Superliga Srbije

Aleksandar Kahvić za Arenu: Interesovanja mi daju adrenalinsku injekciju: Želimo plej-of, ne borbu za opstanak

komentari (0)

Autor: Luka Marković

21.08.2024 18:21
Aleksandar Kahvić je trenutno najbolji strelac SLS sa četiri gola MN Press
Aleksandar Kahvić je trenutno najbolji strelac SLS sa četiri gola

OFK Beograd je ušao u Mozzart bet Superligu Srbije na velika vrata. Svima je poznato koja veličina od kluba je sedela godinama u nižem rangu, a kada je ušao na veliku scenu, praktično je razorio štok, i sebi napravio kapiju. "Romantičari" imaju 10 bodova posle pet odigranih utakmica, a koliko je ekipa konkurentna, svedoči činjenica da su već igrali Novim Pazarom, Čukaričkim i TSC, pretendentima na evropski fudbal, i iz tri susreta osvojili četiri boda. 

Statistika je impresivna za svakog novajliju u SLS, ali ono što je važnije jeste način na koji su se plavo-beli predstavili na ova tri meča. OFK nije čekao kandidate za kontinentalna takmičenja, nije sa branio, već je napadao i uporno probijao odbrane krojene da se takmiče na visokom nivou. 

Baš kada govorimo o ovom napadačkom stilu, lice ofanzive se samo ukazuje. Aleksandar Kahvić, mladi napadač Karaburaca, je već sad skrenuo pažnju na sebe sa četiri gola na pet utakmica, postižući po gol protiv "brđana" i kluba iz Bačke Topole, i trenutno sedi na vrhu liste strelaca domaćeg šampionata zajedno sa Šerifom Endijajeom i Brunom Duarteom. 

Stoga je redakcija TV Arene Sport rešila da "skokne" do "Omladinskog stadiona" i porazgovara sa 20-godišnjim napadačem koji nastavlja da rešeta mreže koliko god da je težak i veliki izazov pred njim. 

Odmah smo ga pitali: Kako se oseća povodom starta koji niko nije mogao da prejudicira?

"Pa iskreno, mogu da kažem da mi je drago, nisam se nadao da ću tako početi sezonu. Imao sam taj neki cilj, da krenem sa golovima, pošto je to bitno za svakog napadača - da otpočetkao krene da postiže pogotke. Meni je samo bitno da ekipa pobeđuje i uzima bodove, a moji golovi će doći", rekao je skromno Kahvić. 

Pomenuli smo mečeve sa Čukaričkim i TSC u uvodu. Deluje da je OFK Beograd mogao izvući i više poena iz ovih mečeva, ali da je taj poraz od "brđana" pomalo došao neočekivano - u 90+5. minutu utakmice. Ipak ekipa je napadala, i čak naterala Čuku da se brani, kaži nam nešto o toj utakmici? 

"Mogu da kažem da smo zaslužili barem bod, pošto smo i mi tu imali šanse. Ja sam imao penal, koji sam promašio. Da sam pogodio, možda bi pobedili, ali dobro. Taj penal što su oni dobili, ne znam da li je bio, neki kažu da, neki kažu ne, ali sudija ga je dosudio i tu se svaka priča završava. Prosto je - izgubili smo, ali mislim da smo zaslužili bod".

Ali dimenzije su različite. Ipak su jedno pobede protiv Mladosti i Tekstilca, a potpuno drugo trijumf nad timom koji će igrati Ligu Evrope. Gde leži tajna? 

"Pa da, mi smo počeli sa dve pobede i to nam je bio cilj - da počnemo dobro. Da ne bude priče o opstanku, nego da se borimo za plej-of. Imamo dobru pripremu pred svaku utakmicu i analiziramo svakog protivnika, kao što smo analizirali Čuku i TSC, tako da mislim da je to ključ pobede". 

 

Team of the Week provided by Sofascore

 

Može se reći da je karijera Aleksandra Kahvića zasad uspešna, ali i turbulentna. Menjali su se klubovi i države, ali je Karaburma nekako postala kuća u kojoj smo videli najbolje partije. Da li je možda taj novostečeni kontinuitet omogućio iskorak i golgetersku formu ravnu sa napadačima Crvene zvezde, koja juri Ligu šampiona? 

"Omogućio je i pomaže. Igrao sam za OFK u drugoj ligi i to je bio moj prvi susret sa seniorskim fudbalom. Onda sam bio prosleđen u Železničar iz Pančeva, što je bio neki drugi svet fudbala - Superliga. I to sam video, osetio sam da ću sada nastaviti dobro u kontinuitetu sa OFK i da ćemo daleko dogurati, a to se i desilo".

