Superliga Srbije

Milojević ima dobar štof, trebaće vremena da skroji lepo odelo Zvezde

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

09.07.2024 10:05
Vladan Milojević veruje u rad, red i disciplinu FK Crvena zvezda
Vladan Milojević veruje u rad, red i disciplinu

Fudbalerima Crvene zvezde očigledno prija Rusija jer je kao i prošlog leta osvojila turnir u Sankt Peterburgu sa dve pobede - nad Sočijem (2:0) i Zenitom (2:1). "Ko se opeče na mleko i u jogurt duva", poslovica je koje se drži trener Vladan Milojević jer mu je prva reakcija posle pobede nad prvakom Rusije bila "ma, kakva euforija, nismo se snašli na početku, a bilo je dobro za ovu fazu priprema".

Doslednost u igri je uvek krasilo timove koji vodi Zvezdin "Klark Kent". Moglo je da bude i 3:0 na poluvremenu za Zenit, a moglo je biti i 4:1 na kraju za Zvezdu. Generalni zaključak u dve ruske utakmice u nekompletnom sastavu (bez Mijailovića, Spajića, sa Ivanićem, Stojićem i Pumom Rodrigezom koji su stigli pre tri dana, povređenim Glazeom i Olanjinkom) je pozitivan iz dva razloga.

Prvi je potvrda da Zvezda ima igrački potencijal spojen od dugogodišnjih okosnica (Katai, Ivanić, Rodić, Kanga, Mijailović), već ukrojenih stranaca (Olanjinka, Šerif Ndjaje, Hvang, Điga, Glazer) i jedne plejade novih-starih mlađih igrača poput Luke Ilića, Stojića, Lekovića, Šljivića... 

FK Crvena zvezda

 

 

Novi stranci Dalsio i Puma Rodirigez su pokazali da su s pravom angažovani i da će se vremenom uklopiti. Dalsio je dao pas Kataiju za izjednačujuči gol majstorski, Puma nije brz kao Osman Bukari ali ima dribling, šut i centaršut. Nismo videli levog beka Seola, ali njegov kvalitet i pedigre nije sporan.

Prijatno je iznenadio Lazar Jovanović, tehnikom, brzinom, ali pre svega mirnoćom ako se zna da momak još nema 18 godina. Malo ugušen defanzivnim propustima Mimovića u prvih pola sata meča, potvrdio je da polako sazreva i shvata gde je došao i na čemu mora da radi. Nije ga bez razloga Milojević gurnuo u vatru od starta protiv Zenita. 

Žreb za plej-of LŠ 5. avgusta

Već 5. avgusta će na žrebu Zvezda saznati ime potencijalnih rivala u plej-ofu za UEFA Ligu šampiona, a cilj je da kroz mečeve (20/21. i 27/28, avgusta) nađu 29. avgusta na žrebu za novo elitno takmičenje.

Drugi razlog je struktura same igre i mogućnost transformacije iz jednog u drugi sistem tokom igre. Pokazao je Milojević da će Zvezda biti dobra i u presingu kad treba, da će biti jaka na drugoj lopti, ali i da će se recimo jedan od bekova spuštati i u sredinu na mesto zadnjeg veznog u fazi organizacije igre. 

"Imamo veliki i dobar roster. Sa plejadom starijih igrača, koji su moja desna ruka i koji su više godina sa nama. Adaptirali su se na najbolji mogući način. Mladim igračima koji imaju veliki kvalitet trebaju upravo ovakve utakmice, jer su nešto najbolje što može da se desi za njih. Možda su danas bili pod velikim opterećenjem, te su i grešili, ali sam tražio i insistirao baš to od njih, jer sam ja neko ko će preuzeti odgovornost i uvek ću stati iza njih, da bi mogli na greškama da nauče i da imaju samopouzdanja. Igrali smo protiv fenomenalne ekipe Zenita i videli ste da su to "legionari", igrači koji su tu već dugo, prvaci su Rusije i u svakom slučaju dobar karakter. Malo smo promenili mehanizme u drugom sistemu, koje smo hteli, te je sve funkcionisalo na najbolji mogući način i krunisano je pobedom, ali ću još jednom da spomenem, uvek je lepo pobediti kada igrate za Crvenu zvezdu, to uopšte nije sporno, ali kako god da se večeras utakmica završila, bio bih ponosan i srećan iz razloga što stvarno pokušavaju da prenose stvari koje radimo na treningu. Nije bilo primarno, ali lepo je slaviti, a u svakom slučaju moramo da idemo dalje, ništa više od toga, nema nikakve euforije. To ja ne želim, a moji igrači su svesni, već sam im rekao u svlačionici. Sutra je novi dan, novi trening i dokazivanje. Ponavljam, idemo dalje", rezimirao je juče Milojević. 

Sve je rečeno ovime, Zvezdu čeka duel sa argentinskim Taljeresom 12. jula čime će se završiti pripreme u Rusiji, a kroz nekoliko mečeva u Superligi (start 20. jula) Milojević će valjda uspeti da od dobrog materijala skroji i evropsko odelo. Uz ovo, očekuju se još dva ekstra pojačanja (krilo, napadač, možda štoper) i formiranje ekipe od 25 fudbalera za sezonu.