Superliga Srbije

Šampionski sjaj ne bledi: Šerif Endijaj otvorio seriju golova, Kataji i Duarte pogađali za ubedljivu pobedu Zvezde

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.07.2024 21:53
Šerif Endijaj, dvostruki strelac za Crvenu zvezdu MN Press
Šerif Endijaj, dvostruki strelac za Crvenu zvezdu

Šerif je ponovo u glavnom gradu Srbije, a čini se da je sa dva gola najavio da će ovo biti njegova godina, mada su i ostali u crveno-belom dresu bili izuzetno raspoloženi za igru.

Crvena zvezda je na startu sezone pred domaćim navijačima savladala debitanta u Superligi Srbije, Jedinstvo iz Uba sa 4:0. U glavnoj ulozi bio je napadač Šerif Endijaj, koji je u roku od pet minuta dva puta savladao golmana Jovanovića, kasnije su se u strelce upisali Katai i  Duarte.

Crveno-beli su odbranu titule počeli superiorno, baš kako su i završili minulu sezonu. Trener Vladan Milojević, odlučio je da utakmicu počne sa novajlijama Stojićem, Pumom, Lukom Ilićem i Dalasiom, dok su na klupi ostali reprezentativci Spajić i Mijailović. 

Sa druge strane nekadašnji reprezentativac Srbije Ivan Radovanović (na večerašnjoj utakmici u protokolu i kao igrač), izveo je najbolje što u ovom trenutku ima, međutim prelazni rok na Ubu još nije gotov. 

Već u trećem minutu Crvena zvezda je izvela brzu akciju. Lopta je ubačena na peterac, gde je Luka Ilić bio blizu, ali nije uspeo da zatrese mrežu. Isti igrač bio je u prilici i koji minut kasnije. Driblingom se oslobodio Doderovića, ipak, šutirao je preko gola. Uzvratilo je Jedinstvo u 10. minutu. Miladinović je bio u šansi posle loše reakcije Dalsija, međutim, sa ivice kaznenog šutirao je preko gola.

I onda gol Šerifa za veliku radost navijača na najvećem srpskom stadionu. Igrao se 18. minut, Šerif Endijaj je posle centaršuta Mimovića, odlično iz prve uhvatio loptu na šest-sedam metara od gola i snažno šutirao za - 1:0.

Uhvatili su zalet crveno-beli, dok gosti nisu znali kako da se odbrane od sve češćih napada domaćih. Ponovo je Šerif bio u šansi dva minuta kasnije. Posle greške igrača Jedinstva u iznošenju lopte brzo se ukazala šansa napadaču Zvezde, gađao je dalji ugao, ali i bio malo neprecizan.

Ipak, kazna je stigla u 23. minutu za debitanta u elitnom takmičenju. Opet je Dalsio poslao upotrebljivu loptu iz dubine, sada za Ilića na levo krilo, ovaj je uspeo da ubaci pred gol gde je Šerif ponovo bio precizan - 2:0.

Kontru gostiju zaustavio je Šerif Endijaj faulom nad Miladinovićem pred kaznenim prostorom Zvezde. Daleko se vratio napadač iz Senegala i pokazao izuzetnu upornost da pomogne saigračima iz odbrane.
Do kraja prvog dela imala je Crvena zvezda još nekoliko prilika, ali je Jovanović bio siguran. 

Tamo gde su stali u prvom poluvremenu, nastavili su fudbaleri Crvene zvezde i u nastavku utakmice. Igrali su brzo, sigurno samouvereno, pa su već u 52. minutu mogli i do trećeg gola. 

Korejac je pretrčao Dimitrića, ušao u kazneni prostor skoro do peterca sa leve strane, uposlio je Kataija, a ovaj je promašio ceo gol. Ipak, iskupio se iskusni vezista minut kasnije. Na dodavanje Hvanga kroz sredinu, lopta je došla do Aleksandra Kataija, koji je precizno šutirao sa 16 metara i pogodio za 3:0.

Nastavili su i posle ovog gola crveno-beli da ređaju šanse. Nisu ih iskoristili Endijaj i Puma, mešutim jeste debitant Duarte u 70. minutu. 

Iz prvog kontakta sa loptom na debiju Bruno Duarte se upisao u strelce. Prethodno je Vukašin Jovanović kratko odbio loptu na šut Hvanga, a veliki posao odradio je i mladi Lazar Jovanović. Ipak, akciju je dobro pratio novajlija u crveno-belom, pokupio je odbitak i smestio loptu u mrežu - 4:0.

Do kraja utakmice Crvena zvezda je mogla i do petog gola, ipak, navijači su morali da se zadovolje sa četiri na premijeri.

Crvena zvezda - Jedinstvo 4:0 (2:0)

Beograd

Stadion Rajko Mitić

Sudija: Miloš Milanović

Žuti kartoni: Endijaj - Fereira 

Strelci: Endijaj (18, 23), Katai (53), Duarte (69)

Crvena zvezda (4-2-3-1): M.Ilić – Mimović, Điga, Stojić, Rodić – Dalsio, Hvang (od 80. Prucev) – Puma (od 68. Jovanović), L.Ilić (od 46. Šljivić), Katai (od 68. Kanga) – Endijaj (od 68. Duarte).

Jedinstvo Ub (4-4-2): V. Jovanović - Doderović, Radivojević, Sezej, Golubović (od 80. Bošković) - Dimitrić (od 80. Runjajić), Pereira, Miladinović, Stojanović (od 59. Rakić) - Perez (od 86. Perez), Milanović (od 58. Saidov).

Mozzart Bet Superliga Srbije, 1. kolo

petak

Radnički 1923 - Železničar 2:3 (1:3)
/Jovanović 29ag, Mitrović 53ag - Knežević 3, Grgić 15, Romanić 45+3/

Napredak - Partizan 0:1 (0:0)
/Saldanja 90+3/

subota

Crvena zvezda - Jedinstvo 4:0 (2:0)
/Endijaj 18,23, Katai 53, Duarte 70 /

Mladost (L) - OFK Beograd 1:2 (0:0)

/Cvetinović 59, Kahvić 86 p, 90+3/

Čukarički - Radnički (N)  2:0 (2:0)
/Ivanović 31, Cvetković 45/

nedelja

Novi Pazar - Spartak 17.30 (A1P)

TSC - IMT 19.30 (A2P)

Tekstilac - Vojvodina 19.30 (A3P)

 

Standings provided by Sofascore