U odnosu na ostale novopridošle ekipe u Superligi, "romantičari" su uspeli da sačuvaju kvalitetno jezgro tima, a ujedno dovedu i potporu u vidu kvalitetnih inostranih igrača (Edmund Ado, Ebenezer Anan), kao i iskusnih igrača sa inostranim iskustvom (Saša Marković - tu od ranije, Aleksandar Paločević- došao ovog leta). Je li to ono što je OFK načinilo otpočetka kompetentnim?  

"Slažem se. Tim je dosta podmlađen. Dosta igrača od prošle sezone koji su igrali Prvu ligu Srbije su ostali. Doveli smo par igrača, iskusnijih i starijih koji nam daju savete i pomažu. I dalje, ekipa je u svakom slučaju jako mlada, i napravljen je tim koji može da napravi dobre rezultate". 

Simo Krunić, trener ekipe, je napravio prilično ofanzivan tim, kako ti na to gledaš?

"Mi se ne povlačimo pred protivnikom - bio to Partizan, Zvezda, TSC ili neki slabiji tim. Sve ih analiziramo podrobno, tražimo mane i njihove nedostatke i naravno da u svakom meču idemo na tri boda. Mislim da je taj stav ključ dobrih rezultata", rekao je mladi fudbaler samozadovoljno. 

Poziv u U-21 reprezentaciju BiH kao nagrada

"Drago mi je zbog poziva. Imamo te dve utakmice protiv Austrije i Francuske. Nadam se da ću se dobro dokazati i mislim da je to neka nagrada za moje dosadašnje partije u Beogradu. Mogu da kažem: nadao sam se pozivu jer sam pružao dobre partije u poslednjih nekoliko utakmica. Želim da opravdam očekivanja". 

Videli smo neka prilično poznata imena u OFK Beogradu prethodnih sezona sa velikim iskustvom. Ko je od njih bio od pomoći?

"Svako od iskusnijih igrača - bio štoper, vezni ili špic - svi su mi davali savete. Prošle sezone je to bio (Filip) Kasalica, pomogao je i Andrija Kaluđerović. Na mojoj poziciji nema nekih iskusnijih igrača trenutno, ali pričam dosta sa Vujadinovićem, sa Saletom Markovićem, Aleksandrom Paločevićem naravno - on mi daje savete o tome kako da napredujem i kako da budem bolji igrač", naglasio je Kahvić, na šta smo se nadovezali sa pitanjem o Paločeviću, s obzirom da je u pitanju igrač sa velikom karijerom, zanimljivo u Južnoj Koreji. Koliko je njegov uticaj?

"Ima ga, ima... Dosta doprinosi na svakoj utakmici, i van terena, i na njemu je veoma koristan. Upijamo svaki savet od njega". 

Vreme je za prošlost, kako je došlo do Aleksandra Kahvića - gol mašine najvišeg ranga srpskog fudbala? Ko je "krivac"?

"Moji roditelji, prvenstveno otac, oni su me podstakli da treniram fudbal i vidim kako to ide. Ja sam iz Teslića, Republike Srpske, tako da sam tamo počeo. Moji prvi koraci su bili u Proleteru iz Teslića, pa sam onda prešao u akademiju Sporting, takođe iz Teslića. Igrao sam kadetsku i pionirsku ligu Republike Srpske. Dao sam dosta golova, što je Zvezda zapazila, tako da sam prešao u Beograd. Poslali su me na pozajmicu u Internacional - to je Beogradska liga, i tu sam dao 23/24 gola", rekao je Kahvić i nastavio u dahu: 

"Došla je ta pauza zbog korona virusa, a po završetku sam prešao u kadete Grafičara, gde sam isto pokazao da mogu da se nosim sa igrom. Dao sam ponovo oko 20 pogodaka za sezonu. Bio sam u omladincima dve sezone, osvajao titule omladinske, da bi potom došla pozajmica u Makabi iz Haife. Tamo sam igrao u omladinskoj Ligi šampiona, a posle jedne godine u Izraelu se vraćam u Srbiju i počinjem sa seniorskim fudbalom".

MN Press

Aleksandar Kahvić u dresu Crvene zvezde

Baš zbog njegovih sitnih godina (rođen 2004. godine), zanimalo nas je - da li je težak bio prelazak u Zvezdu, jer je ipak u pitanju velika sredina?

