Superliga Srbije

Aldo Kalulu za TV Arena Sport: Ove sezone menjam poziciju, prenećemo pritisak na Dinamo

komentari (0)

Autor: Luka Marković

17.07.2024 20:46
Aldo Kalulu je postigao tri gola i četiri asistencije na 28 mečeva u Superligi MN Press
Aldo Kalulu je postigao tri gola i četiri asistencije na 28 mečeva u Superligi

Fudbalski klub Partizan organizovao je promociju svog tima za narednu sezonu u lokalu MaxBet kladionice u samom centru Beograda, gde su se prisutnima obratili između ostalih generalni direktor kluba, Miloš Vazura, ali i igrački kadar. Novinari su dobili priliku da porazgovaraju sa fudbalerima o različitim temama, povodom predstojećih izazova, ali i onoga što se ne vidi na terenu. 

Stoga je za redakciju TV Arena Sport, svoju izjavu i mišljenje povodom različitih stvari u vezi sa klubom dao ofanzivno orijentisani vezni igrač crno-belih, Aldo Kalulu.

Za početak je povremeni reprezentativac DR Konga istakao ukratko svoja očekivanja od sezone u začetku, među kojima se najviše ističu trofeji i put ka internacionalnim takmičenjima. 

"Titula je cilj, prevashodno borba za titulu... Grupna faza, takođe", na šta smo odma upitali Kalulua Liga šampiona ili Liga Evrope:

"Kažem - grupna faza, ukoliko je Liga šampiona bilo bi savršeno, ali videćemo. Mislim da je Dinamo Kijev sjajan tim, oni su favoriti, a mi smo ausajderi, tako da ćemo videti".

FK Partizan

Aldo Kalulu u razgovoru sa novinarima

Potom smo se dotakli nekih stvari u vezi sa igrama bivšeg igrača Sošoa i Liona. Naime, po svom dolasku u Partizan, jasno je bilo da Kalulu najbolje pokriva poziciju takozvane desetke. Ofanzivni vezni je mesto gde njegovi kvaliteti dolaze do izražaja, ali je više vremena provodio na krilima prethodne sezone. Interesovalo nas je da li očekuje promenu sa krila na desetku, sada kada je u crno-belom taboru došlo do rotacije na klupi. 

"Nadam se, ali mislim da je nemoguće. Ja sam timski igrač, i igraću tamo gde mi trener kaže da igram. Bolje je kada se nalazim na pravoj poziciji, tada sam najopasniji. Videćemo, mislim da ću promeniti ipak malo promeniti mesto na terenu ove sezone, tojest biću bliže centru, bliže napadaču", istakao je Aldo. 

Što se tiče Dinama, utakmica drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona se ozbiljno približila. Već 23. jula će se odigrati duel u Poljskoj (s obzirom da Ukrajina nije uslovna trenutno za gostovanja), a potom će se sedam dana kasnije održati i revanš u Humskoj pred praznim tribinama. Pitanje je bilo kakav će pritup "parnog valjka" biti na ovom meču, i da li nam Kalulu može otkriti šta je to urađeno u pripremnom periodu. 

"Odigrao sam prvu (Dinamo Moskva) i poslednju utakmicu (Lokomotiva Moskva), ali ne smem mnogo da govorim o taktici (smeh). Pokušaćemo da 'stisnemo' protivnika. Samo to mogu da otkrijem. Pokušaćemo da ih pritisnemo, tačnije da prenesemo pritisak na njih, i to je to", rekao je Kalulu.  

Pripreme crno-belih i problemi u odbrani

"Mnogo smo napredovali defanzivno u Rusiji i Sloveniji. Biće promena, ali očekujem još napretka u tom delu. Da budem iskren, nisam mnogo znao o Dinamo Kijevu, znam da su prošlosti igrali Evropu dosta. Gledao sam utakmicu Liona i Dinama kada sam bio mlad, i ponavljam, oni su favoriti". 

Rotacija na klupi Partizana

Kalulua je veoma solidne partije pružao u sistemu Igora Duljaja prošle sezone, ali je njegovo mesto sada zauzeo Aleksandar Stanojević. Prevashodno nas je Aldo ukratko uputio u odnos sa novim šefom struke Partizana. 

