Superliga Srbije

Čukin Brazilac, Vinisijus Melo, za TV Arena sport: Pobedićemo Argentinu u finalu Kopa Amerike, Žunior će odlučiti

komentari (0)

Autor: Mira Milanović

04.07.2024 12:05
Vinisijus Melo, napadač Čukaričkog MN Press
Vinisijus Melo, napadač Čukaričkog

Kada je početkom godine iz Šarlota stigao u Čukarički, sa malim viškom kilograma, mnogi su sumnjičavo vrteli glavom na ono što timu sa Banovog brda može da ponudi, Vinisijuis Melo.

Brzo se međutim na terenu video taj brazilski gen za fudbal, da bi u finišu sezone, pomenuti napadač postao i najefikasniji igrač belo-crnih.

Ponude nisu izostale, srećni su bili zbog toga i u Čukaričkom, ali je uprava kluba odlučila da zadrži Mela, uprkos dobrom napadačkom kadru, a tu su još Tedić, Cvetković i Pavkov.

Posle šest meseci u Beogradu i prvom fudbalskom "izletu" u Evropi, Čukin Brazilac, ističe da je zadovoljan što je Ameriku zamenio za Superligu Srbije.

"Zadovoljan sam kako sam odigrao minulih šest meseci u Čukaričkom. Dobro sam se adaptirao na novu sredinu. Doneo sam dobru fudbalsku odluku da se iz MLS lige preselim u Evropu, odnosno Čukarički. Uspeo sam da zabeležim značaju minutažu, postigao sam i šest golova, što je i bio cilj. Što se tiče Beograda, nije mi bilo teško da se prilagodim, jer ima dosta sličnosti sa gradovima u Brazilu. Sviđa mi se u Srbiji, jedino mi malo nedostaje domaća kuhinja, znato se razlikuje od ove u Srbiji", rekao je Vinisijus Melo, napadač Čukaričkog.

MN Press

Vinisijus Melo na utakmici sa Crvenom zvezdom

 

Da li vam se dopalo neko srpsko jelo?

"Nisam imao prilike da probam baš sve srpske specijalitete, a moram i da budem na posebno, režimu ishrane. Generalno mi se dopada sve što sam probao. Ne znam baš kako se ta jela zovu".

Smršali ste zbog nedostatka domaće kuhinje?

"Ne. Morao sam da smršam iz profesionalnih razloga, mada ima i do toga da mi je bilo potrebno vreme da se naviknem na srpsku kuhinju".

Dopada mi se kako igra Hvang

Apostrofirao je Čukin Brazilac, da ceni Crvenu zvezdu i Partizan, ali da šampionu Srbije zbog jednog igrača daje blagu prednost.

"Obe ekipe su kvalitetne. Vidi se da su Zvezda i Partizan veliki klubovi. Možda je blaga prednost na strani crveno-belih. Dopao mi se Hvang kako igra". 

Koliko ste za ovih šest meseci uspeli da vidite Beograd?

"Nisam mnogo šetao gradom, jer smo imali mnogo obaveza tokom sezone. Tu su mi sad supruga i dete, pa smo pre dolaska na Bled, šetali gradom. Obilazili smo reke, dopada mi se taj deo grada, kao i Kalemegdan. Centar je jako lep".

Koliko vam je teško bilo da se adaptirate, ne poznajete jezik, govorite samo portugalski, još samo pomoćni trener Bajić tu može da vam pomogne?

"Istina, uvek nedostaje neka reč više da se sporazumem sa saigračima. Na sreću što se tiče posla, tu smo "pokriveni" jer naš pomoćni trener zna portugalski. Uvek mi priskoči u pomoć. Ipak, van terena nedostaje mi poznavanje srpskog ili engleskog jezika za komunikaciju sa saigračima".

Da li ste naučili neku reč?

"Nekoliko. Brate, dobro i ove uobičajene fudbalske".

Jednog dana ponovo u Brazilu

Nema Vinisijus Melo posebnih želja kada je naredni klub u pitanju, ali ne krije da će karijeru završiti u Brazilu.

"Nemam konkretnu želju kada je neki klub u Evropi u pitanju. Jednog dana voleo bih da se vratim u moj Internasional iz Brazila, gde sam i počeo. Želim da napredujem, pa ću videti gde će me put odvesti", zaključio je Melo.

Koliko se razlikuje fudbal u Evropi, Brazilu, Americi?

"Ima razlike, mada rekao bih da se slično igra u MLS-u i Evropu. Jači je intenzitet fudbala, duela, fizički je zahtevnije u Americi i ovde, dok se u Brazilu igra sporiji fudbal, ali je tehnički doteraniji. Rekao bih da je mekši".

Odigrali ste odlično finiš minule sezone, postigli ste šest golova, koji je cilj za narednu, da li imate neku zacrtanu brojku?

"Primarni cilj mi je da ekipa pobeđuje. U celoj toj priči nadam se da ću nastaviti seriju golova od prošle sezone. Ne razmišljam toliko o brojkama, odnosno koliko ću golova dati, sve će doći samo po sebi. Cilj mi je da igram, budem koncentrisan na postizanje golova i da pomognem ekipi da dođe do cilja".

MN Press

Vinisijus Melo po dolasku u Čukarički

 

Da li vas plaši konkurencija ili inspiriše, s obzirom da osim vas, Čukarički u napadu ima još Tedića, Cvetkovića i Pavkova?

"Drago mi je da imamo toliko dobrih napadača u timu. Konkurencija te "gura" napred, tera te da daš i više nego što možeš. Nije to samo moj slučaj, isto je i kod svih napadača".

Protiv kojih defanzivaca u Superligi vam je bilo najteže da igrate?

"Sećam se dobro poslednjeg meča protiv Crvene zvezde na njihovom stadionu. Iako možda nije bila od velikog takmičarskog značaja, štoperi domaće ekipe su bili jako tvrdi, malo i oštriji, a kao napadač i nisam bio baš "zaštićen".

Kako vam se generalno čini Superliga Srbije, da li ste se možda u nekom trenutku pokajali što ste iz MLS-a došli u Evropu?

"U principu sam zadovoljan kvalitetom srpskog fudbala. Ekipe iz gornjeg dela tabele su baš dobre. Žao mi je što se Čukarički nije plasirao na evropsku scenu, odlučili su sitni detalji, koji su mogli da prevagnu i na našu stranu. Neke utakmice smo mogli i bolje da završimo protiv ekipa iz donjeg dela tabele, sada bi bilo drugačije".

Da li pratite Kopa Ameriku, upravo je završena grupna faza, Brazil je prošao dalje zajedno sa Kolumbijom, ali se mučio?

"Da da pratim. Tražio sam da gledam utakmice i na Bledu, ali ovde ih nema. U Beogradu sam pratio, žao mi je što sad ne mogu da gledam Brazil. Mislim da nas čeka težak meč sa Urugvajem, ali verujem da ćemo pobediti. Tim trijumfom dobićemo na samopouzdanju. Očekujem da budemo šampioni na kraju".

TV Arena sport/FK Čukarički

Jaka konkurencija u napadu Čukaričkog 

 

Čak i ako se u finalu sastanu Brazil i svetski prvak Argentina?

"Da pobedićemo Argentinu u finalu".

Imate li omiljenog igrača u reprezentaciji Brazila?

"Žunior i Endrik. Voleo bih da Vinisijus odluči finale", zaključio je Melo.