"Jeste, bilo mi je sve čudno i novo. Novi grad, i prvo veliko odvajanje od roditelja, pošto sam na sve navikao sa njima. Taj život u Beogradu je bio nezgodan u početku, ali brzo sam se uklopio, drugari i saigrači su mi pomogli. Prihvatili su me, i mislim da sam zato počeo odmah da pružam dobre partije".

Da li je Zvezda, kao sredina za razvoj mladih, dobra? 

"Iskreno, mislim da imaju dobru omladinsku školu. Dugo sam bio i u Grafičaru i u Crvenoj zvezdi. Radili su sa mnom, i ispravljali moje nedostatke. Mislim da sam dosta napredovao u Crvenoj zvezdi". 

Mali Pavkov Crvene zvezde

"Jeste, zvali su me mali Pavkov jer smo slične konstitucije, i metodu igranja - to mi je jedan od nadimaka. Bilo mi je smešno, nadenuo mi ga je pomoćni trener i to nam je bila interna šala". 

Taman se navikne čovek na jedno, a život odmah izmeni sve. Usledila je pozajmica u Makabi iz Haife, koliko je to bilo teško?

"Bilo mi je baš baš teško. Bukvalno je bilo potrebno dva meseca da se naviknem na jezik, kulturu i mentalitet ljudi. Najveći mi je problem što sam tamo bio sam. Da je bilo nekog iz Srbije, sa Balkana, možda bi mi bilo lakše. Ali dobro, navikao sam se i igrači su me dobro prihvatili, tako da sam se uklopio na kraju", rekao je Kahvić iskreno, na šta smo ga zamolili da nam objasni sportske i ljudske prilike u skrivenom Izraelu: 

"Onako, dosta su drugačiji. Fudbal im je mnogo drugačiji. Mislio sam da je dosta slabije nego u Srbiji, ali kada sam otišao tamo, a bio sam baš spreman jer sam odradio pripreme sa prvim timom Grafičara, dočekali su me baš jaki treninzi i utakmice. Trebalo mi je malo vremena da se naviknem i na sistem fudbala, ali brzo je to prošlo..."

Maccabi Haifa official website

Aleksandar Kahvić na promociji u Makabiju iz Haife

U Izraelu se igrala omladinska Liga šampiona. Kaži nam nešto o tom takmičenje, jer je posljednjih godina postalo relativno popuarno i kod nas. 

"Ja sam igrao jake utakmice protiv Benfike, Pariza i Juventusa. To je jedan veoma jak nivo i mnog jači dueli, brža igra. Uspeo sam da dam dva gola Benfici, i generalno gledam na to kao veliki uspeh. Mislim da imaju dosta kvalitetnih igrača i da ih izdvaja ta domaća liga, jer je jača nego naša. Ta Primavera koju igra Juventus, igra i Milan, Inter... Mnogo je dobrih utakmica i to ih izdvaja". 

Prvi dodir sa seniorima je uvek zahtevan

"Meni su govorili da je to velika razlika i u to sam se sam uverio. Na početku sam osetio jače duele, fizikalniju igru, ali kao i uvek, privikao sam se na sve".

Infamozna je priča, i dosta je dugo bila aktuelna, da je Kahvić dobio ukus Baraka Bahara pre nego što će ovaj doći u Zvezdu. 

"Što se tiče Zvezde, ne bih mnogo komentarisao, jer nisam radio sa njim dok sam bio na 'Rajku Mitiću'. Ali da, ni u Haifi nije imao neki kontakt sa igračima, tako da trening vode njegovi pomoćnici. To je možda bio jedan od problema... "

Ipak, povratak iz Haife donosi najveći uspon. Prelazak u OFK, devet golova za polusezonu i potom pozajmica u superligaški Železničar. Kakvi su bili utisci u Pančevu?

"U Železničaru je bilo dobro. Mogu da se svima tamo zahvalim. U početku nisam dobijao neke minute, ulazio sam sa klupe pred kraj, ali sam svaku utakmicu igrao 100 odsto. Davao sam i golove u tih 5/10 minuta, koliko sam dobijao i opravdao sam dolazak tamo. Veoma mi je pomogla epizoda u Železničaru, osetio sam taj superligaški fudbal što mi je pomoglo dosta". 

FK Železničar Pančevo

Aleksandar Kahvić na promociji u Železničaru iz Pančeva

A tih važnih golova je bilo u gourućim momentima borbe za opstanak. Može se reći da si postao igrač za velike utakmice?