"Imamo dobar odnos. On je snažan karakter sa pobedničkim mentalitetom. Za sada mi se dopada, nadam se da će nam doneti titulu, a da ćemo mu mi pomoći da uradi dobar posao u klubu", istakao je nekadašnji igrač Sošoa, da bi potom na sličan način prokomentarisao Duljajevu ličnost, kao i odnos sa njim:

MN Press

Aleksandar Stanojević započeo je svoj treći mandat u Partizanu

"Veoma mi se dopao, voleo sam način i stil igre koji je forsirao, njegov karakter... Borio se za igrače mnogo, mnogo. Nikada nas nije puštao niz vodu, i dosta stvari je poneo na svojim leđima, što cenim vrlo. Želim mu sve najbolje, i  kao i on nama". 

Kada smo se već dotakli nekih stvari iz prošle sezone, pokušali smo da odgonetnemo šta se to promenilo posle vanrednog jesenjeg dela šampionata. Crno-beli su trijumfovali u derbiju, bili prvi na tabeli, a onda pred kraj posustali i na kraju doživeli totalni krah, tako da nam je Kalulu pokušao objasniti šta se desilo u ekipi za vreme nesrećnog perioda. 

"Držali smo prvo mesto do marta, tako da smo dve trećine sezone bili vodeći tim. Šta se promenilo? Rekao bih mentalitet. Jednostavno smo fizički i mentalno pali posle derbija, dali smo mnogo, a nije se vratilo... Jedino možemo da se nadamo da ćemo je zadržati, ukoliko ove godine dođemo do te prve pozicije, i da ćemo ovaj put istrajati duže, ne ispuštajući poene gde ne treba", istakao je reprezentativac DR Konga. 

Što se tiče onoga van terena, zanimao nas je Kaluluov život u Srbiji, tačnije kakav je osećaj posle godinu dana stabilnog života, na šta je naš sagovornih odgovorio oduševljeno. 

"Odličan! Divni ljudi koji su učinili sve da mi stranci osetimo dobrodošlicu. Nikada to nisam video u bilo kojem drugom klubu. Pomogli su nam svi ljudi, kako u timu, tako i van. Veoma se dobro osećam. Istakao bih da mi je Igor (Duljaj) dosta pomogao, mogao sam da ga zovem bilo kada, i on bi se javio. To je najbolji način za postizanje uspeha na terenu", rekao je Aldo. 

Crno-beli fudbaleri i košarkaši

"Pa nije bilo baš privatnog odnosa (smeh). Moj omiljeni igrač je bio Ledej, i bio sam mnogo puta u Areni, ali ne mogu da kažem da smo imali privatan odnos. Ipak, videli ste da je bilo podrške među igračima, ali ništa intimnije. Možda se tu Saldanja izdvaja zbog Kabokla"

Napomenuli smo tu činjenicu da Partizan funkcioniše kao porodica, a i sam Kalulu je prošle sezone i te kako potvrđivao to u praksi idući na košarkaške utakmice i podržavajući tim Željka Obradovića. Međutim, sada smo dobili objašnjenje i privatnih odnosa dve sekcije kluba. 

 

Prazna Humska se ponovo puni?

Za kraj smo porazgovarali o navijačima i pomalo bizarnoj činjenici da će u prvom kolu šampionata Srbije, Partizan gostovati u Humskoj Napretku. Lepota ove čudne prilike je u tome što će navijači posle dužeg vremena (verovatno) doći na stadion, s obzirom da to do sada na tzv. "JNA" nije bio slučaj zbog bojkota. Pitali smo Kalulua šta misli o popunjenim tribinama koje do sada nije imao prilike da vidi toliko.

"Varljivo, varljivo. Veoma nesvakidašnja situacija. Nisam siguran da li ćemo videti pune tribine, ali svakako je smešno to sa gostvoanjem kod kuće... Moram da priznam - zvao sam ih više puta preko društvenih mreža, zvao sam navijače i u intervjuima, ali eto. Nadam se da ćemo ih videti", rekao je Kalulu, da bi potom izgovorio jedan veliki hvalospev navijačima "parnog valjka", i njih izdvojio kao omiljenu stvar za vreme svog jednogodišnjeg boravka u Srbiji. 

MN Press

Kalulu proslavlja gol na derbiju sa saigračima i navijačima

"Definitivno igra sa navijačima. Trebaju nam. Bez njih nije isto. Uvek nam pomognu kada su tu, i recimo da nerešen (2:2) rezultat u drugoj utakmici Mozzartbet Superlige Srbije protiv Crvene zvezde ne bi bio moguć da nije bilo te podrške sa tribina".

Partizan takmičenje u Superligi otvara 19. jula u 21.00 čas, dok mu onda, kao što smo napomenuli, četiri dana kasnije predstoji put u Poljsku. Oba ova susreta možete pratiti na kanalima TV Arena Sport.