojeće utakmice u Ligi nacija.