"Jeste, pogađao sam protiv Javora i Ivanjici i taj gol nam je značio ostanak u ligi. Ne znam tačno sa kime je Voždovac tada igrao, ali znam da su pobedili i nama je trebao go koji sam ja postigao kada sam ušao sa klupe. Pred kraj sezone sam bio vrlo efikasan; dao sam gol Inđiji u plej-ofu za opstanak u ligi, dao sam gol Novom Pazaru i mislim da me je tu pred kraj sezone krenulo što je pomoglo u opstajanju u prvenstvu".

S obzirom da za dvadesetogodišnjaka već imaš ozbiljno iskustvo u karijeri, da li čuvaš kontakte iz različitih klubova?

"Da, u kojoj god ekipi da sam bio - Zvezdi, Makabiju ili Železničaru - stekao sam dosta prijatelja sa kojima se viđam i pored terena. Izdvojio bio Viktora Radojevića, on je sada u TSC. Viđam se sa Lazarom Romanićem koji je u Železničaru, a bio je u Zvezdi, tako da imam dosta kontakata". 

Sada kada već pominjemo Romanića, sve sugeriše da će postati igrač Partizana.

"On je kvalitetan igrač, i eto, ako pređe u Partizan, pomoćiće klubu. On mi je takođe davao dosta saveta, jer smo igrali na istoj poziciji, iako nije nešto specijalno stariji od mene, imao je uvek nešto pametno da kaže".

Da li možda i sebe vidiš na "drugoj strani brda"? Da li bi pojačao večitog rivala?  Ipak smo viđali to neretko... 

"Pa ne iskreno, ne bih..." 

To znači da možemo nazreti želju za budućnošću u Zvezdi?

"Na meni je da radim, da budem što bolji. Naravno, želja mi je da igram u Zvezdi i da se vratim jednog dana, ali ne odlučujem o tome i trudim se da ne razmišljam. Fokusiran sam na OFK Beograd, na svoju igru u OFK, ali da, voleo bih da se jednog dana vratim".

MN Press

Aleksandar Kahvić na meču sa Čukaričkim postigao je jedan gol

Izađimo iz domaćeg fudbala. Rešetanje mreža u mladom dobu veoma često podrazumeva napredak u karijeri. Kada bi se on rapidno desio, koja bi inostrana liga bila cilj? 

"Sviđa mi se Serija A, i volim Premijer ligu. Te dve lige su mi upečatljive i njih najviše pratim".

Onda sigurno da postoji i uzor koji nastupa u ligama "petice", prema kojem modeluješ svoj napadački stil i igru u poslednjoj trećini terena.  

"Najviše gledam Halanda jer igra na mojoj poziciji. Upijam od njega, te njegove poteze i kretnje - sitnice koje prave velike igrače. Na njega sam fokusiran najviše". 

Videli smo da je Kahvić bio tražen u prethodnim prelaznim rokovima. Pominjala se ponuda Rige od 600 hiljada evra, navodno je i Fenerbahče "njuškao" oko napadača "romantičara. Da li ti imponuju takve priče? 

"Daje mi adrenalinsku injekciju da radim i nastavim još jače. Znam za te ponude, ali ne obraćam pažnju toliko, pošto gledam samo svoj rad i igre na terenu". 

Kada smo već kod Fenerbahčea, turski mediji su prenosili da te je lično Edin Džeko preporučio čelnicima kluba. Kaži nam nešto o njemu i o toj zanimljivoj priči. 

"Imali smo kontakt (Džeko i naš sagovornik). U vreme okupljanja reprezentacije smo se sreli i popričali, pre nego što me je pominjao u Turskoj, kako su pisali mediji. Pričali smo jer smo bili u istom hotelu, mi omladinci i A reprezentacija. Džeko je veliki igrač, imao je strašnu karijeru. Mogu da kažem da mi je i on neki uzor, zato što igra za Bosnu na mojoj poziciji, slične smo građe, tako da o njemu mislim sve najbolje". 

Šta bi istaoa kao cilj kluba, a šta kao lični cilj za nastavak dugačke sezone u Mozzart bet Superligi Srbije? 

"Idemo svaki meč na pobedu. Nadam se da ćemo biti u plej-ofu, a što se tiče mene, ja se trudim da pomognem timu golovima. Probaću da ih dam što više, kroz što bolje partije. Mislim da sam takav igrač - onaj koji pomaže ekipi i pored golova. Imam veliki uticaj u izgradnji napada. Visok sam i znam da zadržim lotpu, to su neke moje najbolje karakteristike", dovršio je Aleksandar Kahvić. 

Sve mečeve OFK Beograda u Superligi Srbije možete pratiti na kanalima TV Arena Sport. 

 

Standings provided by Sofascore