Superliga Srbije

Nenormalna odluka: Aleksandar Stanojević ponovio lični i Partizanov stav o bonus igračima

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.07.2024 12:49
Aleksandar Stanojević, trener FK Partizan, ljut zbog načina donošenja pravila o bonus igračima MN Press
Aleksandar Stanojević, trener FK Partizan, ljut zbog načina donošenja pravila o bonus igračima

Aleksandar Stanojević je još sa priprema fudbalera Partizana digao glas protiv obavezujućeg pravila svrstavanja dva mlada igrača u sastave tokom mečeva klubova Mozzart Bet Superlige Srbije u nastupajućoj sezoni, odnosno podizanju brojke s jednog na dvojicu momaka rođenih 2002. godine i kasnije. 

Ali i izrazio nezadovoljstvo što je promena izglasana u zadnji čas, neposredno pred start prvenstva, u trenutku kada je većina završila gro poslova u letnjem prelaznom roku. Danas je to ponovio na brifingu s predstavnicima medija u Sporskom centru crno-belih u Zemunu. U lično ime i ispred kluba, koji je ranije zauzeo isti stav. 

"Malo slabije pratim medije i komentare, pa ne znam kako su ljudi reagovali. Za mene je ova odluka jedna nenormalna stvar. Ne pričamo da li smo za bonus pravilo, ili ne, već o tome da igrač od 23 godine nije normalno da bude bonus. Znate da sam ja igrače od 16 godina stavljao u prvi tim, ali ovo je nenormalno", počeo je priču na pomenutu temu povratnik na trenersku klupu kluba iz Humske. 

Za njegov pojam, sporna je i starosna granica, odnosno naša percecija o tome do kada je igrač mlad i talentovan, jer se bitno razlikuje od nepisanih pravila u Evropi i svetu. 

"Igrač od 23 god da bude bonus, to na svetu ne postoji. To je oženjen čovek, ima decu. Nemam problema sa bonusima, stavljao sam igrače i od 16 i po godina. Ako pričamo o reprezentativnim selekcijama, imamo uspeh samo kod kadeta, koji nisu bonusi. Mlada reprezentacija nema uspehe poslednjih godina. O bonusima mora da se priča sa stručne strane..."

 

 

Osvajača više trofeja s "prnim valjkom", kog je uveo u u grupnu fazu Lige šampiona pre više od jedne decenije, posebno pogađa utisak da je pomenuta odluka doneta mimo stava većine. 

"Prave se spinovi da su svi klubovi bili za bonuse. To nije istina, čak je i predsednik Zajednice Super lige rekao da mora da bude glasanje, ja ne znam da ga je bilo. Ko je odobrio tu odluku, ko je doneo tu nenormalnu odluku? Za takvu odluku moraš da imaš podršku, čiju podršku su imali, ko je predsednik saveza, ko su izvršna tela?!". 

Ne sviđa mu se ni to što pravilo no bonusima može biti namireno i korišćenjem igrača "iz uvoza". 

"Za mene je paradoks i da strani igrač ima pasoš i da bude bonus. Ali okej, ako klubovi misle da je to u redu, mi ćemo prihvatiti. Ali moramo da poštujemo zakonske norme. Imate Mađare kao primer gde se finansijski podstiču ako guraju mlade igrače. To je sve, ipak nebitno sad. Suština je da moraš da radiš po zakonu i propisima. Šta ja da očekujem kad dođu druge stvari", pita se Stanojević.